2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Prasmingas sekmadienis prie automagistralės

Romas BACEVIČIUS

Kun. Stasys Šlepavičius šventina
padovanotas žvakes dosniausiems
rėmėjams Zenonui ir Ramutei
Akramavičiams, tautodailininkui
Pranui Dužinskui ir jo žmonai
Onutei bei Seimo nariams Edmundui
Jonylai bei Algirdui Butkevičiui.
Jos vėliau buvo pastatytos
Lurdo grotoje

Buvo pašventinta jau anksčiau
Akramavičių šeimos dovanota
klausykla
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Šventoriuje klebonas pašventino
Rūpintojėlį ir plokštę
su rėmėjų pavardėmis

Procesija iš bažnyčios į Lurdo grotą

Sekmadienį Nemakščiuose
į Švč. Trejybės bažnyčią
per Sumos šv. Mišias susirinko
ne vien parapijiečiai,
bet ir gausus svečių būrys

Kalba Susisiekimo ministerijos
vyriausiasis patarėjas Vigilijus
Sadauskas. Dešinėje – Seimo
nario padėjėja Diana Kaupaitienė

Drąsiausieji nepabūgo patikrinti
saugos diržų veikimą

Renginio dalyviai gavo
šviesą atspindinčių atšvaitų

Prie Lurdo grotos kalba
Raseinių rajono meras
Petras Vežbavičius (kairėje)

Agapė po bažnyčia įrengtoje
parapijos salėje

Staigmena – keturi vyrai
prie altoriaus atnešė medinę
šv. Teresėlės skulptūrą

Skulptorius Pranas Dužinskas
prie savo išdrožtos
šv. Teresėlės skulptūros

Šv. Teresėlės skulptūros
rėmėjai Zenonas ir Ramutė
Abramavičiai, skulptorius
Pranas Dužinskas su klebonu

Klebonas padėkojo ąžuolą
padovanojusiam Stasiui Mėliniui

Apie savo darbą pasakoja
skulptorius Pranas Dužinskas

Medinė šv. Teresėlės skulptūra
papuošė bažnyčią

Šventorių papuošė Rūpintojėlis

Prie buvusios bažnyčios vietoje prieš
dvejus metus pastatytos Lurdo grotos

Kun. Stasys Šlepavičius ir dosniausi
rėmėjai Ramutė ir Zenonas
Akramavičiai, tautodailininkas
Pranas Dužinskas ir jo žmona Onutė

Klebonas kviečia į agapę

Skanus bulvių plokštainis

Lapkričio 7-ąją, sekmadienį, beveik pusiaukelėje tarp Kauno ir Klaipėdos, šalia Vilniaus–Klaipėdos automagistralės įsikūrusiame Nemakščių miestelyje buvo paminėta vairuotojų ir keliaujančiųjų diena, o klebonas kun. Stasys Šlepavičius parapijiečius pakvietė į Švč. Trejybės bažnyčią pasidžiaugti per metus nuveiktais darbais.

Aikštėje prie bažnyčios nuo pat ryto įsikūrė Automobilių kelių direkcijos saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Čereška, vyriausioji specialistė Eglė Nemanytė ir kiti darbuotojai, demonstruodami, kas gali atsitikti, jei vairuotojas ar keleivis neprisisega saugos diržo. Jie dalijo atšvaitus ir pasakojo apie saugaus eismo reikalavimus. 12 valandą parapijiečiai ir svečiai rinkosi į Švč. Trejybės bažnyčioje aukojamas Sumos šv. Mišias. Kun. S. Šlepavičius džiaugėsi, kad į bažnyčią atėjo gausus žmonių būrys, išvardijo svečius, padėkojo visiems, savo aukomis ar darbu padėjusiems sutvarkyti šventorių.

Meistrai iš Šiaulių trinkelėmis išklojo takus, o šventoriuje Violetos ir Vaclovo Šimaičių rūpesčiu iškilo Rūpintojėlis. Visų aukotojų pavardės įamžintos akmens plokštėje. Klebonas išvardijo pagrindinius parapijoje nuveiktų darbų geradarius – tai Ramutė ir Zenonas Abramavičiai, Savutė ir Stasys Mėliniai, Danutė ir Edmundas Jonylos, Angelė ir Gintautas Mikolaičiai, Bronislava Masiulienė, Aldona ir Edmundas Kupšiai, Laimonas Kupšys, Stanislava ir Antanas Bumbuliai, Angelė ir Antanas Ignatavičiai, Marytė ir Algimantas Glazauskiai, Aldona Kundrotienė, Viktorija ir Jordanas Kenstavičiai, Regina ir Antanas Pratašiai, Eugenija ir Vitas Žąsinai, Zina ir Česlovas Virmauskai, Laimutė Riškienė, Genovaitė Gvazdauskienė, Albina ir Robertas Bertašiai, Teresė ir Antanas Būziai, Dalė ir Antanas Juškiai, Ona ir Antanas Meištininkai, Virginija Jocienė, Danutė ir Virginijus Kučinai, Antanina Urbonienė, Liucija Bučinskienė, Eugenija ir Kostas Toliušiai.

Šv. Mišių pamoksle kun. S. Šlepavičius prisiminė JAV prezidentą Abraomą Linkolną, kurio aplinkoje buvo vienas žmogus, nuolat priekaištaujantis savo kolegoms, kad blogai suplanavo darbus. „Visada bus nepatenkintų žmonių, – sakė klebonas, – bet jų priekaištai skatina geriau dirbti ir daryti mažiau arba išvis vengti klaidų.“ Ko gero, esama nepatenkintų ir tais gražiais darbais, kurie daromi šioje parapijoje, bet jie irgi padeda atsirinkti, kas geriausia. Iš tiesų juk ir valdžios sprendimai, jei ne opozicijos priekaištai, būtų prastesni.

Pasibaigus šv. Mišioms klebonas pristatė staigmeną: keturi vyrai prie altoriaus atnešė medinę šv. Teresėlės skulptūrą. Taip įamžintas jos relikvijų apsilankymas šioje bažnyčioje 2007 m. birželio 20 dieną. Skulptūrą per trumpą laiką išdrožė skulptorius Pranas Dužinskas iš Tryškių, kur anksčiau klebonavo kun. S. Šlepavičius. Nors dar nepadarytas postamentas, kuriame bus įrašyti šv. Teresėlės žodžiai, bet klebono pašventinta skulptūra jau puoš bažnyčią. Ąžuolą skulptūrai padovanojo Savutė ir Stasys Mėliniai, o už darbą sumokėjo Ramutė ir Zenonas Akramavičiai. Šv. Teresėlė daug meldėsi už kunigus, todėl klebonas pranešė, kad kiekvieno mėnesio ketvirtą sekmadienį šioje bažnyčioje bus meldžiamasi už pasaulio kunigus. Klebonas taip pat pašventino jau anksčiau Akramavičių dovanotą klausyklą. „Aš Nemakščiuose augau, čia mokyklą lankiau, – sakė Rokiškyje gyvenantis verslininkas Z. Akramavičius. – Ateina laikas sugrįžti į tėviškę. Čia, naujojoje bažnyčioje, galima rasti ramybę, praturtėti dvasiškai, padėkoti Dievui už praleistas dienas. Gera bendrauti ir su tokiu nuoširdžiu klebonu.“ Beje, Z. Akramavičiaus tėvai Antanas ir Teresė mirė vienas po kito per tris mėnesius, todėl ši netektis jį suartino su klebonu, teikusiu tėvams Ligonio sakramentą ir juos laidojusiu. Padovanota klausykla, šv. Teresėlės skulptūra ir parama šventoriaus takams įrengti – tai tarsi padėka klebonui už nuveiktus gražius darbus ir tėvų atminimo įamžinimas. Beje, Akramavičiai remia ir Kriaunų bei kitų Rokiškio krašto bažnyčių tvarkymo darbus. „Tai didžiausi mūsų parapijos geradariai“, – sakė kun. S. Šlepavičius.

Kun. S. Šlepavičius padovanojo dideles žvakes dosniausiems rėmėjams Ramutei ir Zenonui Akramavičiams, tautodailininkui Pranui Dužinskui ir jo žmonai Onutei bei Seimo nariams Algirdui Butkevičiui bei Edmundui Jonylai ir jas pašventino.

Išėjus iš bažnyčios šventoriuje klebonas pašventino Rūpintojėlį ir lentą su rėmėjų pavardėmis. Paskui iškilmių dalyvių procesija nuėjo prie buvusios bažnyčios vietoje prieš dvejus metus pastatytos Lurdo grotos. Čia klebonas kvietė pasimelsti už visus, keliaujančius žemės keliais… „Kasdienybėje mums dažnai tenka keliauti, kelyje praleidžiame daug laiko, – sakė klebonas. – Keliaudami matome Dievo sukurto pasaulio grožį ir sutinkame vis naujus žmones. Tikinčiajam kelionė tampa tobulėjimo ir šventumo keliu, padedančiu savyje ugdyti krikščioniškąsias vertybes – atsakomybę ne tik už save, bet ir kitus eismo dalyvius, išmintingumą, kantrybę ir artimo meilę. Keliaudami, o ypač vairuodami, tampame bendruomenės, reikalaujančios ne tik gero eismo taisyklių pažinimo bei jų laikymosi dalyviais, bet ir turime neprarasti savitvardos, mandagumo, paslaugumo. Kelyje praktikuojamas dvasingumas įprasmina mūsų gyvenimo žemėje tarpsnius ir praturtina tikėjimo patirtį.“ Klebonas palinkėjo visiems saugių, prasmingų kelionių, kad visada dorai ir gerai elgtumėmės kelyje, ir pakvietė pasimelsti už keliaujančius žemės keliais bei autoavarijose žuvusius ir nukentėjusius.

Paskui kalbėjusi Seimo nario Edmundo Jonylos padėjėja Diana Kaupaitienė priminė, kad šiemet automagistralėje žuvo 7, sužeisti 56 žmonės. Ji džiaugėsi, kad jau antri metai, kai Lurdo grotoje Nemakščiuose galima rasti ramybės ir susikaupimo kampelį, kviečiantį stabtelėti keliaujančius.

Seimo narys Algirdas Butkevičius prisiminė 2006 metus, kai, būdamas susisiekimo ministru, dalyvavo Veronoje (Italija) vykusioje konferencijoje apie saugų eismą. Tada teko raudonuoti iš gėdos, nes Lietuva buvo minima kaip blogiausia šalis saugaus eismo srityje visoje Europos Sąjungoje. „Nejaugi Lietuvoje nėra žmonių, kurie galėtų imtis atsakomybės?“ – tada pagalvojo ministras. Bendromis jėgomis su Bažnyčios palaiminimu ir kunigų paraginimu per kelerius metus pasiekta gerų rezultatų – Lietuvoje autoavarijose žūsta ir sužeidžiama jau mažiau žmonių.

Seimo narys E. Jonyla labiausiai dėkojo klebonui, kuris per trejus darbo Nemakščiuose metus daug nuveikė, burdamas bendruomenę ir su dideliu būriu pagalbininkų pastatė Lurdo grotą, kad sugebėjo suvienyti bendriems darbams skirtingų pažiūrų žmones, ir linkėjo kunigui ir toliau būti tokiam  jaunatviškam, veržliam, neprarasti šypsenos ir turėti sveikatos.

Raseinių rajono meras Petras Vežbavičius prisipažino Nemakščių bažnyčioje paskutinį kartą  buvęs prieš trejus metus, kai čia lankėsi šv. Teresėlės relikvijos. „Džiaugiuosi tapęs liudininku, kad šv. Teresėlė iš Nemakščių neišvyks“, – sakė meras.

Raseinių policijos komisariato kelių poskyrio viršininkas Laimonas Šilkus kvietė kelyje rodyti pavyzdį vieni kitiems, tada sumažės nelaimių ir kitų eismo įvykių, bus mažiau sužalota žmonių. „Jei mes kiekvienas eisime per kelią perėja, tai ir mūsų vaikai ar anūkai tą patį darys“, – sakė L. Šilkus.

Susisiekimo ministerijos vyriausiasis patarėjas Vigilijus Sadauskas prisipažino daugybę kartų pravažiavęs automagistrale, tačiau Nemakščiuose sustojęs pirmąkart. Nustebo pamatęs tiek daug žmonių susirinkus, suprato, kad jie draugiški, mieli, besidžiaugiantys. Pakalbinęs vieną kitą vyresnį nemakštiškį, išgirdo, kaip žmonės vertina savo kleboną. „Bet iš tiesų juk viską daro žmonės, – sakė V. Sadauskas. – Pirmam žmogui, padedančiam pamatą, galbūt būna sunkiausia, o kai visi įsijungia į darbą, tampa lengviau. Ar būsit saugūs kelyje, priklauso nuo kiekvieno iš jūsų indėlio“.

Išgirdęs daug padėkos žodžių sau, klebonas kun.  S. Šlepavičius sakė, kad visada ką nors pradėti būna sunku, kamuoja didelė nežinomybė. Bet iš tiesų viskas, kas per tuos trejus metus padaryta, yra parapijiečių po truputį sunešta ir puoselėjama. Klebonas džiaugėsi, kad prie Lurdo grotos nešiukšlinama, nesimėto buteliai, niekas naktį šviečiančių lempų neišdaužo, dėkojo visiems, uždegantiems žvakutes ir puoselėjantiems šią vietą.

„Važiuodami niekada neviršykit greičio: ir suspėsite, ir kuro sutaupysite, ir pamatysit, kokia graži mūsų Lietuva“, – sakė kun. S. Šlepavičius, prisipažinęs, kad važinėja ne daugiau kaip 90 km per valandą greičiu. Klebonas taip pat įteikė po mažą žvakelę garbingiems svečiams, kad jie čia įžiebtą liepsnos šilumą parsivežtų į namus.

Dosniausias parapijos rėmėjas Z. Akramavičius kvietė prisiminti ir senąjį Žemaičių plentą, kuris į dvi puses skyrė Nemakščių miestelį. Vasarą savaitgaliais dėl didžiulio automobilių srauto čia sunku būdavo pereiti gatvę, įvyko net skaudžių avarijų – derėtų prisiminti ir jose žuvusiuosius.

Renginio dalyviai ragino Susisiekimo ministerijos atstovus automagistralėje pastatyti kelio ženklą – nuorodą, žyminčią keliaujančiųjų Lurdo grotą.

Paskui visi ėjo prie svečių iš Vilniaus stendų, čia gavo šviesą atspindinčių atšvaitų, o V. Sadauskas parodė, kaip taisyklingai juos nešioti. Jis papasakojo apie tai, kaip svarbu tinkamai užsisegti saugos diržus, o drąsiausieji nepabūgo tokį saugumą patikrinti, įsėdę į specialų automobilį, kuris netrukus buvo apverstas aukštyn ratais.

Renginys baigėsi agape po bažnyčia įrengtoje parapijos salėje, grojant kapelai  „Bičiuliai“.

Nemakščiai, Raseinių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija