2010 m. spalio 29 d.
Nr. 79
(1864)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Anykštėnai pagerbė darbštuolius ir sodų „karalių“

Vytautas Bagdonas

Įspūdinga važiuojanti kraitė
domino ir vaikus, ir suaugusius

„Metų“ ūkio konkurso laureatus
pagerbus (iš kairės): rajono
meras Sigutis Obelevičius,
vicemeras Donatas Krikštaponis,
traupiečiai ūkininkai Gražina
ir Tomas Baravykai, troškūniečiai
Vida ir Anveras Arzimanovai,
kavarskiečiai Lilė ir Jonas
Aleknavičiai, Lietuvos ūkininkų
sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas,
LŪS Anykščių skyriaus pirmininkas
Romualdas Kubaitis ir Žemės ūkio
skyriaus vedėjas Antanas Katliorius

Šventės dalyviai vaišinosi
obuoliais iš rašytojo Antano
Vienuolio-Žukausko sodo

Traupio seniūnijos seniūnė
Daiva Tolušytė kvietė
svetelius užsukti į jų kiemą
ir nusifotografuoti

Anykščių rajono savivaldybė kiekvieną rudenį organizuoja Derliaus šventes. Spalio 23-iąją organizuota šventė buvo skirta sodų „karaliui“ obuoliui.

Nuo ankstyvo rytmečio A. Baranausko aikštėje ir „Obuolių alėja“ pavadintoje S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje pradėjo šurmuliuoti rudens gėrybių ir amatų turgus. Net iš sostinės į Anykščius atvažiavo milžiniškas krepšys, įtaisytas ant automobilio, kurio centre puikavosi išsišiepusio obuolio muliažas. Anykštėnai muziejininkai pasirūpino, kad tikrų obuolių kraitė į sceną atkeliautų iš lietuvių literatūros klasiko Antano Vienuolio-Žukausko užveisto senojo sodo. Renginio vedantieji režisieriai Vilma Paulauskaitė ir Vytautas Germanavičius, pasveikinę anykštėnus ir atvykusius svečius, pakvietė į sceną rajono seniūnijų ir kaimo bendruomenių atstovus. Mat šiemet visos dešimt seniūnijų kartu su kaimo bendruomenėmis, kultūros darbuotojais įsirengė savo kiemelius obuolių „tematika“, tad scenoje teko tuos kiemelius ir pristatyti. Vieni scenoje dainavo, kiti vaidino, treti deklamavo pačių sukurtus poezijos posmus ar dar kitaip viliojo aplankyti jų kiemelius. Ilgai kviesti nereikėjo – norinčių pasižvalgyti, pabendrauti, paragauti kaimietiškų gėrybių, apžiūrėti kiemelius netrūko. Po kiemelius žvalgėsi ir vertinimo komisija, nes reikėjo nuspręsti, kam kokius prizus įteikti.

Andrioniškiečiai kvietė į „Rojaus sodo“ fotoateljė, debeikiečiai puikavosi savo „Obuolių šeimos kiemu“, svėdasiškiai atkreipė dėmesį į gausiai rudens gėrybėmis išpuoštą „Obuolkiemį“, troškūniečiai linksminosi patys ir kitus linksmino „Obuolių kaime“. Ne mažiau išradingi buvo ir Anykščių, Kurklių, Traupio, Viešintų, Skiemonių, Kavarsko seniūnijų ir ten veikiančių kaimo bendruomenių kiemeliai. Kol vieni sukiojosi po mugę, o kiti kieminėjo „obuolių kiemeliuose“, ant pakylos muzikavo Anykščių krašto kapela „Anykšta“ (vadovas Jakovas Pustelnikovas) ir Anykščių kultūros centro kapela „Grieža“ (vadovas Kęstutis Grigaliūnas). Čia pat buvo paskelbti gražiausių rajono sodybų ir sodų bendrijų konkurso rezultatai, apdovanoti prizininkai. Nepamiršti ir darbščiausi rajono ūkininkai, susumuoti „Metų ūkio“ konkurso rezultatai. Kaip prisipažino Lietuvos ūkininkų sąjungos Anykščių skyriaus pirmininkas Romualdas Kubaitis, vertinimo komisijai iškilo tikrai sunkus uždavinys, nes rajone labai daug sėkmingai ūkininkaujančių žmonių. Per porą mėnesių teko aplankyti 22 geriausius rajono ūkius, iš kurių išrinkti trys konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojai. Pirmąją vietą pelnė Kavarsko seniūnijos ūkininkai Lilė ir Jonas Aleknavičiai, antroji vieta skirta Troškūnų seniūnijos ūkininkams Vidai ir Anverui Arzimanovams, trečioji vieta pripažinta Traupio seniūnijos ūkininkams Gražinai ir Tomui Baravykams. Laureatus sveikino Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, vicemeras Donatas Krikštaponis, Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) pirmininkas Jonas Talmantas, LŪS Anykščių skyriaus pirmininkas Romualdas Kubaitis, Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Antanas Katliorius.

„Metų ūkio“ konkurso prizininkams ir daugeliui kitų Anykščių krašto ūkininkų skambias dainas skyrė linksmos muzikikės ansamblis iš Šiaulių „Jonis“, šventės dalyvių skrandžius pamalonino ant laužo iškeptas ekologinis avinas. AB „Anykščių vynas“ kavinėje veikė jaunųjų anykštėnų parengta rudens gėrybių paroda „Mano sodo obuolėlis“.

 Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija