2010 m. rugsėjo 22 d.
Nr. 69
(1854)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Markas Soloninas apie smegenų plovimą

Vytautas Visockas

Rusijos istorikas Markas Soloninas
Autoriaus nuotrauka

Rugsėjo 14–15 dienomis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute įvyko tarptautinė konferencija „Demokratijos ir pilietinio sąmoningumo pamokos Lietuvos istorijos lūžiuose“. Buvo perskaityta keliolika pranešimų, diskusijose dalyvavo keliolika istorikų ir politikų. Gaila, kad neatvyko disidentas, rašytojas (Oksfordas, Jungtinė Karalystė) Vladimiras Bukovskis.


Provokuojamas atoveikis

Algimantas Zolubas

Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodantys rašiniai apie lietuvių tautos kaltes, sietinas su žydų genocidu, skatina aiškintis, tyrinėti, vertinti. Tačiau perdėtas, dažnai deramai neargumentuotas dėmesys sulaukia atoveikio, prilygstančio antisemitizmo skatinimui.

Lietuvių rašytojas Jonas Mikelinskas ne kartą savo publikacijose klausė „KODĖL“ arba „Kada KODĖL pavirs TODĖL?“ ir skatino iš esmės aiškintis žydų genocido priežastis, siekti, kad šis reiškinys daugiau nepasikartotų. Tačiau kažkodėl niekas nebando aiškintis, viešai diskutuoti, todėl susidaro įspūdis, kad tikrąją genocido priežastį norima nuslėpti. Panašu, kad mesdami vien kaltinimus kitiems ir keldami reikalavimus atsiprašyti bei atgailauti patys žydų veikėjai slepia priežastį, vengia aiškintis. Todėl kyla pamatuotas įtarimas, kad žydams slėpti genocido priežastį, būti amžinai nuskriaustaisiais yra naudinga.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija