2010 m. spalio 8 d.
Nr. 73
(1858)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Poreikis skaityti liko

Bronius VERTELKA

Širvintų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Laima Kutiščeva sako: „Kaimų gyventojai paskaityti dienraščių negali. Jeigu prieš keletą metų periodinės spaudos visam rajonui užsakydavome už 38 tūkstančius litų, tai šiemet tam numatyta skirti tik 4 tūkstančius litų“. Į mano provokuojantį klausimą, ką netikėtai gavus papildomą kiekį lėšų pirmiausia užsakytų, direktorė atsakė: „Pirmiausia filialams užprenumeruočiau dienraščius. Aišku,  žurnaliukų vaikams labai reikia. Juk jie auga, o biblioteka savo skaitytoją ugdo nuo mažens. Jeigu dabar nieko neduosime, vėliau jis biblioteką aplenks. Turbūt krizė labiausiai  palietė bibliotekas, nors  jos niekada nebuvo dosniai finansuojamos. Bet kaimuose yra žmonių, kurie savo perskaitytą laikraštį dovanoja bibliotekai. Džiaugiuosi tokiu žmonių sutelktumu“.

Nelinksmą žinią pranešė ir Raseinių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Daina Sutkevičienė: užsakyti periodinę spaudą 2008-iesiems  buvo skirta per 70 tūkst. litų, pernai – daugiau nei 47 tūkst., o šiems metams – tik 40 tūkst. litų. Dėl lėšų stygiaus nukentėjo vaikai ir paaugliai. Suaugusieji norėtų skaityti leidinius, kaip tvarkyti ir puošti savo namų aplinką, kaip išmokti rankdarbių. Bando kalbinti rajono Tarybos narius, kad  bibliotekas, kur jie  gyvena, paremtų užsakydami nors po vieną leidinį (tokių geradarių jau atsiranda). Raseinių krašte populiariausias „Valstiečių laikraštis“ – jį stengiasi užsakyti visoms kaimo bibliotekoms.

Visiškai kitokia padėtis yra Liūdynės (Panevėžio r.) bibliotekoje. Joje iš tiesų gausu periodinių leidinių ir juos tikrai skaito. Čia biblioteką parėmė vietos bendruomenė „Pastogė“, todėl joje galima rasti ir „Gydymo ABC“, ir  netgi „Kultūros barus“. Yra ir žurnaliukų vaikams. Yra liūdyniečių, kurie į namus užsisakytą spaudą perskaitę atneša į biblioteką ar šiaip dalijasi su kaimynais.

Į Utenos  A. ir M. Miškinių viešąją  biblioteką – architektūriniu požiūriu vieną gražiausių pastatų mieste – ateina daug periodinės spaudos. Uteniškiai mėgsta skaityti žurnalus.  Biblioteka gauna ir „XXI amžių“, kurį labiausiai skaito mokytojai.  Skaitykloje registruojami lankytojai – tam yra rengiamos kontrolinės dienos.

Maždaug dvigubai mažiau nei ankstesniais metais periodinės spaudos gauna Kupiškio rajono viešoji biblioteka. Daugelį metų bibliotekoje skaitantis ir šiuo metu darbo neturintis Ričardas pasiilgo leidinių apie automobilius, apie keliones, apie ekonomiką. Šiaip skaitytojai norėtų pavartyti „Nemuną“, „Kultūros barus“, kitus periodinius leidinius. Rajono viešosios bibliotekos Šepetos padalinio vyr. bibliotekininkė Valerija Paukštienė sako, jog dabar daugiau skaito periodinę spaudą nei knygas. Tačiau uždarius Lietuvos pašto Šepetos skyrių, spauda atkeliauja tik apie pietus, o pirmadieniais išvis jos negaunama. Šepetoje ypač populiarus rajoninis laikraštis, apskrities laikraštis „Panevėžio rytas“. Senesnius laikraščius ir žurnalus čia leidžiama išsinešti iš bibliotekos

„Pirmajame ketvirtyje gaudavome 24 pavadinimų periodinius leidinius, o antrajam ketvirčiui savivaldybė nebeskyrė lėšų“, – sakė Anykščių rajono savivaldybės viešosios  bibliotekos Viešintų filialo vyr. bibliotekininkė Jolanta Momeniškienė.

Nors Vabalninko biblioteka (Biržų r.) gauna gerokai mažiau periodinės spaudos, tačiau ją papildo geradariai. Namuose perskaitytus laikraščius jie atneša į biblioteką.  „Tokių jų turime tikrai daug ir su jais ypač malonu bendrauti“, – sakė užkalbintos bibliotekos darbuotojos.

Vadinasi, iš bet kokios padėties išeitį įmanoma rasti. Krizė nuskriaudė pinigine, bet ne žmoniškąja išraiška. Kaime yra daug norinčių šviestis. Atsirado noras dalintis: jeigu aš turiu, ko ir kitam neduoti.  Bibliotekose trūksta katalikiškos spaudos. Ne iš vienos bibliotekos darbuotojų teko girdėti, kad katalikišką spaudą norėtų prenumeruoti, bet tam neturi lėšų. Juk iš santvarkos, niekinusios Bažnyčią, atėjom, todėl tiesą skleidžiančią katalikišką spaudą žmonės tikrai turėtų pamėgti.

Ką šiandien randa bibliotekose, priklauso ir nuo savivaldybių požiūrio į spaudą.  Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė sakė: „Nors ir sumažėjo prenumeruojamų laikraščių ir žurnalų kaimo  bibliotekose, tačiau pagrindinius  leidinius visos gauna. Populiarėja literatūrinė spauda. Pati viešoji biblioteka leidžia kultūros istorijos žurnalą „Radviliškio kraštas“. Jo leidimą rėmė Kultūros ministerija, dabar tam lėšų gauna iš savivaldybės administracijos direktoriaus fondo. Per metus išeina maždaug du „Radviliškio krašto“ numeriai“.  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija