2010 m. gruodžio 24 d.
Nr. 94
(1879)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Tėviškės lobiai

Vienuolyne darbuojasi restauratoriai

Bronius VERTELKA

Sieninės tapybos restauratorė
vilnietė Lina Navikienė

Vilnietis restauratorius Vaidas Simutis

Tytuvėnų vienuolyno ansamblis
Autoriaus nuotraukos

Tytuvėnų bernardinų vienuolyne, įkurtame XVII a. pradžioje, nuo vasaros vidurio triūsia sieninės tapybos restauratoriai iš Vilniaus ir Kauno.

Vienuolyno pirmojo aukšto koridoriaus, kuris pirminiame vienuolyno statybos etape  buvo ištapytas  Kristaus gyvenimo scenomis, sienos jau konservuotos ir paruoštos eksponavimui. Stengiamasi dirbti tokiomis medžiagomis, kokiomis buvo statytas vienuolynas – kad pastatas kvėpuotų, kad ilgai išliktų freskos, kurių tėra išlikę gal 50, gal 30 proc. Net skliautai buvo ištapyti, nors vaizdai  sunaikinti. Sovietiniais laikais visos freskos buvo užtinkuotos cementiniu skiediniu. Daug kas susigadino vedant centrinį šildymą ir kabinant radiatorius su vamzdžiais. Visa tai teks atkurti ir sutvarkyti.

Restauratoriai žada pabaigti darbus iki kovo mėnesio ir objektą priduoti. Į restauruotą vienuolyną, tikimasi, atvyks turistai, piligrimai ne vien iš Lietuvos, bet ir iš visos Europos, todėl norima, kad jie išvystų vienuolyną tokį, koks buvo anais laikais.

Lygiagrečiai su restauraciniais darbais vykdomi ir menotyriniai tyrimai (objekte dirba garsi menotyrininkė Rūta Janonienė). Aiškinasi, kokia tvarka buvo ištapytos Kristaus gyvenimo scenos, kokie šventieji, kokie vienuoliai yra pavaizduoti. Tarp langų yra vienuolių figūros, tik jų pavidalai labai neryškūs, kai kurių neišliko net veidai. Menotyrininkės uždavinys – išsiaiškinti, kurie vienuoliai čia buvo nutapyti  ir kiek meistrų juos tapė.

„Stebuklas yra tai, kas čia pavaizduota. Kristaus gyvenimo scenos nutapytos labai įdomiai ir, matyt, jas tapė ne vienas meistras. Pagal stilistiką, pagal braižą galima manyti, kad tai kelių meistrų  darbas. Ir tapė ne vienerius, o kelias dešimtis metų. Kai pastatė vienuolyną, ne iš karto tapė sienas. Gavę pinigų, vienuoliai nusprendė sienas išdekoruoti. Vienuolyno sienos niekada nebuvo  tuščios“, – pasakojo Vilniaus restauratorių grupės vadovė Audronė Kiaušinienė.

Šis vienuolynas ypatingas tuo, kad jame išskirtinai daug freskų – kitur Lietuvoje to nėra. Dirbti įdomu, bet kartu ir sudėtinga, nes labai daug reikia padaryti per itin trumpą laiką. O konservavimo ir restauravimo procesai turi savo specifiką ir čia paskubėti neišeina.

Prie vienuolyno restauravimo dirba 12 profesionalų iš Vilniaus ir Kauno. Susirinko puiki jų komanda. Viduje dirbantys restauratoriai visi yra tikintys. Dirba po 10 ir daugiau valandų. Dirbti padeda ir tai, kad labai gera  vienuolyno aura.  Restauratoriai sąžiningai atlieka darbus – čia nėra tokių, kuriems rūpėtų tik kuo greičiau užsidirbti pinigų.

 Tytuvėnai, Kelmės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija