2010 m. rugsėjo 17 d.
Nr. 68
(1853)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Šilinių atlaidų kronika

Pirmąją Šiluvos atlaidų dieną
rinkosi kariai, partizanai,
laisvės kovotojai
Raimundo Kovo nuotrauka

Laisvės kovotojai Šiluvoje
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

Lietuvos kariuomenės ordinaras
vysk. Gintaras Grušas
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

Šv. Mišių aukoti eina apaštalinis
nuncijus, kardinolas ir Lietuvos vyskupai

Prie paminklo popiežiui
Jonui Pauliui II
fotografuojasi žmonės

Į atlaidus atvyko ir Apaštalinėje
nunciatūroje dirbančios Mortos
ir Marijos kongregacijos vienuolės
iš Gvatemalos
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotraukos

Atlaidų dienomis Šiluvoje
buvo gausu maldininkų
Stasio POVILAIČIO nuotrauka

Lietuvos kariuomenės diena

Rugsėjo 8 dieną, trečiadienį, Bažnyčiai švenčiant Švč. Mergelės Marijos Gimimą, Šiluvoje prasidėjo didieji Švč. M. Marijos Gimimo atlaidai. Liturginę katechezę šv. Mišioms besirengiantiems maldininkams vedęs Ruklos įgulos karo kapelionas majoras dr. kun. Arnoldas Valkauskas kvietė atrasti savo krikščioniškąją tapatybę sekant Marijos paprastumo ir paklusnumo Dievo valiai pavyzdžiu. Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pasveikino garbingus pamaldų dalyvius: kariuomenės padalinių vadus, generolus, majorus, seržantus, viešojo saugumo tarnybos pareigūnus, visus karius, taip pat partizanus, šaulius, savanorius. Buvo pasveikinti ir visi atvykusieji į Šiluvą, ypač Jonavos dekanato tikintieji, šio krašto valdžios žmonės, taip pat Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos choras „Kariūnas“ (vadovas Vytautas Verseckas, koncertmeisteris Vytautas Abaris), Karinių oro pajėgų orkestras (kapelmeisteris kapitonas Ričardas Kukulskis, dirigentas vyr. leitenantas Remigijus Terminas), giedoję ir groję per šv. Mišias.

Šv. Mišias koncelebravo kariuomenės kapelionai, kunigai, o liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičiaus pakviestas ir plojimais pasveikintas naujasis Lietuvos kariuomenės ordinaras vysk. Gintaras Grušas. Jis priminė, kokia didžiulė malonė būti laisviems – kaip tautai ir kaip krikščionims. Pats Jėzus yra parodęs, jog nėra didesnės meilės kaip gyvybę už draugus atiduoti.

Lietuvos kariuomenės vadas Algirdas Pocius įkvepiančiu ankstesnių laisvės kovotojų pavyzdžiu ir valia pažadėjo ir toliau ginti Tėvynės laisvę. Vakaro šv. Mišioms už Lietuvos politikus, valdininkus, verslininkus, darbininkus, žemdirbius ir žiniasklaidos darbuotojus vadovavo arkiv. S. Tamkevičius.

Vienuolių ir katalikiškųjų bendruomenių diena

Rugsėjo 9-ąją buvo švenčiama Vienuolių ir katalikiškųjų bendruomenių diena. Dievui pašvęstojo gyvenimo institutų nariai, katalikiškos institucijos, bendruomenės, draugijos, maldos grupės ir kiti piligrimai gausiai dalyvavo aikštėje priešais Baziliką vykusioje iškilmingoje arkiv. S. Tamkevičiaus vadovaujamoje Eucharistijos liturgijoje. Prieš jai prasidedant liturginę katechezę vedė Kauno jėzuitų namų vyresnysis, Kauno jėzuitų gimnazijos direktorius t. Aldonas Gudaitis SJ.

Eucharistijos liturgijos pradžioje arkiv. S. Tamkevičius, kviesdamas melsti malonės vienuolijoms ir katalikiškosioms bendruomenėms liudyti gyvą ir tvirtą tikėjimą, paprašė seseris vienuoles ypač melstis už kunigus, labai reikalingus Dievo pagalbos ir dvasinio pastiprinimo.

Pamokslą pasakęs vysk. R. Norvila atkreipė dėmesį, kokia didžiulė dovana Bažnyčiai yra dvasiniai pašaukimai ir koks milžiniškas yra vienuolijų indėlis pasaulio istorijoje ir kultūroje.

Rugsėjo 9-ąją piligrimų sielovadoje talkino Kauno I dekanato kunigai, kitu laiku Apsireiškimo koplyčioje ir Bazilikoje nuo pat ryto aukoję šv. Mišias. 10 val. kun. Andriaus Šidlausko MIC aukotose šv. Mišiose malda palydėta visa Kauno I dekanato bendruomenė. Vakaro šv. Mišiose buvo meldžiamasi už pašaukimus. Liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičius SJ. Pamokslą pasakęs Lietuvos ir Latvijos jėzuitų draugijos provincijolas t. Gintaras Vitkus SJ kalbėjo apie Mariją – Dievo apdovanotąją.

Tos dienos Šiluvos piligrimai turėjo progą dalyvauti seserų ir brolių vienuolių vadovaujamose maldose. Marijos valandas Bazilikoje giedojo seserys pranciškonės. Pamaldose giedojo Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapijos, Šiaulių Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos chorai, o pagrindinėje Eucharistijos liturgijoje – jungtinis pašvęstojo gyvenimo narių choras, vad. Virginijos Reginos Mizgirytės LSSC.

Marijos bendruomenių diena

Rugsėjo 10-ąją, penktadienį, į Marijos bendruomenių dieną atvažiavo visoje Lietuvoje pasklidusių Švč. Mergelei Marijai pasišventusių bendruomenių atstovai. Krikščioniškojo bendruomeniškumo temai buvo skirta ir tos dienos liturginė katechezė. Ją vedęs kun. Artūras Kazlauskas sakė, kad ir tikėti, ir gyventi pagal tikėjimą mokomės vieni iš kitų. Jis pabrėžė, jog bendrystėje su kitais mokomasi būti tuo, kuo būti privalome: vyrais, žmonomis, tėvais, mokytojais, vienuoliais, kunigais.

Iškilmingai Eucharistijos liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičius, pamokslą pasakė vysk. J. Ivanauskas. „Šiluva atlaidų metu tampa mūsų tikėjimo Betliejumi“, – sakė jis, atkreipdamas dėmesį, jog visi įvykiai Marijos gyvenime veda į svarbiausią įvykį ir iš jo išplaukia – tai Jėzaus Gimimas Betliejuje. Užbaigdamas liturgiją arkiv. S. Tamkevičius dėkojo Telšių vysk. Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektoriui kan. Juozui Ačui, į Šiluvą atvežusiam parengiamojo kurso auklėtinius, Gargždų parapijos chorui ir jo vadovui Petrui Katauskiui, Marijos bendruomenėms. Po šv. Mišių vyko Marijos radijo, minėjusio 6-ąjį gimtadienį, prisistatymas. „Linkiu augti ir plėstis, ir rasti būdų, kaip dar įtaigiau prakalbėti į Lietuvos žmonių širdis“, – sakė arkiv. S. Tamkevičius, paraginęs visus remti šį iš aukš gyvuojantį radiją. Programų direktorius kun. Kęstutis Kėvalas dėkojo arkivyskupui už dvasinę tėvystę ir šio radijo globą. Buvo paminėta radijo steigimo pradžia, kun. Oskaro Petro Volskio pastangos žengiant pirmuosius žingsnius ir vėliau ją plečiant. Vakaro šv. Mišiose melstasi Dievo Motinos Marijos globos bei užtarimo visiems Bažnyčios vaikams. Liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičius.

Šeimų ir jaunimo diena

Rugsėjo 11-ąją, šeštadienį, buvo švenčiama Šeimų ir jaunimo diena. Piligrimų jūroje išsiskyrė šeimos su vaikais, Kauno sveikatos mokslų universiteto, septynių Kauno katalikiškųjų gimnazijų ir mokyklų bendruomenių nariai, arkivyskupijos šeimos centrų darbuotojai. Plojimais buvo pasveikinti Lenkijos – Suvalkų, Punsko ir kitų kraštų piligrimai, Kėdainių dekanato kunigai, tikintieji, valdžios atstovai. Pėsčiomis nuo Dubysos atkeliavo 150 Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro bendruomenės narių. Pavakare Šiluvą pasiekė beveik 500 jaunųjų piligrimų. Šį jaunimo žygį, pavadintą „Kur Viešpaties Dvasia, ten ir laisvė“ (2 Kor 3, 17), surengė Kauno arkivyskupijos Jaunimo centras. Jame dalyvavo ne tik šios arkivyskupijos jaunimas, bet ir jaunuoliai (studentai bei moksleiviai) iš Kretingos, Garliavos, Panevėžio, Biržų, Pakutuvėnų ir kt. Lietuvos vietų. Žygiui vadovavo kun. Antanas Blužas OFM, sesuo benediktinė Jokūba.

Liturginę katechezę prieš pagrindines šv. Mišias aikštėje vedė Vilniaus Arkikatedros Bazilikos administratorius kun. Robertas Šalaševičius. Jis priminė šeimoms Santuokos priesaiką. Tai, pasak dvasininko, rimtas vyro ir moters apsisprendimas kartu eiti į išganymą, laisvas įsipareigojimas būti kartu ir vienas kitą gerbti.

„Esame kaip didelė šeima. Pajuskime vienybės jėgą! Šventė Šiluvoje rodo, kad Lietuva myli Dievą: mūsų yra ne vienetai – tūkstančiai“, – sakė arkiv. S. Tamkevičius. Drauge su juo Eucharistiją celebravo vysk. Jonas Ivanauskas, kiti dvasininkai. Giedojo Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios kamerinis choras „Te Deum“, vadovaujamas Audriaus Petrausko.

Pamoksle vysk. J. Ivanauskas teigė, kad Jėzus laukė mokinių atsakymo, kas jis jiems yra – to paties jis laukia iš mūsų, tikinčių į jį. Netgi aplink mus esančiųjų klausimai apie Jėzų labai svarbūs – šie klausimai provokuoja, skatina ir jo ištikimuosius vis iš naujo Jėzų atrasti.

Liturgijos metu sutuoktiniai pakviesti atnaujinti Santuokos sakramento pažadus. Arkiv. S. Tamkevičius padėkojo tautodailininkui Jonui Dzvėgai, sukūrusiam ąžuolinę kompoziciją „Marijos apsireiškimas Šiluvoje piemenėliams“ ir ją pašventino.

Vakare aikštėje šv. Mišiose buvo prašoma malonės jauniems žmonėms atpažinti savo pašaukimą. Jose dalyvavo ir jaunimo piligriminio žygio iš Raseinių dalyviai, giedojo jungtinis Kauno I dekanato choras, vadovaujamas Vitos Vaitkevičienės. Šiai šv. Mišių aukai jaunuoliai buvo surašę savo asmeniškas intencijas.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio šventimas, Padėkos už laisvę šventė

Rugsėjo 12-ąją, sekmadienį, buvo Padėkos už laisvę šventė, minint Lietuvos Nepriklausomybės 20-metį. Eucharistijos liturgijai vadovavo apaštalinis nuncijus arkiv. Luigi Bonazzi, koncelebravo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Lietuvos vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Ivanauskas, Juozapas Matulaitis, Rimantas Norvila, Juozas Žemaitis MIC, Juozas Preikšas. Maldininkus pasveikino nuncijus, o pamokslą sakė arkiv. S. Tamkevičius.

Iki šios iškilmingos liturgijos laisvės mintimi ir jos intencijomis  buvo meldžiamasi nuo ryto Kauno I dekanato kunigų aukotose šv. Mišiose, kurioms vadovavo prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas OFS. Kaip krikščioniškai suprasti laisvę, liturginėje katechezėje prieš pagrindines iškilmes aptarė kun. Kęstutis Kėvalas.

Kai vyskupai suteikė visiems ganytojiškąjį palaiminimą, buvo pašventinti naujieji Rožinio Kančios slėpinių koplytstulpiai (aut. skulptorius prof. Czeslaw Dzwigaj) Šiluvos aikštėje. Vakare šv. Mišiose prašyta Dievo stiprinti visų atsakomybę už žmogų ir gyvybę. Liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičius. Pamokslą pasakė vysk. J. Ivanauskas. Giedojo Vadžgirio choras, vadovaujamas Linos Lukošienės.

Policijos ir priešgaisrinės apsaugos darbuotojų diena

Rugsėjo 13-ąją, pirmadienį, dalyvauti Šilinių atlaiduose atvyko Lietuvos policijos, Valstybinės sienos apsaugos bei Priešgaisrinės apsaugos darbuotojai. Už juos ir jų šeimas vyskupai, kunigai bei visi tos dienos piligrimai meldėsi pagrindinėje Eucharistijos liturgijoje. Gausiai dalyvavo ir Ukmergės krašto žmonės –  kunigai, tikintieji, valdžios atstovai. Eucharistijos šventimui tądien parengusią liturginę katechezę vedė Lietuvos policijos vyriausiasis kapelionas kun. Aušvydas Belickas.

Eucharistijos liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičius, koncelebravo kun. A. Belickas, kun. Gintautas Kabašinskas, kiti dvasininkai, giedojo VRM vyrų choras „Sakalas“ (vad. Romas Makarevičius), grojo VRM reprezentacinis pučiamųjų instrumentų orkestras (meno vad. ir dirigentas Algirdas Radzevičius).

Per pamokslą arkiv. S. Tamkevičius paragino pareigūnus kasdien skirti laiko maldai, kad neužkietintų savo širdžių, išsaugotų dvasinę pusiausvyrą, atsilaikytų prieš gundymus nesąžiningai atlikti savo pareigas.

Užbaigiant Eucharistijos šventimą žodį taręs Lietuvos policijos generalinis komisaras Visgirdas Telyčėnas pasidžiaugė aktyviu Bažnyčios ir policijos bendradarbiavimu, sielovada besirūpinančiais kunigais, visų dalyvavusiųjų pareigūnų vardu padėkojo už bendrą maldą Šiluvoje.

Vakaro šv. Mišiose buvo meldžiamasi už suklydusius, kad ir jie grįžtų į prasmingą gyvenimą.

Pagal siluva.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija