2010 m. lapkričio 24 d.
Nr. 85
(1870)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Apie partijos tapatybę ir problemas

TS-LKD suvažiavime kalba
prof. Vytautas Landsbergis

Praėjusį savaitgalį Vilniuje vykusiame XVI suvažiavime Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai svarstė nuveiktus darbus, vertino partijos būklę ir aptarė ateities planus. Diskusijose buvo analizuojamas per dvejus metus nuo pergalės Seimo rinkimuose nueitas kelias, kaip partijos politika atitinka partijos vertybes.

Suvažiavimo delegatus pasveikinęs partijos pirmininkas Andrius Kubilius pažymėjo,  kad TS-LKD  nepabijojo prisiimti sunkios atsakomybės gelbėti pasaulinės krizės užkluptą šalį. Net ir paaiškėjus, kokį sunkų palikimą paliko socialdemokratai, partijai pakako ryžto imtis būtinų, bet nepopuliarių sprendimų. TS-LKD prioritetas buvo atsakomybė, o ne „reitingai, iškovoti šokių aikštelėse“. A. Kubilius pripažino, kad teko imtis skausmingų sprendimų, nelengva buvo visiems, vyriausybei ne visada pavykdavo deramai paaiškinti savo veiksmus. TS-LKD vadovas padėkojo Lietuvos žmonėms už ištvermę ir kantrybę ir išreiškė įsitikinimą, kad po garsių žodžių, mitingų, kartais nuožmios kritikos uždanga slepiasi tylioji dauguma, „kuri supranta ir atskiria pelus nuo grūdų ir vertina atsakomybę visur, o ypač politikoje. Tikiu, kad po audringų laikotarpių ir Lietuvoje ateis tyliosios daugumos žodžio laikas. Mes įrodėme, kad esame pajėgūs pasitikti globalaus pasaulio metamus iššūkius, kad mokame ir galime suvaldyti krizę. Praėjusiais metais mus daug kas kritikavo, šiais metais daug kas kopijuoja. Ekonominiai finansiniai sprendimai, kuriais stabilizavome šalies finansų sistemą, išsaugojome stabilų litą, išvengėme jo devalvacijos – buvo tikrai nelengvi, bet iš esmės teisingi ir neišvengiami“, – kalbėjo TS-LKD vadovas.

TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis su subtiliu pasididžiavimu kalbėjo apie savo partiją, Lietuvą, jos įveiktus sunkumus. „Mes nesame įkritę į duobę. Nors duobė buvo iškasta mūsų šaliai, tačiau tarsi paskutinę akimirką atsakomybė teko mūsų partijai ir tiems, kurie atėjo į koaliciją prisiimti savo dalį atsakomybės“, – suvažiavime kalbėjo profesorius. „Jeigu mūsų spauda būtų labiau europietiška, o ne provinciali, tai turbūt nuolat matytumėm analizes, kas vyksta ES ir kaip kapanojasi, kaip yra svarstomi ir gelbstimi Europos vargšai – Graikija, Airija, Vengrija, Latvija. Dar eilės tyliai drebėdama laukia Italija. Bet tame sąraše nėra Lietuvos. Lietuva nėra tarp tų Europos vargšų, dėl kurių svarstoma, ar jau jie devalvuos, ar jau jie bus kaip nors baudžiami, nes jie skandina visą Europos Sąjungą. Lietuva neskandina, Lietuva pati kovoja su problema“, – teigė partijos Politikos komiteto pirmininkas. Pasak V. Landsbergio, žmonės viską daug aiškiau suvoktų, jei matytų europinę panoramą mūsų viešojoje erdvėje: „Tačiau tai neaktualu politiniams konkurentams. Žvelgiame į viešąją erdvę per atvirą neapykantos kurstymą Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, lyg už to slėptųsi kurstymas ir prieš pasirinktą Lietuvos kelią. Labai daug panašumo matau žvelgdamas į 1992 metus – vis labiau sutelktą pastangą perimti vairą ir atmesti šalį atgal. Tada, kai buvo Lietuvos atmetimas iš reformistinės Europinės demokratijos į posovietinę nomenklatūrinę Lietuvos Respubliką. Nenorėčiau, kad tai dar kartą įvyktų.“ Viena iš esminių problemų, užvaldžiusių ne tik Lietuvą, bet ir visą Europą, anot profesoriaus, yra moralinė krizė ir elgesio skurdas. Todėl kokia nors vertybinė ideologija yra apvaizdas, kurį reikia branginti ir saugoti. „Esame politinė jėga, gal net vienintelė, kuri galvoja ne apie valdžios perskirstymą ar atsigriebimą. Tai nėra mūsų elgesys. Įžvalga, kokios ateities norime, kaip einame – valstybiškai yra labai reikalinga. Nematyti, kad kokia kita partija rūpintųsi tokiomis įžvalgomis – nors truputį labiau ilgalaikėmis negu iki pirmadienio“, –  kalbėjo V. Landsbergis.

Suvažiavimui buvo pristatytas analitinis dokumentas „TS-LKD veikla: iššūkiai, problemos ir perspektyvos“, kuriame atvirai ir nuodugniai analizuojamas TS-LKD įdirbis, nagrinėjamos klaidos ir pasiekimai kovojant su ūkio krize, aptariama, kokius rinkėjų lūkesčius TS-LKD pateisino, kokius nuvylė. Dokumente atvirai kalbama apie partijos tapatybę, tarpusavio pasitikėjimo, susitelkimo ir susiklausymo partijos viduje problemas, kurioms turėjo įtakos TS-LKD plėtra. „Mūsų įvairumas turi tapti stiprybės, o ne silpnumo šaltiniu – dialoge tarp skirtingų mūsų partijos idėjinių srovių turime apčiuopti naujas kūrybiškumo versmes ir atrasti bei tobulinti idėjas, kaip veiksmingiau tarnauti Lietuvos žmonėms“. TS-LKD pripažįsta, kad siekiant suvaldyti krizę kartais pritrūkdavo jautrumo kalbant su žmonėmis, gal ne visuomet pavyko šią naštą padalyti teisingiausiu būdu, todėl TS-LKD jaučia poreikį atsiprašyti Lietuvos piliečių. Tačiau kartu ragina nemenkinti to, kas iš tiesų buvo pasiekta. „Dabartinė krizė įveikta daugumos Lietuvos piliečių įdėtų pastangų ir prisiimtų suvaržymų kaina, todėl dėkojame jiems už tai, kad pasirodė žymiai kantresni ir ištvermingesni, nei labiau išlepę turtingesnių Europos valstybių gyventojai. Lietuviai dar kartą įrodė esantys darbštūs, gabūs, išmintingi ir tvirti, verti gerovės, kuria, jei ne sovietinė okupacija, Lietuva nenusileistų senosios Europos valstybėms. Taigi mes esame stiprūs kaip visuomenė, ir turime savo stiprybe patikėti“, – rašoma dokumente.

Komentarai apie suvažiavimą – penktadienį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija