2010 m. rugsėjo 22 d.
Nr. 69
(1854)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ BIČIULIAI


MŪSŲ
RĖMĖJAS

 

Šiame numeryje:

Ar komunistų
nusikaltimai –
ne genocidas

Popiežiaus
palinkėjimai
didžiausiai
Europos valstybei

Kreivės

Provokuojamas
atoveikis

Benedikto XVI vizito Didžiojoje Britanijoje visuomeniniai akcentai

Mindaugas BUIKA

Popiežių Benediktą XVI Škotijos
sostinėje Edinburge sutinka
princas Filipas su žmona
karaliene Elžbieta

Bendras krikščioniškas paveldas

Popiežiaus Benedikto XVI praėjusią savaitę vykusios apaštalinės kelionės į Didžiąją Britaniją svarbiu politiniu bruožu tapo pati jos pradžia, ženklinusi pirmąjį istorijoje Romos vyskupo valstybinį vizitą į šią šalį. Popiežius Jonas Paulius II lankėsi Didžiojoje Britanijoje 1982 metais, tačiau tuomet tai buvo išimtinai „pastoracinis“ vizitas ir jo susitikimas su valstybės vadove karaliene Elžbieta II buvo privatus. Rugsėjo 16 dieną atvykusį popiežių Benediktą XVI Jungtinės Karalystės monarchų šeima priėmė jau oficialiai, pagal diplomatinius reikalavimus ir tai liudija prasidėjus naują Šventojo Sosto ir Didžiosios Britanijos santykių etapą. Sutikimas įvyko karalienės Elžbietos vyro princo Filipo „valdose“ Škotijoje.


Pagerbė kovotojus už Lietuvos laisvę

Laima Zimkienė

Tarptautinės tradicijų, šeimos
ir nuosavybės (Tradition,
Family, Property – TFP) gynimo
asociacijos delegacijos nariai

Rugpjūčio 28 dieną,  Padėkos ir vilties eisenos iš Tytuvėnų į Šiluvą išvakarėse, Šiauliuose,  Sukilėlių kalnelyje, įvyko sueiga, skirta pagerbti už Lietuvos laisvę žuvusius ir kalėjimų bei tremčių kančias kentėjusius kovotojus. Šiauliuose ir Kelmėje vykstančius tradicinius renginius bei padėkos ir vilties eiseną koordinuoja Lietuvos Sąjūdžio taryba ir VšĮ „Krikščioniškosios kultūros institutas“.


Knyga apie partizanų Motinas

Stanislovas Abromavičius
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga 2000 egzempliorių tiražu išleido rašytojo Stanislovo Abromavičiaus knygą „Partizanų Motinos“, kurią išspausdino „Morkūnas ir Ko“ spaustuvė. S. Abromavičius – Lietuvos rašytojų sąjungos narys, išleidęs 38 knygas ir knygeles. Ši knyga apie pokario rezistenciją – penktoji. Autorius dažniausiai rašo apie savo krašto – Didžiosios Kovos apygardos partizanus. Su Jono Aisčio literatūrinės premijos laureatu rašytoju S. Abromavičiumi kalbasi Kazimieras Dobkevičius.


Markas Soloninas apie smegenų plovimą

Vytautas Visockas

Rusijos istorikas Markas Soloninas
Autoriaus nuotrauka

Rugsėjo 14–15 dienomis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute įvyko tarptautinė konferencija „Demokratijos ir pilietinio sąmoningumo pamokos Lietuvos istorijos lūžiuose“. Buvo perskaityta keliolika pranešimų, diskusijose dalyvavo keliolika istorikų ir politikų. Gaila, kad neatvyko disidentas, rašytojas (Oksfordas, Jungtinė Karalystė) Vladimiras Bukovskis.


Lenkijoje buvo suimtas A.Zakajevas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Čečėnijos vyriausybės emigracijoje
vadovas Achmedas Zakajevas

Rugsėjo 17 dieną Lenkijoje suimtas Čečėnijos vyriausybės emigracijoje vadovas Achmedas Zakajevas. Jis atvyko į Varšuvoje vykstantį Pasaulinį čečėnų kongresą ir buvo suimtas tuo metu, kai automobiliu vyko per miestą. Keliolika policijos pareigūnų sustabdė automobilį ir suėmė čečėnų lyderį.  Nuo 2003 metų A. Zakajevas gyvena Didžioje Britanijoje, ten jam suteiktas politinis prieglobstis. Rusijos teisėsauga reikalauja išduoti čečėnų lyderį, bet britai atsisako, motyvuodami tuo, kad A. Zakajevas yra už laisvę kovojančių čečėnų lyderis ir yra persekiojamas politiniais motyvais. Lenkų prokurorai prašė teismo suimti A. Zakajevą 40 parų, bet rugsėjo 18 dienos ryte 8 valandą 30 minučių Varšuvos apygardos teismo teisėjas paskelbė nutartį, kad A. Zakajevas besąlygiškai paleidžiamas į laisvę. Išėjęs iš areštinės Čečėnijos vyriausybės emigracijoje vadovas pareiškė, kad vyksta tiesiai į Pasaulinio čečėnų kongreso posėdį.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija