2010 m. gruodžio 8 d.
Nr. 89
(1874)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Nors kaltės įrodymų nesurinkta...

Ką Medininkų žudynių byloje nutylėjo Lietuvos apeliacinio teismo teisėja Violeta Ražinskaitė

Gintaras Visockas

Buvęs Rygos omonininkas
Konstantinas Michailovas-Nikulinas,
apie kurio dalyvavimą Medininkų
skerdynėse mūsų teisėsauga
nėra surinkusi jokių įrodymų,
tebėra įkalintas
Autoriaus nuotrauka

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Violeta Ražinskaitė šių metų lapkričio 26-ąją atmetė buvusio Rygos OMON milicininko Konstantino Michailovo-Nikulino bei advokatų Arūno Marcinkevičiaus ir Ingridos Botyrienės skundus dėl griežčiausios kardomosios priemonės (suėmimas) panaikinimo.

Taigi Lukiškių tardymo izoliatoriuje buvęs OMON milicininkas K. Michailovas praleis dar mažiausiai tris mėnesius. Jei reikėtų vienu sakiniu apibūdinti teisėjos V. Ražinskaitės poziciją, čia labai tiktų sakinys iš oficialaus Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio: „Suėmimą pratęsęs teismas nepažeidė Konstitucijos ir Konvencijos nuostatų, nurodančių, jog niekam negali būti atimta laisvė kitaip, kaip tokiais pagrindais ir pagal tokias procedūras, kokias yra nustatęs įstatymas.“


„Wikileaks“ atskleidžia paslaptis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pastarąsias kelias savaites „Wikileaks“ pavadinimas dominuoja pasaulio žiniasklaidoje. „Wikileaks“ interneto svetainė skelbia daugybę slaptų dokumentų apie Irako karą, karines operacijas Afganistane, slaptus JAV ir kitų pasaulio valstybių diplomatinius dokumentus. Bet „Wikileaks“ – tai ne tik svetainė, bet ir tarptautinis socialinis interneto tinklas, turintis tūkstančius autorių ir milijonus šalininkų visame pasaulyje. Slapti dokumentai buvo pradėti skelbti dar 2008 metais, o nuo 2010 metų pradžios dokumentų skelbimas labai suaktyvėjo. Ypač sensacingi dokumentai pradėti skelbti šį rudenį. Teigiama, kad diplomatiniai dokumentai daugiausia „nutekėjo“ per Pentagoną. Spalio mėnesį buvo paskelbtas „Irako dosjė“ – didžiulis slaptos informacijos blokas (apie 400 tūkstančių slaptų dokumentų). Lapkričio 27 dieną JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton pareiškė: „Wikileaks“ pateikiama informacija – tai ne tik Amerikos užsienio politikos interesų, bet ir tarptautinės bendruomenės užpuolimas“.


Kai istoriją geriau išmano teisėjai

Istorikas Petras Stankeras,
besidomintis Antruoju pasauliniu karu

Mūsų žemėje dedasi keisti dalykai. Nors Lietuva oficialiai vadinama demokratine šalimi, tačiau praėjusią savaitę Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis išdrįso pareikalauti, kad iš tarnybos savo noru pasitrauktų ilgametis VRM sistemos darbuotojas Petras Stankeras. Motyvas – daugiau nei absurdiškas. Kodėl P. Stankeras negali dirbti VRM sistemoje? Pasirodo, keliems Lietuvoje akredituotiems ambasadoriams nepatiko jo publikacija Antrojo pasaulinio karo tema. Dar tiksliau tariant, išvyti ilgametį darbuotoją iš VRM buvo būtina dėl to, kad jo rašiniu pasipiktino Simono Vyzentalio centras.


Advento palinkėjimas

Žmogus kaip kirminas į obuolį graužiasi į Žemę, išnaudodamas jam naudingas iškasenas, palikdamas Žemei nematomas ir matomas neužgydomas žaizdas. Iš Žemės atmosferos ima deguonį ir, naudodamas jį pramonei bei transportui, paversdamas jį kenksmingais teršalais, išmeta į atmosferą. Panašiai elgiasi su vandeniu. Už nemeilę Žemei jinai priešinasi, atsilygina nemeile žmogui žemės drebėjimais, ugnikalnių proveržiais, cunamiais, ozono skylėmis, sausromis, liūtimis. Žinoma, kad yra velnio apsėstųjų žmonių. Tačiau yra ir mokslo apsėstieji, kurie mąsto tik apie medžiaginę naudą, pamiršdami gautos trumpalaikės naudos pasekmes.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija