2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Įvertino Elko vyskupą

Pagerbtas Motiejaus Valančiaus blaivybės konkurso laureatas

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prie arkivyskupo Mečislovo Reinio
portreto. Iš kairės: vyskupas
Arūnas Poniškaitis, Elko vyskupas
Jerzy Mazur, VPU rektorius
akademikas Algirdas Gaižutis
ir diakonas Vitalijus Kodis

Gruodžio 28 dieną Vilniaus pedagoginio universiteto Arkivyskupo Mečislovo Reinio auditorijoje Lietuvos blaivybės draugija „Baltų ainiai“ apdovanojo Motiejaus Valančiaus blaivybės draugijos konkurso laureatą Elko vyskupą Jerzy Mazur. Kartu buvo apdovanoti ir Vinco Kudirkos publicistikos konkurso laureatai Virginija Mačėnaitė ir Stasys Jokūbaitis.

Renginyje dalyvavo svečiai iš Lenkijos: Elko vyskupas J. Mazur, kunigai Dariusz Kruczynski ir Tadeusz Herman bei diakonas Vitalijus Kodis, Lenkijos ambasados Lietuvos Respublikoje konsulas Stanislovas Korgul bei kiti.


Dvasinė konferencija

Aldona KUDZIENĖ

Jaunieji atlikėjai su savo mokytojais
bei dvasininkais filos. lic. Remigijumi
Veprausku ir g. kan. Arūnu Užupiu
Almanto Geležiaus nuotrauka

Pirmąjį sekmadienį po Kalėdų katalikai švenčia Šventosios šeimos iškilmes, kuriose prisimenami dieviškosios šeimos nariai – Jėzus, Marija, Juozapas, aptariami jų gilaus pasitikėjimo Dievu ir švento gyvenimo pavyzdžiai, dabartinės šeimos raginamos tobulinti savo santykius su artimaisiais sekant Šv. Šeimos pavyzdžiu. Šventų Angelų Sargų bažnyčioje susirinkusiems parapijos bendruomenės tikintiesiems ir viešosios įstaigos „Dienos namai“ globotiniams šv. Mišias koncelebravo Alytaus dekanas ir klebonas garbės kanauninkas Arūnas Užupis kartu su Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijos klebonu filos. lic. Remigijum Veprausku. Liturgijoje dalyvavo Dainavos krašto ateitininkų vietovės valdybos pirmininkas Almantas Geležius ir  Šv. Benedikto gimnazijos ateitininkai su vadove Janina Aleknavičiene. Savo pamoksle svečias iš Balbieriškio ypač akcentavo Šv. Šeimos narių klusnumą Viešpaties valiai, pastebėdamas, kad tai yra vienintelė galimybė žmogui išsigelbėti iš jo nuodėmių.


Į Vokietiją – padėkoti

Ernesta Stirbytė

Tauragės dekanas kan. Alvydas
Bridikis padėkos Mišių metu

Tauragės ir Michelštato (Vokietija) miesto bendruomenės tarpusavyje nuoširdžiai bendrauja. Vasaros pabaigoje Tauragės rajono savivaldybės meras savivaldybėje priėmė delegaciją iš Michelštato, vadovaujamą Volkmar Raabe, o žiemos pradžioje Tauragės vaikų  reabilitacijos centro „Pušelė“ kolektyvas susitiko su Michelštato miestelio meru. Tačiau svarbiausias šios kelionės į Vokietiją tikslas buvo – padėka Dievui ir puikiam Tauragės bičiuliui Volhmar Raabe, Michelštato miestelio žmonėms bei jaunimui už geranorišką paramą mokyklai. Juk būtent mūsų bičiuliai iš Vokietijos surinko ir padovanojo vaikų reabilitacijos centrui 15 tūkstančių eurų, už kuriuos buvo įrengtos vaikų žaidimo aikštelės. Tai, ką jie daro, tikrai yra Dievo stebuklas. Ir dėkingumas yra pats geriausias įkvėpimas visoms kitoms jų pastangoms.


Per baltą sniego pūgą...

Vytautas BURGEVIČIUS

Kalėdų senelis su Medingėnų vaikučiais

Rietavo klebonas kun. Antanas Gutkauskas, padedant parapijos vikarams kunigams Arvydui Mačiuliui ir Gediminui Jazbučiui, jau antras Kalėdas Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje šventė dalyvaujant Kalėdų seneliui. Užtat ir Kūčių vakarą į Piemenėlių šv. Mišias susirenka daug Rietavo parapijos vaikučių ir jaunimo. Ir šįmet per Piemenėlių  šv. Mišias tarp gausiai susirinkusių suaugusiųjų daugiau kaip trečdalį sudarė vaikai ir jaunimas. Pasibaigus šv. Mišioms prie gražiai įrengtos Prakartėlės vaikai ir jaunimas bendravo su Kalėdų seneliu, giedojo kalėdines giesmes, deklamavo eilėraštukus. O Kalėdų senelis tik traukė, tik traukė kalėdines dovanėles iš savo didžiulio, neišsenkančio maišo... Visiems buvo gera ir smagu!


Rekolekcijos Truskavoje

Rekolekcijų dalyviai

Gruodžio 11–12 dienomis Kauno Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčios „Alfa“ kurso lankytojai su Prisikėlimo bažnyčios Marijos legiono legionierėmis dalyvavo rekolekcijose Truskavoje. Truskavoje visus kaip brangiausius svečius pasitiko vienuolė sesė Emenuela, katechetės Sigita, Daiva, Laura, Edita bei Truskavos kunigas Albertas.

Rekolekcijų dienotvarkės niekas, išskyrus organizatorius, nežinojo. Apie prasidedančias vienokias ar kitokias priemones – o jų buvo daug ir įvairių – skelbdavo Sigitos rankose suskambėjęs varpelis.


Pasauliečių pranciškonų ordino brolija

Pasauliečių pranciškonų
Vilniaus Pal. Jurgio Matulaičio
brolijos nariai Vilniaus Palaimintojo
Jurgio Matulaičio bažnyčioje

Gruodžio 18 dieną Vilniaus Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčioje, vadovaujant Vilniaus regiono pasauliečių pranciškonų ministrui br. Leonui Sadauskui OFS, buvo įsteigta Vilniaus regiono Pasauliečių pranciškonų Vilniaus Pal. Jurgio Matulaičio brolija. Tai šeštoji Vilniaus regiono vietinė pasauliečių pranciškonų ordino brolija. Broliją įsteigė I Ordino Mažesniųjų brolių Lietuvos šv. Kazimiero provincijos ministras brolis Astijus Kungys OFM, leidimą steigti davė Vilniaus arkivyskupas  Audrys Juozas Bačkis, pasveikino parapijos klebono pareigas atliekantis administratorius kun. Gintaras Černius. Brolijos dvasiniu asistentu paskirtas brolis iš I Ordino Mažesniųjų brolių konventualų T. Tomas Levicki OFM Conv. Vėliau vyko Pal. J. Matulaičio naujai įsteigtos brolijos kapitula. Kapitulai vadovavo Vilniaus regiono pasauliečių pranciškonų ordino ministras br. Leonas Sadauskas OFS. Pirmuoju Pal. J. Matulaičio brolijos ministru išrinktas br. Eduardas Bieliauskas OFS. Brolijoje šiuo metu yra septyni broliai ir seserys profesai, dvasinis ugdytojas. Laukiama naujų narių.


Telšių vyskupijos naujienos

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Per visą Adventą Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ vizitavo vyskupijos dekanatus. Šių vizitų metu Telšių ganytojas susitiko su parapijų kunigais ir „Caritas“ savanoriais, dekanatų centrinėse bažnyčiose buvo aukojamos šv. Mišios už „Caritas“ darbuotojus ir jiems parapijose vadovaujančius parapijų klebonus. Susitikimų metu Telšių vyskupas dalinosi savo patirtimi iš Čenstakavoje (Lenkija) vykusių rekolekcijų.


Giesmės apie gyvenimą, mirtį ir amžinybę

Kazimieras Dobkevičius

Knygos viršelis

Bažnytinės muzikos magistras, monsinjoras Kazimieras Senkus visą laiką buvo ir yra  religinės muzikos, giesmių platintojas ir puoselėtojas. Sovietmečiu buvo daroma daug kliūčių propaguoti religinę muziką, giesmes. Ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę turėjo praeiti nemažas laiko tarpas, kol buvo pasiruošta išleisti giesmyną. Taigi šiemet galiausiai pasirodė knyga „Gyvenimas – Mirtis – Amžinybė“, kurią parengė monsinjoras K. Senkus, profesorius Gediminas Purlys ir doc. Romaldas Misiukevičius.


Dėmesys karitatyvinei veiklai

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Aptariama Šilalės dekanato
karitatyvinė veikla. Iš kairės:
vyskupas Jonas Boruta SJ, kun. Saulius
Damašius, dekanas kan. Algis Genutis

Nuo 1989 metų Telšių vyskupijoje veikia „Caritas“ organizacija, vienijanti 11 dekanatų ir juose esančių 56 parapijos padalinių veiklą. Žemaitijos „Caritas“ vizija yra geros valios žmonių, motyvuotų Katalikų Bažnyčios socialiniu mokymu bei humanistinėmis nuostatomis pagrįsta karitatyvinė veikla. Ja siekiama, ypač dabartinės krizės metu, mažinti socialinę atskirtį, o pažeidžiamiems visuomenės sluoksniams ateiti pagalbon su Kristaus dvasia širdyje. Pagrindinė „Caritas“ organizacijos misija – vienyti savanorius bei profesionalius koordinatorius socialinei veiklai plėtoti, vadovaujantis asmens orumo pripažinimu, tolerancija, artimo meilės, solidarumo bei teisingumo principais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija