2010 m. rugsėjo 17 d.
Nr. 68
(1853)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lenkai ir lietuviai paminėjo Seinų Dievo Motinos vainikavimo metines

Seinų bazilika
Edvardo ŠIUGŽDOS nuotrauka

Rugsėjo 5-ąją, sekmadienį, Seinuose iškilmingai pažymėtos Dievo Motinos statulos vainikavimo 35-osios metinės. Iškilmei vadovavo Elko vyskupijos, kuriai Seinai šiuo metu priklauso, ordinaras vyskupas Jerzy’s Mazur’as. Dalyvavo ir Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, mat Vilkaviškio vyskupija 1926 metais buvo sudaryta iš Lietuvai atitekusios buvusios Seinų vyskupijos dalies.

Stebuklais garsėjanti Seinų Dievo Motina žinoma nuo XVII amžiaus pradžios. Nedidelę medinę statulėlę 1602 metais Karaliaučiuje įsigijo pirmosios bažnyčios Seinuose fundatorius. Prie jos besimeldžiantys vietiniai gyventojai susilaukdavo ypatingo Mergelės Marijos užtarimo ir Dievo malonių. 1610 metais iš Vilniaus į Seinus atsikėlę dominikonai pasistatydino vienuolyną ir naują bažnyčią, kurios viena šoninė koplyčia buvo skirta Dievo Motinos statulai. 1972 metais popiežius Paulius VI leido Seinų Dievo Motiną vainikuoti. Po trejų metų pasirengimų, 1975 m. rudenį įvyko vainikavimo iškilmė, kurioje dalyvavo tuometinis Krokuvos arkivyskupas kardinolas Karolis Vojtyla ir Lenkijos primas kardinolas Steponas Vyšynskis.

 Nuo 1818 m. iki 1925 m. Seinai buvo vyskupijos centras. Augustavo arba Seinų vyskupija buvo sudaryta po Vienos kongreso prie Rusijos imperijos prijungus buvusią Abiejų Tautų Respublikos dalį, kuri iki Napoleono kampanijos priklausė Prūsijai. Jau aštuonioliktojo amžiaus pabaigoje, tai yra tuoj pat po Abiejų Tautų Respublikos žlugimo, šioje teritorijoje buvo įkurta Vygrių vyskupija, kurios centras buvo Vygrių ežero pusiasalyje XVII a. pradžioje įkurtas kamaldulių vienuolynas su didele bažnyčia. Po geopolitinių pertvarkymų pertvarkant ir bažnytinių struktūrų ribas 1818 metais buvo įkurta nauja Augustavo vyskupija, tačiau vyskupo katedra įkurdinta buvusio dominikonų vienuolyno bažnyčioje Seinuose, o vienuolyne buvo įkurta kunigų seminarija.

XIX a. pabaigoje Seinai tapo svarbiu lietuviškojo nacionalinio sąjūdžio židiniu. Iš kunigų seminarijos išėjo daug tautiniame judėjime dalyvavusių kunigų. Čia mokėsi ir Vincas Kudirka, nors ir netapo kunigu. 1906 metais čia buvo įkurta lietuviška spaustuvė. 1897–1902 metais Seinų vyskupijai vadovavo vyskupas Antanas Baranauskas, palaidotas Seinų bazilikos Dievo Motinos koplyčioje.

Po Pirmojo pasaulinio karo Seinuose buvo įkurta lietuviška civilinė administracija, tačiau 1919 metų rudenį, po miestelio apylinkėse vykusių įnirtingų kovų, Seinai prijungti prie Lenkijos. Iš miesto turėjo pasitraukti paskutinis Seinų vyskupas Antanas Karosas, kuris 1926 metais sukūrus Lietuvos bažnytinę provinciją tapo pirmuoju Vilkaviškio vyskupu.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija