2010 m. lapkričio 17 d.
Nr. 83
(1868)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Nepavykusi ir pavykusi apkalta

Aleksandras Sacharukas
Seimo nario mandatą išsaugojo,
o Linas Karalius – prarado

Krikščionių partijos atstovas Linas Karalius neteko Seimo nario mandato, o Aleksandras Sacharukas – išsaugojo, nors abu politikai pripažinti šiurkščiai pažeidę Konstituciją ir sulaužę Seimo nario priesaikas. Už L. Karaliaus parlamentaro mandato naikinimą ketvirtadienį balsavo 89 Seimo nariai, prieš – 16, dar 13 tautos atstovų balsuodami susilaikė ir 12 biuletenių buvo sugadinta. Kad būtų panaikintas A. Sacharuko mandatas, slaptu balsavimu pritarė tik 80 parlamentarų, prieš buvo 24, 13 susilaikė ir tiek pat biuletenių buvo sugadinta. Seimo nario mandatas apkaltos proceso tvarka gali būti panaikinamas, jeigu tam pritaria ne mažiau nei 85 Seimo nariai.


Pasileidimas

Linas ŠALNA

Praėjusį ketvirtadienį Seime įvyko neįtikėtinai bjaurus dalykas – apie tai sekmadienį per „Lietuvos ryto“ televiziją piktai paskelbė Seimo pirmininkė. Pasirodo, ne visi už Aleksandro Sacharuko išmetimą iš Seimo balsuoti pasižadėję seimūnai taip padarė – kai kurie jų „sulaužė“ jai ar A. Kubiliui duotą pažadą ir nebalsavo už apkaltą ar netgi sugadino balsavimo biuletenius. Taigi, mąsto Seimo vadovė, dirbti Seime sąžiningai gali tik 80, gal 89 seimūnai (balsavę už vieno ar kito prasižengusiojo išmetimą), o kitus reikėtų išmesti kaip Liną Karalių. Atrodo, kad neigiami balsavimo dėl A. Sacharuko išmetimo rezultatai galutinai įrodė I. Degutienei, jog valstybėje prasidėjo „bardakas“ ir, kaip ji sakė, mes, t. y. Lietuvos valstybė, sparčiai artėjame į ten, iš kur išėjome prieš 20 metų. Kur tai matyta: „susitari“ su seimūnais, kaip reikia balsuoti, o kai kurie jų ima ir padaro savaip. Tikras „bardakas“! Taip „gyventi“ toliau negalima, – „nedoru“ Seimo narių elgesiu piktinosi Seimo vadovė. Kitos nuomonės joks Seimo narys turėti negali, tai buvo galima suprasti iš Seimo vadovės žodžių ir laikysenos.


Keista vertybių skalė

Ramūnas Terleckas

Nežinau, kaip jautėsi Lietuvos mokytojai ar slaugos ligoninių darbuotojai, kai praėjusią savaitę susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pareiškė, kad į valstybės sektorių vadovauti valstybės įmonėms už 5 tūkst. Lt „papuola arba bepročiai, arba vagys“. Lygiai taip pat nežinau, kaip jautėsi ir valstybės įmonių vadovai, kurių atlyginimai, kad ir didesni nei 5 tūkst., vis dėlto balansuoja ties ministro nubrėžta „vagies“ kategorija. Kaip patyręs politikas (ne vieną duobę Seimo kėdėse išsėdėjęs, jau kelerius metus matuojasi ministro ir partijos lyderio postą), ponas Masiulis tikrai žino, kiek kainuoja ne laiku leptelti žodžiai. Galima būtų spėti, kad artėjant rinkimams į savivaldybes ponas Masiulis tiesiog stengiasi būti matomas, gal taip rinkimų technologijų specialistai ar patarėjai rekomenduoja. Tikrai nerandu kito paaiškinimo, nes ministro reitingai ganėtinai gražūs, o ir Liberalų sąjūdžio kasoje nešvilpauja vėjai. Pono Masiulio laki frazė nuskambėjo jam kalbant apie tai, kad jei stambios valstybės kontroliuojamos bendrovės dirbs sėkmingai, jų vadovai, vadovų pavaduotojai ir vyriausieji buhalteriai turės galimybę uždirbti daugiau nei dabar. Anot ministro, kad įmonės duotų pelno ir suneštų daugiau pinigų į biudžetą, tam reikalingi profesionalūs vadybininkai, kurie šiuo metu versle esą uždirba nuo 15 tūkst. iki 25 tūkst. litų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija