2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Motinos Teresės jubiliejus

Mindaugas BUIKA

Motina Teresė

Meilės misionierių
kongregacijos vienuolės globoja
AIDS ligonius Kalkutoje

Kun. Brajanas Kolodiečiukas –
Motinos Teresės kanonizacijos
bylos postulatorius

Popiežiaus dvasinis dalyvavimas

Minint palaimintosios Motinos Teresės iš Kalkutos 100-ąsias gimimo metines, popiežius Benediktas XVI pasveikino jos įkurtą Meilės misionierių kongregaciją su šia sukaktimi. Šventojo Tėvo laiškas, adresuotas dabartinei vienuolijos vadovei seseriai Marijai Premai, buvo perskaitytas kaip tik jubiliejaus šventimo dieną, rugpjūčio 26-ąją Kalkutos mieste, kur iš Makedonijos kilusi albanų tautybės Motina Teresė (1910–1997) apaštalavo ir kur yra jos kapas bei vienuolijos būstinė. Pati Meilės misionierių kongregacija, visame pasaulyje žinoma pačių vargingiausių žmonių ir sunkiausių ligonių globa, šiemet taip pat mini savo savotišką jubiliejų, nes buvo įkurta lygiai prieš šešis dešimtmečius – 1950-aisiais.

Laiške vienuolėms pabrėžęs savo dvasinį dalyvavimą jubiliejaus iškilmėse popiežius Benediktas XVI patvirtino, kad joms ir jų globotiniams suteikia savo tėvišką apaštalinį palaiminimą. Kongregacijos įkūrėją pavadinęs pavyzdinga krikščioniškų dorybių liudytoja Šventasis Tėvas pažymi, kad jos jubiliejaus minėjimas suteikia progą dar kartą „džiugiai padėkoti Viešpačiui už tą nepaprastą dovaną, kokia Bažnyčiai ir visam pasauliui buvo Motinos Teresės gyvenimas ir dabar yra jos dvasinių dukterų nenuilstamai tęsiama meilės kupina veikla“. Pasak Popiežiaus, tai yra gyvas įkūnijimas apaštalo šv. Jono pamokymo: „Mylimieji, jei Dievas mus taip pamilo, tai ir mes turime mylėti vieni kitus… Jei mylime vieni kitus, Dievas mumyse pasilieka, ir Jo meilė mumyse tobula tampa“ (1 Jn 4, 11–12).

Religinėms iškilmėms Kalkutoje kartu su daugeliu vyskupų ir kunigų vadovavęs Indijos vyskupų konferencijos pirmininkas Rančio arkivyskupas kardinolas Telesforas Topo įžiebė sesers Marijos Premos pateiktą žibintą, kuris ženklina jubiliejaus minėjimo pradžią. (Motinos Teresės 100-osios metinės ir Meilės misionierių kongregacijos sukaktis bus celebruojama visus metus.) Po to vyko įspūdinga procesija su uždegtomis žvakėmis, kurioje dalyvavo ne tik krikščionys, bet į Kalkutą iškilmėms atvykę Indijoje veikiančių religijų – induistų, musulmonų, sikhų – atstovai. Prie Motinos Teresės kapo buvo sugiedota „Happy Birthday“ ir kitos giesmės. Užbaigiant apeigas į dangų buvo paleisti balti balandžiai bei balti ir mėlyni (meilės misionierių abito spalva) balionai.

Socialinių darbų misijų bruožas

Kalkutos arkivyskupas salezietis Zukasas Sirkaras interviu misijų žinių agentūrai Fides pripažino, kad dabartinėje „išsiplėtojusio smurto, neteisingumo, stichinių nelaimių ir kitų kentėjimų aplinkoje Motinos Teresės 100-ųjų metinių minėjimas neša vilties ir džiaugsmo spindulį tūkstančiams Indijos vargšų, atstumtųjų ir kitų nelaimingų žmonių“. Nors daugiau kaip milijardą gyventojų turinčioje šalyje krikščionys sudaro tik 2,5 proc., tačiau Motinos Teresės populiarumas (netgi kultas) yra didžiulis ir jos jubiliejus plačiai minimas žiniasklaidoje, politiniuose bei visuomeniniuose sluoksniuose įvairiais kultūriniais renginiais. Motinos Teresės garbei jos gimtadienis, rugpjūčio 26-oji, Indijoje paskelbta Nacionaline našlaičių diena. Ta pačia proga Indijos vyriausybė kreipėsi į Jungtinių Tautų Organizaciją prašydama šią dieną visame pasaulyje minėti kaip Tarptautinę našlaičių dieną.

Toks jubiliejaus šventimas ypač Indijoje, kur ekstremistų išpuoliai prieš krikščionis bei kaltinimai prozelitizmu yra labai sustiprėję, „iš tikrųjų turi geriau padėti pažinti Evangeliją, šalinant nesusipratimus, manipuliacijas bei silpninant fundamentalistinės (induistų) ideologijos poveikį“, – sako Kalkutos arkivyskupas T. Sirkaras. Juk jeigu Indijos televizijoje dabar daug kalbama apie Motiną Teresę, tai kartu perduodamas ir Jėzaus tikėjimo mokymas. „Juk tikėjimo vaisius yra meilė ir meilės vaisius yra tarnystė, kaip mėgdavo kalbėti Motina Teresė, – aiškino ganytojas. – Šiandien labai akcentuojama jos ši tarnystė vargšams, vargingiausiems iš vargingiausių.

Bet tame matyti to mokymo esmė, kurį mums paliko Motina Teresė: mes esame pašaukti mylėti Meile – kuri yra Kristus ir kuri yra mūsų artimuose, ypač tuose, kurie kenčia“.

Panašią ne tik socialinę, bet ir misijų krikščionišką artimo meilės prasmę interviu „Fides“ pabrėžė ir Meilės misionierių kongregacijos dabartinė generalinė vyresnioji vokiečių kilmės sesuo vienuolė Marija Prema. „Motina Teresė norėjo, kad kiekvienas pažintų ir mylėtų Jėzų. Ji buvo įsitikinusi, kad kiekviena siela trokšta Jėzaus išganymo, net to ir nesuvokdama“, – kalbėjo sesuo Marija Prema. Kartu ji paaiškino, kad tiesioginė evangelizacija nėra vienuolijos svarbiausias uždavinys. „Atsivertimo darbas lieka Dievo darbas – tai ne mūsų užduotis, tik vienas Dievas gali atverti sielą“, – sakė vienuolijos vadovė, turėdama galvoje neretai išgirstamus radikalių induistų kaltinimus, kad Motina Teresė užsiėmė prozelitizmu Indijoje tarp vietinių religijų išpažinėjų.

Iš tikrųjų Indijoje Motina Teresė bendravo su induistais ir juos daugiausia globojo. „Jie neatsivertė į krikščionybę po susitikimo su Motina Terese. Tačiau į savo gyvenimą ir savo darbus pradėjo žiūrėti kitomis akimis ir tapo kitais žmonėmis tuo atžvilgiu, kad ėmė remtis meile ir gailestingumu savyje ir savo šeimose“, – aiškino sesuo Marija Prema. Ji nurodė, kad šiais kriterijais ir dabar remiasi Meilės misionierių kongregacijos narės, savo formacijoje gaudamos katalikišką teologinį, Bažnyčios istorijos ir Šventojo Rašto išsilavinimą. Šiuo metu vienuolija turi apie 5 tūkstančius narių, kurios darbuojasi 135 pasaulio šalyse – nuo Niujorko iki Pekino.

Visuotinė pagarba ir minėjimas

Motinos Teresės, kuri už savo socialinę veiklą 1979 metais buvo pagerbta Nobelio taikos premija, 100-ųjų gimimo metinių minėjimas tapo globalinis. Vyksta labai įvairūs renginiai – nuo specialių tarptautinių kino filmų festivalių iki palaimintosios vienuolės relikvijų religinio pagerbimo įvairiose diecezijose. Jungtinėse Valstijose ir Vokietijoje „skurstančiųjų motinos“ atminimui išleisti pašto ženklai, o Prancūzijoje nukaldintos jubiliejinės monetos. Balkanų šalyse – Albanijoje, taip pat daugumą turinčiame Kosove bei Motinos Teresės gimtojoje Makedonijoje 2010-ieji paskelbti Motinos Teresės metais. Ten jai dedikuojamos parapijinės bažnyčios, steigiamos nacionalinės premijos, jos vardu pavadinami reikšmingi objektai, pavyzdžiui, Albanijos sostinės Tiranos oro uostas.

Indijos valstybinė geležinkelių kompanija „Indian Railways“ rugpjūčio 26 dieną pristatė naują traukinį, kuris Motinos Teresės garbei pavadintas „Motinos ekspresu“ („Mother Express“). Ta proga prisimenamas svarbus jos gyvenimo įvykis, kai ji 1946 metais keliaudama traukiniu iš Kalkutos į dvasinį renginį pajuto nepaaiškinamą dvasinį įkvėpimą paskirti visą savo gyvenimą artimo meilės darbams. Po vėlesnių meditacijų ir vizijų Motina Teresė įkūrė ir pirmąją savo Meilės misionierių bendruomenę, kuri 1950 metų spalio 7 dieną gavo kanoninį pripažinimą. Nuo 1963 metų jos pastangomis veikia brolių, o nuo 1984 metų – ir kunigų meilės misionierių bendruomenės. Kaip tik į šią bendruomenę įstojo kanadietis kunigas Brajanas Kolodiečiukas, vėliau tapęs Motinos Teresės artimu bendradarbiu ir jos kanonizacijos bylos postulatoriumi.

Su popiežiaus Jono Pauliaus II leidimu ši byla pradėta tirti 1999 metais, tai yra gerokai anksčiau kanoniškai nustatyto penkerių metų laikotarpio po kandidato į šventuosius mirties. Sėkmingai užbaigus bylos tyrimą, 2003 metų spalio 19 dieną Motina Teresė buvo beatifikuota (paskelbta Bažnyčios palaimintąja). Jos liturginis minėjimas yra mirties (gimimo dangui) diena – rugsėjo 5-oji. Tai dar viena gera proga prisiminti ir pagerbti Bažnyčioje palaimintąją Motiną Teresę. Romoje tą šventadienį šiam minėjimui vadovaus iš Indijos kilęs Tautų evangelizavimo prefektas kardinolas Ivanas Diasas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija