2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Ant Anykščių nusileido... angelai

Vytautas Bagdonas

Į naujojo muziejaus atidarymą
Sakralinio meno centre susirinko
gausus būrys anykštėnų ir jų svečių

„Angelų“ šokis

Anykščiams angelų kolekciją dovanojusi
Beatričė Kleizaitė-Vasaris, Anykščių
rajono meras Sigutis Obelevičius
ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas

Angelų muziejaus vaizdas

Kur pažvelgsi – vis angelai...

Nuo šiol anykštėnai jau gali didžiuodamiesi sakyti, kad jų miestą saugo angelai. Liepos 22-osios popietę, prasidėjus tradicinei Anykščių miesto šventei ir VI pasaulio anykštėnų suvažiavimui, Sakralinio meno centre buvo iškilmingai atidarytas pirmas Lietuvoje ir Rytų Europoje Angelų muziejus.

Tokio muziejaus įrengimui prieš metus rajono taryba skyrė 112 tūkstančių litų. Pinigai buvo panaudoti iš lėšų, skirtų iš valstybės biudžeto Anykščiams kaip kurortinei vietovei. Angelų muziejus atsirado Anykščiuose kultūrininkės, menotyrininkės ir mecenatės Beatričės Kleizaitės-Vasaris bei Anykščių rajono vadovų ir krašto kultūros puoselėtojų bendru sutarimu.

Kartą, kai rajono meras Sigutis Obelevičius kartu su Anykščių sakralinio  meno centro projektų vadove Brone Lukaitiene lankėsi namuose pas Beatričę Kleizaitę-Vasaris ir apžiūrinėjo jos surinktus angelus, ši garbaus amžiaus moteris prasitarė, kad norėtų savo vertingą  kolekciją padovanoti Lietuvai. Taip anykštėnams ir kilo mintis, kad visi tie iš medžio, molio, stiklo sukurti angelai galėtų „apsigyventi“ būtent Anykščiuose. Tokia mintis kino, teatro ir dailės istorikei, menotyrininkei patiko. Taip prasidėjo kaunietės dalykiškas bendradarbiavimas su anykštėnais...

B. Kleizaitė-Vasaris su Anykščiais nesusijusi jokiais ryšiais. Bet tai jai nesutrukdė parodyti sveikintiną  iniciatyvą ir padėti įkurti vienintelį tokio pobūdžio muziejų Lietuvoje ir net Rytų Europoje. (Pasaulyje tai penktoji tokia kolekcija. Be Anykščių angelų muziejaus, panašūs muziejai dar veikia  Viskonsino valstijoje (JAV), Ispanijoje, Serbijoje, o Vokietijoje yra privati angelų kolekcija.)

Kultūros ir meno puoselėtoja Beatričė Kleizaitė-Vasaris gimė 1925 metais Kaune. 1941–1944 metais ji studijavo Kauno valstybės teatro Dramos studijoje. Antrojo pasaulinio karo metais emigravusi iš Lietuvos, ji 1945–1948 metais Italijoje tęsė menų studijas ir dirbo Lietuvos pasiuntinybėje Romoje. 1948–1989 metais gyveno ir dirbo Argentinoje, Kanadoje, JAV, aktyviai dalyvavo išeivijos meniniame gyvenime. Buenos Airėse, Montrealyje, Bostone subūrė lietuvių teatro grupes, statė spektaklius, rašė lietuvių spaudoje. Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, grįžo į Tėvynę. Į Lietuvą parsivežė išeivijos dailininkų V. Kašubos, A. Galdiko, V. Igno ir kitų darbų kolekcijas. Ji vadovavo didžiojo kunigaikščio Gedimino paminklo šalpos fondui ir paminklo statybai. Fotografijose užfiksavo Amerikos šventovėse esančius lietuvių dailininkų kūrinius, parengė ir išleido albumus apie dailininkus V. Kašubą, A. Jonyną, A. Elskų. 1997 metais už nuopelnus Lietuvai ir Vilniui Beatričė Kleizaitė-Vasaris  apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, 2002 metais – Barboros Radvilaitės medaliu.

Angelų atvaizdais menininkė susidomėjo pirmaisiais  grįžimo į Lietuvą metais – 1989-aisiais. Tuomet ji kartu su rašytoja Jurga Ivanauskaite davė interviu laikraščiui „Šiaurės Atėnai“ ir pirmą kartą prabilo apie angelus mene, apie angelus – Dievo pasiuntinius, nešančius gėrį, grožį, džiaugsmą, šviesą... Po to interviu rašytoja Beatričei padovanojo dailininko J. Daniliausko tapytą paveikslą „Angelas, suklupęs prieš moterį“. Antrasis angelas į jos kolekciją atėjo iš Molėtų – jį padovanojo medžio drožėjas, susižavėjęs kultūrininkės B.Kleizaitės- Vasaris mintimis „Šiaurės Atėnų“ laikraštyje. Trečią angelą – seną liaudies skulptūrėlę – padovanojo Žemaitijoje, Kuliuose, kunigavęs Č. Degutis. O paskui, kaip pamena angelų kolekcijos savininkė, pradėjo „skristi“ angelai iš kolegų, draugų ir pažįstamų. Ypač daug jų dovanojo architektas hab. dr. A. Miškinis iš Kauno, kuris surasdavo senųjų liaudies skulptūrų antikvariatuose. Nemažai dailininkų dovanojo savo darbus. Dabar šie dailininkų R. Bičiūno, L. Gutausko, S. Gutausko, V. Igno, A. Stasiulevičiaus, J. Židžiūnienės, F. Linčiūtės, L. Striogos, N. Smilgienės, S. Kuzmos, lietuvių tautodailininkų L. Ivaškevičiaus, V. Liatuko, A. Petrulio ir daugelio kitų darbai puikuojasi Anykščių angelų muziejuje.

Angelų muziejaus plotas – apie 50 kv. metrų. Kol kas tokio dydžio kambario pakanka. Tačiau dar yra nemažos patalpos ir antrajame aukšte, kur šiuo metu veikia Nacionalinio dailės muziejaus parengta  senųjų liaudies skulptūrų paroda. Prireikus, angelai „persikraustys“ ir į antrąjį Sakralinio meno centro aukštą.

Akivaizdu, kad angelų Anykščiuose daugės, nes jau ir muziejaus atidarymo dieną daug kas atvažiavo su dovanomis – įvairaus dydžio iš įvairių medžiagų pagamintais angelais, kurie buvo įteikti Sakralinio centro, taigi, ir naujojo muziejaus darbuotojoms.

Muziejaus atidarymo metu mecenatė Beatričė Kleizaitė- Vasaris džiaugėsi: „Mano sieloj šiandien šventė, šiandien ant Anykščių nusileido angelai. Esu laiminga, kad mano sukaupta kolekcija rado tokį gerą prieglobstį...“

 Mintimis apie Angelų muziejaus reikšmę Anykščiams dalijosi rajono meras Sigutis Obelevičius, Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorius Antanas Verbickas, naujasis šalies kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Kai rajono meras S. Obelevičius ir B. Kleizaitė-Vasaris pasirašė kolekcijos dovanojimo-priėmimo sutartį ir pasibučiavo, nuvilnijo plojimai... Anykščių parapijos klebonas, Anykščių dekanato dekanas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas pašventino naująjį muziejų. Prie balto fortepijono baltai pasipuošusi jaunoji muzikantė Monika Daunoraitė skambino „angeliškas“ melodijas, o šokio sūkuryje sukosi angelus primenančios šokėjos...

Anykščių A.Baranausko ir A.Vienuolio- Žukausko memorialinis muziejus ta proga išleido spalvingą lankstinuką „Pirmasis Lietuvoje Angelų muziejus. Beatričės Kleizaitės-Vasaris kolekcija“ (leidinio sudarytoja dailėtyrininkė Dalia Tarandaitė ir Vilniaus paveikslų galerijos direktorius, Nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotojas, daug Anykščių krašto kultūrai nusipelnęs Vytautas Balčiūnas).

 Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija