2010 m. gruodžio 17 d.
Nr. 92
(1877)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Ėriškietė idėjų nestokoja

Bronius VERTELKA

Ėriškiuose gyvenanti menininkė
Renata Laučkienė

Naujamiesčio dailės galerijoje veikė Ėriškių kultūros centro meno vadovės Renatos Laučkienės tapybos paroda „Moters veidas“.

Nors užaugo Panevėžyje, Renata jau treti metai  gyvena Ėriškiuose – vien todėl, kad čia daugiau erdvės kūrybai. Piešia nuo vaikystės. Neturėdama sąlygų darbui, augindama du vaikus, iš rankų nepaleisdavo teptuko. Renatą labiausiai domina žmogus. Ji sako, kad gamtą galima nufotografuoti, bet  perteikti vidinį žmogaus charakterį, jo grožį – neįmanoma. Tai liudija ir naujoji kūrėjos paroda „Moters veidas“. „Gyvenimo kelyje sutinki daugybę žmonių,  nemažai įsimeni jų veidų, o labiausiai patikusį, labiausiai į tavo širdį įstrigusį bandai  atkurti  paveiksle“, – sako Renata.  

Renata nebaigė profesionalių muzikos mokslų (giedojo Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios Vaikų ir jaunimo chore), bet kuria  muziką. Ėriškių vaikus moko groti gitara, su jais stato spektakliukus, netgi siuva lėles, daro žaislus. Daugiau dirba su jaunimu, skiepija jam  menines vertybes, kad  kurtų, kūrybai ir grožiui atsiduotų. „Ko likimas nesuteikė man, gaus mano vaikai.  Dukra ir sūnus mokosi Vilniaus M. K. Čiurlionio meno mokykloje, nori būti profesionalūs smuikininkai“, – džiaugiasi R. Laučkienė.

Moteris išsiskiria iš kaimo gyventojų: ji nedirba ūkiškų darbų, kitaip mąsto, net rengiasi kitaip. Bet ją mėgsta jaunimas. Pakaktų  Renatos parašytų eilėraščių knygai, bet jos išleidimui neturi lėšų ir rėmėjų. Trumpučius eiliuotus kūrinėlius paskaitė pristatydama savo parodą. Rašo scenarijus, dainas vaikams. Dabar labiau susidomėjo proza. R. Laučkienė svajoja savo darbus parodyti Vilniuje.

Ėriškiai, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija