2010 m. gruodžio 1 d.
Nr. 87
(1872)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Dvi laureatės

J. Basanavičiaus premiją pasidalijo M. Remienė ir  I. A. Čepienė

Marija Remienė

Šių metų Valstybinė Jono Basanavičiaus premija Vyriausybės nutarimu skirta dviem žinomoms kultūros veikėjoms: išeivijos meno mecenatei Marijai Remienei – už tautinės tapatybės puoselėjimą Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenėje ir pastangas grąžinti kultūros vertybes į Lietuvą bei etnologei Irenai Aušrelei Čepienei – už etninės kultūros tyrinėjimą, puoselėjimą ir švietėjišką veiklą. 65 tūkst. litų premiją Lietuvos kultūros ir meno taryba nusprendė padalyti lygiomis dalimis abiem laureatėms. Premijas įteikė premjeras Andrius Kubilius ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas.


Lietuvos tautinė valstybė: ne utopija, o siektina realybė

Prof. Ona Voverienė

Aš dar labiau trokštu, kad lietuviai burtųsi į vieną šeimyną, kad ir jie sulauktų būsimos laimės žolelės. Nes ko man vertas tas dangus, jei jo nematys mano TAUTA, jei būsimoji laimė bus tik svetimųjų puota ant manosios, nesugebėjusios gyventi ir nukankintosios kapų. Vienintelis Lietuvos išganymas – tai tautinės idėjos gimimas. Jei ji negims, tai Lietuva žus. Sujunk savo asmens sielą su Tautos siela ir tu pasijusi esąs amžinas.


Tvirti savanorių žingsniai

Benjaminas ŽULYS

Kalba Torūnės universiteto
profesorius Waldemar Razmer

Garbingosios sukaktys

Prieš 20 metų, lapkričio 23 dieną,  Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus (VDKM) sodelyje buvo priimta atkurtos Lietuvos kūrėjų savanorių priesaika ir paminėta Nežinomojo kareivio perlaidojimo 20-ies metų sukaktis. Ta proga Vytauto Didžiojo karo muziejuje įvyko tarptautinė mokslinė konferencija „Savanorystės idėja tada ir dabar“. Renginį organizavo Karo muziejus ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Kauno apskrities skyrius. Konferencijoje buvo prisimintos Širvintų ir Giedraičių kautynės.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija