2010 m. lapkričio 24 d.
Nr. 85
(1870)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vatikanas vertina Interpolo veiklą

Mindaugas BUIKA

Arkivyskupas Karlas Marija Viganas
kalba Interpolo susitikime

Nauji iššūkiai kovai su nusikalstamumu

Po to, kai lankydamasis Italijos pietiniame Sicilijos regione popiežius Benediktas XVI griežtai pasmerkė organizuotą nusikalstamumą (plačiau apie tai rašyta „XXI amžiaus“ spalio 8 dienos numeryje), pabrėždamas, jog tenykštė garsioji mafija yra pražūtingas „mirties kelias“, Šventojo Sosto mokymas apie kriminalistikos uždavinius susilaukia vis didesnio dėmesio. Apie tai kalbėjo ir Vatikano savivaldybės administracijos sekretorius arkivyskupas Karlas Marija Viganas, dalyvavęs lapkričio pirmoje pusėje Kataro sostinėje Dohoje vykusioje Tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos (Interpolo) 79-oje metinėje generalinėje asamblėjoje. Susitikimo, kuriame dalyvavo apie 650 policijos vadovų ir kitų aukštų pareigūnų iš daugiau kaip 140 šalių, tema – „Kovos su nusikalstamumu iššūkiai XXI amžiuje“. (Vatikano saugumo struktūros priklauso Interpolui nuo 2008 metų.)

Savo kalboje pažymėjęs, kad svarstoma tema labai domisi Šventasis  Sostas ir asmeniškai popiežius Benediktas XVI, arkivyskupas K. Viganas sakė, kad jis kaip sielovadininkas gilinasi į nusikalstamo elgesio motyvus, kurie kartais turi netgi religinių įsitikinimų pagrindą (pavyzdžiui, islamiškojo terorizmo atvejais – M. B.) Nusikaltimą pirmiausiai reikia vertinti kaip gėrio ir blogio konfliktą, todėl jis iš pat pradžių priklauso pasaulio istorijai ir yra „Dievo išganomojo plano dalis“, – aiškino Bažnyčios hierarchas, nurodydamas į globalizacijos kontroversijų įtaką problemos sprendimui. Šis procesas palietė kone kiekvieną valstybių, tautų ir individų gyvenimo aspektą ir vykstančių ekonominių bei politinių pokyčių dažnai neįmanoma sukontroliuoti.

„Nors globalizacija suteikia daug galimybių vystymuisi ir turtėjimui, bet ji taip pat gali didinti skurdą bei badą“, – pastebėjo arkivyskupas K. Viganas. Šie prieštaravimai gali sukelti grandininę reakciją ištisuose sluoksniuose, dažnai vedančią į smurto apraiškas. Pagaliau verta pažymėti, kad mokslo ir technologijos pažanga, be didžiulės naudos, gali būti nukreipta ir į tradicinės kūrinijos tvarkos pažeidimus, net iki gyvybės sakralumo paneigimo, bandymų iškreipti šeimos ir asmens gyvenimo tapatumą. Ši sudėtinga padėtis kelia pavojų pačiai žmonijos egzistencijai, todėl Bažnyčia nuolat ragina išlaikyti pagarbą „etiniams imperatyvams“, ginti žmogaus teises, pirmiausia teisę į gyvybę ir religijos laisvę.

Valstybės turi apginti gyventojus

Prie šios veiklos turi prisidėti nacionalinės ir tarptautinės viešosios tvarkos palaikymo, kovos su nusikalstamumu struktūros – kad ir minėtasis Interpolas. Kiekviena valstybė turi saugoti ir ginti savo gyventojus ne tik nuo žmogaus teisių pažeidimų, nuo paties žmogaus ar gamtos stichijos sukeltų humanitarinių krizių, bet ir nuo nusikaltimų. Vatikano atstovas atkreipė dėmesį į tokius skaudžius nusikalstamus reiškinius, kaip prekybą žmonėmis ir žmonių organais, seksualinį vaikų išnaudojimą, įskaitant vadinamąjį „seksualinį turizmą“. Per veikiančią apsikeitimo informacija ir policijos veiksmų koordinavimo sistemą kovoje su šiais ir kitais nacionalines ribas peržengusiais nusikaltimais Interpolas vaidina svarbų vaidmenį ir prevencijos srityje, ką vertina Šventasis Sostas.

„Jeigu atskira valstybė neturi jėgų garantuoti adekvačią apsaugą, tarptautinė bendruomenė turi įsikišti Jungtinių Tautų Chartijos numatytomis teisinėmis priemonėmis ir kitais tarptautiniais instrumentais“, – pažymėjo arkivyskupas K. Viganas. Taigi parama gali ir turi būti suteikiama ir priimama kovoje su organizuotu nusikalstamumu panašiai kaip ekonominė ar humanitarinė bei karinė parama. Nes principas yra tas pats – apsaugoti žmones. Žinoma,  kartu turi būti įgyvendinamas ir kitas esminis principas – žmogaus teisių įgyvendinimo skatinimas, efektyviai eliminuojant tautų bei socialinių grupių nelygybę, dažnai lemiančią įtampą ir nesaugumą. „Juk nepaneigiamas faktas, kad nepritekliaus ir desperacijos aukos, kurių žmogiškasis orumas yra nebaudžiamai pažeidžiamas, lengvai atsako kvietimui į smurtą ir tokiu būdu patys gali tapti taikos pažeidėjais“, – aiškino Vatikano atstovas, nurodydamas ir terorizmo, ir kitų konfliktų prigimtį.

Terorizmas yra nusikaltimas

Arkivyskupas K. Viganas atkreipė dėmesį į sunkią Artimųjų Rytų krikščionių bendruomenių, kenčiančių dėl daugybės žmogaus teisių pažeidimų ir kitokių kriminalinių veiksmų, padėtį. Ryškus to pavyzdys – spalio 31 dieną įvykęs teroristų išpuolis prieš Irako sostinės Bagdado sirų katalikų katedrą, kai buvo žiauriai susidorota su joje besimeldusiais tikinčiaisiais ir dvasininkais. Apie sunkiai kontroliuojamą padėtį Irake, dėl kurios kenčia ne tik krikščionys, bet ir musulmonai, arkivyskupas K. Viganas pasakojo remdamasis savo asmenine patirtimi, nes pats kurį laiką ten dirbo Šventojo Sosto diplomatinėje tarnystėje. Jis priminė Vatikane neseniai vykusios Artimiesiems Rytams skirtos Vyskupų Sinodo asamblėjos pareikštą aiškią nuostatą, kad, nepaisant visų politinių bei kitų aplinkybių, terorizmas yra nusikaltimas, su kuriuo reikia kovoti.

Ir šio smurto sustabdymui, kaip teigė popiežius Benediktas XVI, tuoj pat sureagavęs į tragiškus įvykius Irake, turi sutelkti pastangas nacionalinės bei tarptautinės institucijos – tokios kaip Interpolas. Arkivyskupas K. Viganas priminė vaisingą tarptautinės policijos bendradarbiavimą taikdariškose karinėse operacijose, stiprinant viešąją tvarką ir teisingumą. Žinoma, tam būtinas policijos pajėgų parengimas ir koordinavimas, kad būtų išvengta veiksmų dubliavimo. Vatikano atstovas kalbėjo ir apie nusiginklavimo svarbą, prekybos ginklais geresnę kontrolę ir suvaržymą. Juk dabartinė ginkluotės gausa daug prisideda prie konfliktų, organizuoto nusikalstamumo ir smurto plėtros tiek nacionaliniu, tiek ir tarptautiniu lygmeniu. Vien oficialios išlaidos karinėms reikmėms pasaulyje 2009 metais pirmą kartą viršijo 1,5 milijono dolerių sumą ir, palyginus su 2000 metais, išaugo beveik 50 proc.

Baigdamas pranešimą, arkivyskupas K. Viganas Šventojo Sosto vardu padėkojo Interpolui už paramą „Caritas Internationalis“ ir kitų humanitarinių organizacijų darbuotojams palaikant viešąją tvarką sunkiomis sąlygomis, ypač po stichinių nelaimių. Taip pat padėkojo už popiežiaus Benedikto XVI saugumo užtikrinimą jo apaštalinėse kelionėse, taip pabrėžiant Vatikano draugiškumą ir norą bendradarbiauti su visomis policijos struktūromis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija