2010 m. spalio 8 d.
Nr. 73
(1858)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Dusetiškių derliaus ir amatų šventė

Jonas PETRONIS

Dusetų krašto ūkininkai
Vilma ir Stasys Lukošiūnai

Geriausi krašto ūkininkai
Gražina ir Gediminas Igliukai

Vaikų džiaugsmai

Senovės žemės ūkio padargų paroda

Dusetų kultūros
namų etnografinis ansamblis

Jau senokai į Zarasų rajono Dusetų miestelio tradicijas įėjo derliaus ir amatų šventė. Gausus būrys dusetiškių, šio krašto žmonių susirinko į miesto parką. Gražus rudeniškas oras nuo pat ankstyvo ryto leido į šventę sugužėti kaip reta gausiam dalyvių būriui, kuris čia susirinko ne tik pasilinksminti, bet ir nusipirkti ūkininkų išaugintų gėrybių, tautodailininkų pagamintų darbų. Čia, šalia dusetiškių, antalieptiškių, antazaviškių ir kitų šio krašto žemdirbių kiemelių, su savo išaugintomis gėrybėmis įsikūrė Utenos, Rokiškio rajonų ūkių šeimininkai. Paukštininkas Antanas Gusakovas iš Antalieptės į mugę atvežė daug  paukščių – fazanų, povų, žąsų, vištų, ančių.

Parke liejosi dainos, skaniai kvepėjo šeimininkų gaminami skanėstai. Šventėje veikė tautodailės darbų kiemeliai, buvo prekiaujama vaismedžiais, vaiskrūmiais, dekoratyviniais augalais, netrūko atrakcijų.  Visus  stebino kaip niekada didelis politikų būrys – daugelio  jų niekas nematė lygiai ketverius metus.  Vėliau žmonės prisiminė, kad artėja rinkimai, žemdirbiai po įtemptų vasaros darbų gali atsipūsti, o pretendentams į rajono tarybą prasideda darbymetis.  

Ir dusetiškius, ir jų svečius sveikinęs Dusetų seniūnas Saulius Kėblys džiaugėsi žemdirbių darbštumu ir sugebėjimais, linkėjo, kad ir šiuo sudėtingu laiku jie neprarastų pasitikėjimo savo jėgomis ir geresne ateitimi.

Dusetiškius pasveikino rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius. Jis įteikė prizą šauniausiems šio krašto ūkininkams Gražinai ir Gediminui Igliukams, ūkininkaujantiems nuo pat pirmųjų Nepriklausomybės metų. Šeima  turi suktis sparčiai. Jų valdose – 30 hektarų žemės. Augina grūdines kultūras, gyvulius, melžia keturias karves.  Visas ūkis ant dviejų žmonių.  Trys  dukros – Lina, Viktorija, Kristina – Vilniuje. Tiesa, tėvų namus jaunesnioji Kristina tik neseniai paliko: ji išvyko mokytis į sostinę. Tačiau vasarą ir dukros ūkyje sparčiai dirba. Ypač vyresnioji Lina gražiausiais gėlynais papuošia tėvų sodybą. „Gėda būtų nepasipuošti, – kalba Gediminas, – juk šalia kelio gyvename“.

Ūkininkai Vilma ir Stasys Lukošiūnai apdovanojimus už tvarkingai prižiūrimą ūkį ir gerus rezultatus gavo iš rajono savivaldybės direktoriaus Vytauto Sekono. Vilma ir Stasys gyvena Vozgėlių kaime, jie valdo 18 hektarų žemės.

Dusetiškiams už šauniausius, geriausius ūkius prizai, apdovanojimai krito lyg iš dangaus. Skatino politikai žemdirbius – geru žodžiu, prasmingu prizu. Sadūnų  kaimo gyventojams Rimai ir Steponui Buzėnams už puikiai tvarkomą sodybą prizą įteikė rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Cibulskis.   Rajono savivaldybės tarybos narys Rimvydas Podolskis apdovanojo tvarkingiausios kaimo sodybos šeimininkus Bronę ir Vytautą Kuzmas. Beje, R. Podolskis įsteigė dar vieną prizą – pirmą kartą Dusetų derliaus ir amatų mugėje dalyvavusiai kaimo bendruomenei. Prizas atiteko Vajasiškio kaimo bendruomenei. Jį priėmė bendruomenės pirmininkė Genovaitė Sarokina. Prizai pylėsi tarsi iš gausybės rago – visus prizus ir juos teikusius išvardinti būtų sudėtinga.

Dusetiškių švente džiaugėsi ir Zarasų miesto seniūnas Nikolajus Gusevas ir kvietė visus į rajono Derliaus šventę.  

Mugė nudžiugino ir  originaliais  momentais.  Dusetų seniūno pavaduotojo Raimondo Parakevičiaus sumanymu mugės dalyviai galėjo pamatyti  įvairių istorinių laikotarpių žemės ūkio padargus. Buvo čia praėjusių amžių mediniai plūgai, metaliniai arklai, galėjai išvysti ir praėjusio šimtmečio lenkų arklinę bulvių kasamąją, vokiečių ratinius  traktorius  „Man“ ir „Eicher“. Šalia puikavosi pernai pagamintas milžiniškas šiuolaikinis prancūzų traktorius „Fergiuson“.

Traukė šventės dalyvius ir medžiotojų trofėjų paroda. Miško gyvūnų ragais, iškamšomis gėrėjosi žmonės. Visi grožėjosi unikaliais elnio ragais. Šį elnią sumedžiojo dusetiškis Artūras Andriuškevičius.

Šventėje dainavo ir šoko Dusetų kultūros namų etnografinis ansamblis, polkas ir valsus griežė „Sadūnų“ kaimo kapela, šauniai linksmino muzikantai iš Dusetų, Samanių, Antazavės, Jūžintų, Aleksandravėlės,  Antalieptės, Imbrado.

Dusetos, Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija