2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Vasara Suvieke

Jonas PETRONIS

Už gražų latvių ir lietuvių kultūrinį
bendradarbiavimą dėkojo rajono kultūros
centro direktorė Jovita Mikutavičienė

Kaimo šventės vedėja
Audronė Verseckienė

Rankdarbių autorė, folkloro
ansamblio dalyvė Albina Jokubaitienė

Šoka Liksnos kultūros namų liaudiškų
šokių kolektyvas iš Latvijos

Liaudies dainas dainavo Suvieko
folkloro ansamblis „Čičirys“

Į Zarasų rajono Suvieko kaimą kartu pabūti, pabendrauti, padainuoti ir pašokti buvo sukviesti buvę ir esami kraštiečiai. Kaimo šventė surengta pagal Europos Sąjungos Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Vasara kaime“. Į šio projekto įgyvendinimą noriai įsijungė Zarasų rajono seniūnijos ir Latvijos Respublikos Daugpilio rajono kultūros ir meno entuziastai.

Suvieke šventė prasidėjo nuo šio krašto darbščių, nagingų ir sumanių žmonių rankdarbių parodos.  Visų dėmesį patraukė siuviniai kryželiu, kuriuos pateikė vyriausioji parodos dalyvė Stefanija Cibulskytė. Stefanija skaičiuoja savo gyvenimo devintą dešimtį metų, tačiau siuvinių  nepalieka. Ji sako, kad šis užsiėmimas ją lyg užkerėjęs. Net kai žiūri įdomiausius serialus nepaleidžia adatos iš rankų. Rankos taip įgudusios, kad akių labai nevargina. Lygiai, taisyklingai rikiuojasi gražiausi, nuostabiausi vaizdai. Siuvinius kryželiu žiūrovų teismui pateikė ir buvusi mokytoja Albina Jokubaitienė.  Parodoje buvo demonstruojami ne tik pensininkės siuviniai, bet ir riešinės.  Jomis riešus puošiasi  folkloro meno puoselėtojai. Albina riešes puošia karoliukais. Traukė šventės dalyvių dėmesį ir Laimos Dainienės nėriniai, jos dukrų Astos ir Vaidos darbai, Onos Pučinskienės mezginiai.

Kaimo žmonių rankdarbių parodoje originalius darbus pristatė ir medžio drožėjai Arūnas Vilkas ir Gilbertas Verseckas, keramikė Žydrūnė Valainytė. Visi žavėjosi gimnazistės Renatos Meškauskaitės piešiniais, floristikos darbais ir suviekietės pedagogės Reginos Balčytienės siuviniais.

Suvieko bažnyčioje už gyvus ir mirusius suviekiečius šv. Mišias aukojo kun. Antanas Zulonas. Po šv. Mišių suviekiečiai tradiciškai rinkosi prie ežero. Visus sveikino Suvieko seniūnas Gintautas Altanas, rajono savivaldybės tarybos narys Rimvydas Podolskis. Renginio vedėja Audronė Verseckienė vieną po kito kvietė į sceną meno saviveiklos entuziastus. Smagiai suviekiečiai sutiko folkloro  ansamblį „Čičirys“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė), neatsiliko nuo jų ir Samanių meno saviveiklos entuziastai, o kai pasirodė Liksnos liaudiškų šokių kolektyvas, plojimai net griaudėjo. Po smagių folklorinių ansamblių pasirodymų šauniai valsus ir polkas griežė Suvieko ir Samanių kaimo kapelos. Zarasų kultūros centro direktorė Jovita Mikutavičienė dėkojo latviams, kad noriai atsiliepė  į  šio projektą, padėkos žodžių nusipelnė ir šio krašto meno saviveiklos entuziastai. Jų dar laukia rimtas egzaminas Latvijoje – ten lietuvišką dainą, šokį ir muziką vertins kaimynai. Juk visų bendras tikslas – puoselėti kultūrą atokiose pasienio vietovėse, ugdyti bendruomeniškumo jausmus, nepamiršti šio krašto kultūrinių tradicijų ir jas puoselėti.

Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija