2010 m. gruodžio 15 d.
Nr. 91
(1876)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Utenos krašto liaudies meno kūrėjai

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Utenos Dievo Apvaizdos parapijos
salėje monsinjorą sveikina
Utenos rajono savivaldybės
kultūros skyriaus vyr. specialistė
Zita Mackevičienė

Ukrainiečiai kunigai – vienuoliai
bazilijonai. Kalba bazilijonų
tėvas Augustinas Zapotočnyj

Knygos „Utenos krašto
liaudies kūrėjai“ pristatymas
Utenos kolegijos salėje

Lapkričio 17 dieną perpildytoje Utenos kolegijos salėje pristatyta knyga  „Utenos krašto liaudies kūrėjai“.

Knygos sutiktuvės buvo iš kelių dalių: liaudies menininkų pristatymo, aukciono ir meninės programos, kurią atliko folkloro ansamblis „Kupolytė“ (vadovė Elena Kiškienė). Leidinį gavo visi knygoje paminėti tautodailininkai, seniūnijų kultūros centrų administratoriai ir seniūnai, talkinę rengiant knygą, renginio svečiai.

Užpalių „Lions“ klubas (prezidentė Janina Umbrasienė) ir Utenos tautodailininkų klubas „Svirnas“ organizavo tradicinį aukcioną, kuriame  aktyviai dalyvavo verslininkai, ūkininkai. Tautodailininkai aukcionui paaukojo per 100 savo darbų. Aukcione surinkta per 4000 litų, kurie buvo paskirti negalią turintiems Utenos rajono vaikams.

Už gražų, prasmingą kultūrinį susibūrimą Utenos rajono savivaldybės kultūros skyriaus vyr. specialistei, beje, ir knygos autorei Zitai Mackevičienei dėkojo seniūnijų atstovai, tautodailininkai. Iš Ukrainos atvykę vienuoliai bazilijonai kun. Augustinas Zapotočnyj ir  kun. Anastasijus Kabal įteikė jai Šv. Juozapato  (vieno iš Šv. Bazilijaus ordino kūrėjų) ikoną.

Šiais metais UAB „V3 studija“ išleido 96 puslapių gausiai iliustruotą knygą – albumą „Utenos krašto liaudies kūrėjai“, kurią parašė Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė, atsakinga už etnokultūrą Zita Mackevičienė. Knygos įvadas ir pratarmė parašyti ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis – tad šis leidinys bus puiki dovana Utenos krašte besilankantiems svečiams iš kitų šalių.

Knygos įvade Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas rašo: „Tautodailės darbuose nuo amžių amatas susipina su menu. Žvelgiame į praktiškąją ir neįkainojamą išliekamą šios sintezės pusę – mūsų močiutės audė, mezgė, siuvinėjo, nėrė vąšeliu, mūsų senojo kaimo vyrai mokėjo prakalbinti medį ir geležį, suteikdami jiems gyvybės, apipindami fantazija. Namų apyvokos, kasdien naudojami daiktai neretai buvo vertingi liaudies meno kūriniai. Puiku, kad dar kuria senieji meistrai, kad gali perduoti savo patirtį jaunesniems“.

Knygos autorė Zita Mackevičienė pratarmėje su džiaugsmu ir širdies skauduliu kalba: „Žiūri sulaukęs kvėpavimą, išplėstom akim į mūsų auksarankius ir trokšti vieno – sustabdyti laiką... Bet, deja, liūdniausia, stebuklų nebūna – kol brendo knyga, iš gyvenimo Anapilin 2009 metais išėjo trys liaudies meistrai.... Jų šviesus atminimas ir puikūs darbai likę ne tik artimųjų aplinkoj, bet ir toli nukeliavę. Kiek juose širdies įdėta, kiek akimirkų sustabdyta, kokių stebuklų pasakose pabuvota... Mūsų šviesuoliai savo meistryste garsina Uteną labai toli. Daug darbų yra iškeliavę ir už Atlanto, jie jau matyti Airijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Estijoje, jais žavisi Ukrainoje, Rusijoje...“

Knygoje pristatomi 93 liaudies menininkai, atstovaujantys 12 tautodailės krypčių: audimas – pristatyta 19 audėjų; mezgimas, siuvinėjimas – 15;  akmens skulptūra – du;  floristika – trys; kalvystė – du; karpiniai, margučiai, gobelenai – šešios; keramika – vienas (Vytautas Valiušis); medžio drožyba – 15; pynimas iš vytelių –  šeši; šiaudų dirbiniai – trys;  tapyba – 19; kitokiam menui priskirti dviejų moterų meno dirbiniai.

Tenka pastebėti, kad knygos autorė labai sumaniai išdėstė liaudies menininkų ir jų darbų pristatymą, kiekvienam jų skirdama po knygos lapą, puslapį arba jo dalį.

Knygos autorė Zita Eidžiulytė-Mackevičienė, kilusi iš Kaliekių (Utenos r.), mokėsi Vilniaus pedagoginėje mokykloje, vėliau Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute, Šiaulių K. Preikšo pedagoginiame institute. 1994 metais išrinkta į  Utenos rajono tarybą. Nuo 1996 metų Z. Mackevičienė dirbo Utenos savivaldybėje Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja. 2002–2003 metais mokėsi VPU magistratūroje, įgijo edukologijos ir socialinių mokslų magistro laipsnį.

Be tiesioginio darbo Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriuje, ji yra įvairių kultūrinių renginių iniciatorė ir koordinatorė.

Utena
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija