2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Dvasinė konferencija

Aldona KUDZIENĖ

Jaunieji atlikėjai su savo mokytojais
bei dvasininkais filos. lic. Remigijumi
Veprausku ir g. kan. Arūnu Užupiu
Almanto Geležiaus nuotrauka

Saviraiškos konkurse parapijos
salėje aktyviai dalyvavo „Dorybių
mokyklėlės“ lankytojai. Iš kairės:
Jurgita Straigytė, Viktorija
Karpavičiūtė, Dainius
Straigis, Oksana Valiūnaitė

Nuoširdžią kalėdinę poezijos
bei giesmių kompoziciją atliko
Vaikų globos namų ugdytiniai.
Kristinos Bondarevos nuotraukos

Pirmąjį sekmadienį po Kalėdų katalikai švenčia Šventosios šeimos iškilmes, kuriose prisimenami dieviškosios šeimos nariai – Jėzus, Marija, Juozapas, aptariami jų gilaus pasitikėjimo Dievu ir švento gyvenimo pavyzdžiai, dabartinės šeimos raginamos tobulinti savo santykius su artimaisiais sekant Šv. Šeimos pavyzdžiu. Šventų Angelų Sargų bažnyčioje susirinkusiems parapijos bendruomenės tikintiesiems ir viešosios įstaigos „Dienos namai“ globotiniams šv. Mišias koncelebravo Alytaus dekanas ir klebonas garbės kanauninkas Arūnas Užupis kartu su Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijos klebonu filos. lic. Remigijum Veprausku. Liturgijoje dalyvavo Dainavos krašto ateitininkų vietovės valdybos pirmininkas Almantas Geležius ir  Šv. Benedikto gimnazijos ateitininkai su vadove Janina Aleknavičiene. Savo pamoksle svečias iš Balbieriškio ypač akcentavo Šv. Šeimos narių klusnumą Viešpaties valiai, pastebėdamas, kad tai yra vienintelė galimybė žmogui išsigelbėti iš jo nuodėmių.

Bažnyčia prisipildė vaikų

Po Mišių bažnyčioje vyko vaikų koncertas. Kalėdų dvasinės konferencijos sumanytoja „Dienos namų“ direktorė Kristina Bondareva pasveikinusi susirinkusiuosius pasidžiaugė, kad bažnyčia prisipildė mažų vaikelių. Gausiai dalyvavo jau  seniai pažįstami Alytaus valstybinių vaikų globos namų auklėtiniai, ne vienerius metus lankantys dvasinius „Dorybių mokyklėlės“ užsiėmimus, organizuojamus šioje įstaigoje. Atvyko ir nemažas būrys Alytaus muzikos mokyklos moksleivių.

Vaikų globos namų auklėtiniai giesmėmis ir eilėmis garbino Kūdikėlį Jėzų, Jo motiną Mariją. Auklėtinius atlydėjusios direktoriaus pavaduotojos Jūratė Žvaliauskienė, Anelė Adamavičienė sielojosi dėl saviškių, kuriuos švelniai vadino savo vaikais, drąsino, o prireikus  primindavo pamirštus posmus. Šios įstaigos vaikų pasirodymas dažną vertė nubraukti ašarą, žvelgiant į mažose širdelėse augantį nuoširdų pasitikėjimą Dievu.

Muzikos mokyklos auklėtiniai, parengti direktorės pavaduotojos Ritos Leitanienės bei šaunių pedagogų Rimanto Jočio, Violetos Prakapavičienės, Linos Bakšienės, Editos Radvilavičienės, Violetos Baronienės, Jūratės Nastulevičienės ir Gintaro Naujiko, demonstravo puikius muzikinius gebėjimus. Po bažnyčios skliautais švelniai liejosi kompozitorių J. S. Bacho, J. Hendelio, E. Dogos, F. Šopeno ir kitų kompozitorių kūriniai. Jaunieji atlikėjai – pianistės Ieva Beitnaraitė, Gabrielė Baronaitė, Skirmantė Kirkliauskaitė, Rūta Asadauskaitė, Kamilė Bazevičiūtė, Lineta Pašukonytė, kanklininkės Augustė Šilanskaitė, Inga Gražulytė, pučiamųjų instrumentų atlikėjai Tomas Smolskas, Mykolas Tamulionis, Antanas Dambrauskas renginio dalyviams kūrė nepakartojamą kalėdinę nuotaiką.

Svarbiausias Kalėdų akcentas – Kristaus gimimas

Paskui Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijos klebonas filos. lic. Remigijus Veprauskas kalbėjo apie Kalėdas. Dvasininko  teigimu, kartais šios šventės suprantamos tik kaip eglutės puošimas, dovanų artimiesiems ruošimas ir pamirštama, kad svarbiausias akcentas – Kristaus, Dievo Sūnaus, gimimas. Jeigu mes tikime, kad Jėzus Kristus yra Dievo Sūnus, tuomet, sekdami Jo gyvenimo pavyzdžiu, galime tapti Dievo vaikais.  Žmogus per Kalėdas išaukštinamas, nes Dangui su Žeme susivienijus jis per Jėzų Kristų tampa Dievo vaiku. Visagalio kūryba yra gera, tik mes ją sugadiname. Žmogus turi galią tikėti tuo, ko nemato, negirdi. Toji galia leidžia tikėti ir Dievu, kuris kiekvienam iš mūsų palieka laisvę rinktis. Baigdamas pranešimą dvasininkas pabrėžė, kad nėra lengva būti geru krikščioniu, tačiau kiekvienas turi eiti į priekį, tobulinti savo tikėjimą.

Neliko nepastebėtų

Dievo žodžio sustiprinti konferencijos dalyviai dar nesiskirstė – parapijos namuose jų laukė bendruomenės savanorių paruoštos vaišės ir neformalus bendravimas, gebėjimų konkursas ir dovanos. Čia skambėjo širdį glostantys vaikų  posmai apie Kūdikėlio Jėzaus gimimo džiaugsmą, daug išbandymų patyrusią jo Motiną Mariją. Saviraiškos senjorų konkurse skaitovų gebėjimus pademonstravo mokytoja Bronislava Tamulynienė ir dekanas Arūnas Užupis. Vaikams emocingos bei nuotaikingos senjorų eilės patiko, jie siūlė jas įvertinti didžiuoju prizu. „Dienos namų“ direktorė K. Bondareva ir „Dorybių mokyklėlės“ tikybos mokytoja Jurgita Danilevičienė taip organizavo laisvąją konferencijos dalį, kad kiekvienas jos dalyvis gavo jei ne didįjį, tai nors mažąjį prizą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija