2010 m. gruodžio 22 d.
Nr. 93
(1878)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

I. Degutienė suabejojo D.Valio kompetencija

Generalinis prokuroras Darius Valys sulaukė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės kritikos. Parlamento vadovė panoro viešai apklausti generalinį prokurorą, ar teiginiai, jog mūsų šalies prokuratūra iki Baltarusijos ir Lietuvos vadovų susitikimo pernai rugsėjį vadinamojoje Sausio 13-osios byloje beveik nesiėmė jokios aktyvios veiklos, atitinka tikrovę. Išklausiusi D. Valio pasiaiškinimą Seime I. Degutienė viešai teigia suabejojusi generalinio prokuroro kompetencija ir pažadėjo inicijuoti parlamentinį Generalinės prokuratūros veiklos tyrimą dėl Sausio 13-osios ir Medininkų bylų. „Kadangi tie klausimai nebuvo iki galo atsakyti, man ir toliau lieka labai daug neaiškumų, kaip tas procesas vyksta Generalinėje prokuratūroje, tai aš kreipsiuosi į Teisės ir teisėtvarkos komitetą pradėti parlamentinį tyrimą būtent konkrečiai šių dviejų bylų atžvilgiu – Sausio 13-osios ir Medininkų bylos, kokie buvo prokuratūros veiksmai, kas padaryta, kas nepadaryta. Jeigu generalinis prokuroras pats negali atsakyti, tai gal jam padės kiti jo darbuotojai“, – po prokuroro atsakymų žurnalistams sakė I. Degutienė. „Rezonansinių bylų atžvilgiu generalinis prokuroras neturi atsakymų /.../. Tai tikrai yra ypatingos bylos ir generalinis prokuroras apie jas turi atsakyti ir pakeltas naktį“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Generalinis prokuroras į Seimą buvo iškviestas jam raštu suformulavus klausimus. Jų autorė – Seimo pirmininkė I. Degutienė, kuri domėjosi, ar tiesa, kad „iki tol, kol atvyko Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka į Lietuvą, jūs (Lietuva ir Generalinė prokuratūra) nesikreipėte jokios pagalbos į Baltarusijos generalinę prokuratūrą“. Seimo pirmininkei taip pat buvo įdomu, ar „tiesa, kad prokurorė Vareikytė teisinės pagalbos prašymą dėl generolo V. Uschopčiko paruošė 2006 m., bet į Baltarusijos generalinę prokuratūrą tas prašymas buvo išsiųstas tiktai po trejų metų, iš esmės po to, kai atvyko Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka į Lietuvą“.

D. Valys į šiuos klausimus atsakė gana painiai. Iš pradžių jis paskaitė paskaitą apie visą Sausio 13-osios bylos eigą, aiškindamas, jog įtarimai nedelsiant buvo pateikti 48 asmenims, o su teisinės pagalbos prašymais daugybę kartų buvo kreiptasi į Rusiją ir Baltarusiją. Pirmieji prašymai dėl 48 žmonių ekstradicijos, pasak D. Valio, buvo pateikti nuo 1991 m. iki 1994 m. pabaigos, kai byla jau buvo parengta teismui. Jis priminė, kad 1994 m. po daugkartinių prašymų Baltarusija išdavė Lietuvai Mykolą Burokevičių ir Juozą Jermalavičių, o tais pačiais metais visi su ekstradicija susiję Baltarusijos pareigūnai buvo atleisti. Dėl šios priežasties D. Valys padarė išvadą, kad būtų „naivu“ tikėtis V. Uschopčiko ekstradicijos Lietuvos pagal dvišales sutartis.

Pasakodamas visą bylos eigą, D. Valys aiškino, esą iki pat 2009 m. iš Baltarusijos buvo gaunami vien tik neigiami atsakymai į bet kokius Lietuvos teisinės pagalbos prašymus. „Naujos viltys pasiekti, kad įtariamieji Baltarusijoje būtų tik apklausti, atgimė tik kaimyninės valstybės vadovui atvykus į Vilnių. Tačiau ilgai lauktas lūžis įvyko tik Prezidentės pastangomis pasiekus, kad įtariamasis V. Uschopčikas būtų apklaustas. V. Uschopčiko apklausa sudarė teisinį pagrindą prokurorams pakeisti jo veiksmų kvalifikavimą pagal karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui taisykles“, – pasakojo D. Valys. Kadangi karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui senatis negalioja, „šioje byloje politinė valia yra svarbus dalykas, nes griežti tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai pagal 1992 metų sutartis su Rusija ir Baltarusija neleidžia išduoti kitai valstybei savų piliečių bei suteikia teisę atsisakyti vykdyti prašymus“, – teigė generalinis prokuroras. Pasak jo, iki šiol iš 48 asmenų, kuriems buvo pateikti įtarimai, šeši buvo nuteisti ir atliko bausmę, keturi mirė, 15-ai žmonių ikiteisminis tyrimas nutrauktas, o dar 23 asmenys kaltinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui – jiems negalios senatis.

Tačiau Seimo pirmininkė I. Degutienė pasipiktino, jog generalinis prokuroras tiesiai neatsakė, kiek kartų buvo kreiptasi į Baltarusiją prieš A. Lukašenkos vizitą ir kiek po jo. „Aš atsakymo taip ir negavau“, – teigė parlamento vadovė. D. Valys aiškino, kad iki 2009 m. buvo pateikti penki prašymai – 1992 m., 1993 m., du 1994 m. ir vienas 2000 m. Po A. Lukašenkos vizito 2009 m. Vilniuje į Baltarusiją nukeliavo keturi prašymai. Į klausimą, ar tiesa, kad prokurorė dar 2006 m. buvo paruošusi teisinės pagalbos prašymą Baltarusijai, tačiau jis išsiųstas tik pernai, generalinis prokuroras taip pat atsakė miglotai. Pasak jo, iš viso 2006 metais prokurorė paruošė 42 prašymus ir tai esą yra per didelis krūvis „verčiant ir organizuojant jų išsiuntimą“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija