2010 m. spalio 1 d.
Nr. 71
(1856)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Grybų šventėje grybų netrūko

Rūta Averkienė

Grybavimo čempionai su rajono
mero pavaduotoju Alvydu
Valeiša ir meru Vidu Mikalausku,
įsteigusiu savo taurę

Grybų šventėje savo gėrybių
stalą pristatė Vydenių komanda
Autorės nuotraukos

Grybų aukcione

Dubičių etnografinio
ansamblio dalyviai
prie rudens gėrybių stalo

Pasipuošusios Matuizų merginos

Penkioliktoji Grybų šventė, tradiciškai prasidėjusi aštuntuoju Lietuvos grybavimo čempionatu Marcinkonių kaimo miškuose Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti, iki vėlaus vakaro tęsėsi daugybe renginių Varėnos miesto parke.

Čempionatas nenuvylė

Šiemet Varėnos krašto pušynėliai grybautojus visą sezoną lepino grybų gausa, todėl ir paskutinį rugsėjo šeštadienį Marcinkonyse įvykęs aštuntasis grybavimo čempionatas nenuvylė nei organizatorių, nei gausaus būrio dalyvių. Šiemet dėl Varėnos rajono mero įsteigtos taurės varžėsi 31 komanda iš įvairių Lietuvos regionų – iš viso 124 grybautojai.

Lietuvos grybavimo čempionatas jau turi savo tradicijas. Šiemet jis antrą kartą vyko grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero ir, kaip ir kasmet, suviliojo daugybę grybautojų bei šiaip smalsuolių.

Vyriausiasis čempionato teisėjas, Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša septintą valandą davė startą, ir šaunių muzikantų lydimi azartiškiausi grybautojai patraukė į mišką. Šie metai – grybingi, tad čempionato dalyviams buvo leista rinkti tik baravykus, šilbaravykius, samanėkus (makavykus) ir voveraites.

Po trijų valandų visi grybautojai grįžo su pilnomis pintinėmis, iš viso pririnkę beveik pusę tonos grybų. Varėnos komanda „Pelkių seniai“ pririnko daugiausia – 44,5 kilogramo grybų. Vilniuje besimokantys keturi draugai – Arūnas Chaleckas, Vaidas Užgerys, Raimundas Lenartavičius ir Justinas Levutas – iškovojo Varėnos rajono savivaldybės mero Vido Mikalausko įsteigtą įspūdingą taurę, kurią sukūrė juodosios keramikos meistras Petras Pretkelis. Antrąją vietą užėmė šeimyninė komanda „Badziukai“ iš Dargužių kaimo, o trečiąją – „Giminės“ iš Marijampolės. „Badziukai” pelnė ir Grybų karaliaus titulą – jie rado 55 baravykus. Iš viso komisijai teko pasverti 435 kilogramus įvairių grybų ir suskaičiuoti 591 baravyką.

Dalyvius vaišingai pasitiko Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai. Su liaudiškomis dainomis ir palaikymo komandų šūksniais sutikti grybautojai vaišinosi Marcinkonių kaimo moterų gamintais dzūkiškais skanėstais bei virta grybiene.

Visi čempionato laimėtojai buvo pagerbti Varėnos miesto parke Grybų šventės metu.

Linksmybės miesto parke

Grybų šventė jau turi pretenzijų vadintis tarptautine švente, nes kasmet sulaukia nemažai svečių ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Šiemet organizatoriai visų šventės svečių dėmesį atkreipė į išsaugotas dzūkų tradicijas, papročius, amatus, kulinarinį paveldą.

Išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertavo saviveiklininkai, buvo demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, verdamas degutas, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų... Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių buvo galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Senieji dzūkų buities ir darbo rakandai senienų turguje dairėsi naujų šeimininkų. Visa šventė kvepėjo dzūkiškais valgiais – kas norėjo, jų galėjo vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms. Iš pat ryto nusiteikti šventiškai ragino ir nuotaiką kėlė įvairūs saviveikliniai kolektyvai. Didžiausia Varėnos krašto švente ir dzūkų vaišingumu bei tebepuoselėjamais senoviniais amatais buvo sužavėti šiemet dalyvavę ambasadoriai ir ambasadų darbuotojai.

Jungtinių Amerikos Valstijų Nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Anne E. Derse, šventės dalyvius pasveikinusi lietuviškai, sakė: „Mane ši šventė tiesiog užbūrė. Pagerbdama grybus, šventę ir vaikus, aš jums lietuviškai paskaitysiu ištrauką iš „Grybų karo“. Šventėje dalyvavo ir ja liko sužavėti Gruzijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Georgas Kerdikošvilis, Kinijos Liaudies Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Mingtao Tong, Ukrainos ambasados atstovas Oleg Dolgich, Švedijos Karalystės bei Vengrijos ambasadų atstovai.

Šiųmetėje šventėje linksminosi nemažai Seimo narių ir politikų, savivaldybių atstovų, svečių iš miestų-partnerių, kuriuos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė, kiti garbūs svečiai.

Savo koncertus gausiems šventės svečiams dovanojo maestro Virgilijus Noreika ir dainininkas Ovidijus Vyšniauskas, Seimo narys, dainininkas Ligitas Kernagis.

Meras Vidas Mikalauskas pasveikino maestro Virgilijų Noreiką su septyniasdešimt penktuoju gimtadieniu ir įteikė džiovintų baravykų vainiką. Šventės metu buvo pagerbti Varėnos rajono savivaldybės konkurso „Metų ūkis 2010“ nugalėtojai. Garbės raštai ir paskatinamosios premijos įteiktos Janinai ir Stasiui Aukštuoliams iš Dargužių bei Aušrai ir Rimui Jaruševičiams iš Gudžių. Padėkos ir premijos įteiktos konkurso prizininkams: I vietos laimėtojams Daivai ir Česlovui Petruškevičiams iš Tolkūnų, II vietos – Linai ir Donatui Kosinskams iš Vydenių, III vietos – Margaritai ir Alvydui Kairevičiams iš Pošalčių kaimo.

Varėnos moksleivių kūrybos centro kiemelyje tądien buvo įsikūręs „Meistrų miestas“. Kiekvienas šventės dalyvis turėjo gerą progą pamatyti ir pats išbandyti, kaip kuriama iš medžio, molio, piešiama, daromos žolynų kompozicijos. Varėnos dailės studijos „Kadagys“ kiemelyje buvo galima įsigyti moksleivių sukurtų medžio dirbinių.

Grybininkų kiemeliuose buvo galima ne tik paragauti, bet ir nusipirkti grybų bei uogų, Druskininkų, Valkininkų, Varėnos urėdijų kiemeliuose – susipažinti su turistiniais ir rekreaciniais objektais.

Nuo pat ankstyvo ryto medžio drožėjų varžytuvėse „Dzūkelis“ dalyvavę keturi profesionalūs Lietuvos skulptoriai savo dirbinius sėkmingai pardavė popiet vykusiame aukcione. Dėl jų varžėsi ir politikai, ir vietiniai verslininkai.

Brangiausiai – už 3100 litų – parduota skulptoriaus Prano Petronio sukurta skulptūra „Angelas“. Šiemet organizatoriai nusprendė palepinti vaikus. Lėšos už brangiausiai parduotą skulptūrą atiteko Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų žaidimų kambariui ir bibliotekos filialams kaimuose vaikiškai literatūrai įsigyti. Už 1200 litų parduota skulptoriaus Gintauto Akstino skulptūra „Čepkelių gervė grybautoja“. Skulptoriaus iš Naujasodės Antano Česnulio skulptūrą „Dzūkė grybautoja“ įsigijo Varėnos rajono meras V. Mikalauskas. Sauliaus Lampicko iš Alytaus sukurta skulptūra „Šeštadienio saulutė“ parduota už 500 litų. Pagrindinėje scenoje šventės dalyvius linksmino kolektyvai iš visos Lietuvos.

Tad tądien linksmybių ir įspūdžių netrūko nei dideliems, nei mažiems varėniškiams, nei gausiems miesto svečiams.

Varėnos rajonas

Redakcijos prierašas. Beje, grybų šventės vyksta ne vien Varėnos krašte. Šiemet jau antrą kartą kelio Tauragė – Jurbarkas 21-ajame kilometre surengta grybų šventė „Karšuvos gėrybės“. Į Eičius dalyvauti grybautojų varžybose užsiregistravo 24 dalyviai. „Kunigiškių“ keturių žmonių komanda surinko 106,6 kg grybų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija