2010 m. rugsėjo 10 d.
Nr. 66
(1851)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Minėjo bažnyčios 70-metį

Bronius VERTELKA

Videniškių kaimo kapelos pasirodymą
stebi (iš kairės) Molėtų dekanas
ir Stirnių klebonas kun. Kęstutis
Kazlauskas, Kaišiadorių vyskupas
Juozapas Matulaitis ir Molėtų
rajono meras Algimantas Žiukas

Stirniškiai apžiūri fotoparodą
„Prasmingo gyvenimo akimirkos“

Stirnių bažnyčios statybos
iniciatoriaus ūkininko Jaronimo Guobio
anūkė vilnietė Lilija Morkūnienė

Stirniuose gyvenančios seserys
Marijona Tarakevičienė (kairėje)
ir Elžbieta Klimaitė prisimena,
kaip buvo statoma bažnyčia

Parapijos namuose svečius
vaišino Stirnių parapijos
„Caritas“ vadovė Virginija
Cesiulienė (kairėje) ir aktyvi
šios organizacijos talkininkė
Nijolė Petrauskienė

Koncertuoja Videniškių kaimo kapela

Tomas pilsto žuvienę

Parapijiečiai laukia vyskupo

Stirnių Šv. Jono Krikštytojo
Nukankinimo bažnyčia

Paskutinįjį vasaros sekmadienį Stirniuose (Molėtų r.) buvo minima Šv. Jono Krikštytojo Nukankinimo bažnyčios 70 metų sukaktis. Iškilmėse dalyvavo Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, vyskupo generalvikaras monsinjoras dr. Algirdas Jurevičius, Molėtų dekanas kun. Kęstutis Kazlauskas, grupė kunigų.

Su bažnyčios istorija supažindino vilnietė Lilija Morkūnienė, kurios senelis ūkininkas Jaronimas Guobys buvo šventovės pastatymo iniciatorius. Prie bažnyčios pastatymo daug prisidėjo ir šio krašto šviesulys, žymus Vilniaus krašto visuomenininkas ir kultūrininkas kunigas profesorius Petras Kraujalis, gimęs Žagarų kaime. Leidimą statyti Stirniuose bažnyčią išdavė Panevėžio vyskupas, o dvarininkė Sofija Žarnauskienė padovanojo žemės sklypą. Buvo organizuojama labdara, renkamos lėšos. Pirmiausia buvo pastatyta klebonija, kurioje apsigyveno kunigas, vėliau pastatė klojimą ir jame įrengė altorių. Aplinkui gyvenę žmonės sekmadieniais čia melsdavosi.

Bažnyčios statybai vadovavo Karolis Bučinskas ir du jo sūnūs iš Molėtų. Parapijiečiai iš laukų vežimais vežė akmenis, skaldė juos, nešė rankomis ir kėlė aukštyn per pastolius. Akmeninės šventovės statybą užbaigė 1940 metais.

Stirniuose dirbo iškilūs kunigai: kun. Jonas Kazlauskas, kun. Jonas Daugėla, 1941 m. birželio 28-ąją sušaudytas bolševikų. Kun. Adomas Žemaitis nemažai prisidėjo prie bažnyčios statymo. Kun. Alfonsas Šatas iš medžio drožė kryžius, rašė eilėraščius.

Rugpjūčio 29-ąją šv. Mišias Stirnių Šv. Jono Krikštytojo Nukankinimo bažnyčioje aukojo Kaišiadorių vyskupas J. Matulaitis, vyskupo generalvikaras mons. dr. A. Jurevičius ir Molėtų dekanas kun. K. Kazlauskas, aptarnaujantis Stirnių parapiją. Vyskupas pasakė pamokslą ir 60 žmonių suteikė Sutvirtinimo sakramentą.

Molėtų dekanas kun. K. Kazlauskas vyskupui įteikė paveikslą su Stirnių bažnyčios nuotrauka ir padėkojo šv. Mišiose giedojusiam Molėtų dekanato chorui ir koncertuoti į Stirnius atvykusiai Videniškių kaimo kapelai.

Bažnyčioje veikė fotoparoda „Prasmingo gyvenimo akimirkos“. Po iškilmių šventoriuje koncertavo Videniškių kaimo kapela (vadovas Juozas Vasiliauskas), buvo galima paragauti žuvienės, mindūniškės Valerijos Riaubienės iškeptos naminės duonos ir parapijos „Caritas“ vadovės Virginijos Cesiulienės suslėgtų varškės sūrių bei kitokių gardėsių.

Stirniai, Molėtų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija