2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Popiežiškasis taikos meldimas išpuolių prieš krikščionis akivaizdoje

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI sveikina
per teroristinį išpuolį Bagdade
sužeistą irakietį krikščionį

Teroristiniai aktai Egipte ir Irake

Naujametiniuose pasisakymuose popiežius Benediktas XVI palietė smurto prieš krikščionis ir jų diskriminavimo klausimus. Ir ne tik todėl, kad sausio 1-ąją Bažnyčioje tradiciškai minima Pasaulinė taikos diena, bet ir todėl, kad kaip tik tuo laikotarpiu Artimųjų Rytų krikščionys vėl nukentėjo nuo teroristinių išpuolių. „Tai  išpuolis prieš patį Dievą ir žmogiškumą“, – taip Šventasis Tėvas apibūdino smurto apraiškas prieš koptų bendruomenę Egipto mieste Aleksandrijoje ir krikščionių namų sprogdinimą Irako sostinėje Bagdade.

Praėjusį sekmadienį, sausio 2 dieną, susitikęs su piligrimais vidudienio „Viešpaties Angelo“ maldai, popiežius Benediktas XVI sakė iš Aleksandrijos išgirdęs liūdnas žinias, kad buvo nužudyta daugiau kaip 20 koptų krikščionių ir apie 80 sužeista. Užtaisas buvo susprogdintas prie Visų Šventųjų bažnyčios gruodžio 31-osios vidurnaktį. Šventovėje, pilnoje maldininkų, tuo metu kaip tik baigėsi naujametinės pamaldos ir kai kurie tikintieji žengė pro duris. Sprogusiame automobilyje, kaip teigia įvykį tiriantys pareigūnai, buvo savižudis teroristas. Egipte yra apie 8–10 milijonų koptų krikščionių, kurie sudaro daugiau kaip 10 proc. šalies gyventojų.

Šis bailus mirties aktas rodo teroristų „smurto strategiją, nukreiptą prieš krikščionis“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Jis taip pat pažymėjo, kad panašiu tikslu sprogdinami užtaisai Irako krikščionių namuose, taip skatinant juos palikti savo tėvynę. Po to, kai lapkričio mėnesį Bagdade buvo susprogdinta sirų katalikų Dievo Motinos katedra, už šį išpuolį atsakomybę prisiėmusi „Al Qaeda“ teroristinė grupė paskelbė, kad dabar visi šalies krikščionys yra teisėti taikiniai susidorojimui, kadangi jie teršia arabų pasaulį. Dabar dažnai pranešama apie Irako krikščionių namų sprogdinimus, o paskutinis išpuolis, per kurį žuvo keli žmonės, Bagdade įvykdytas gruodžio 30 dieną.

Malda įveikti smurto strategiją

Popiežius Benediktas XVI pažymėjo, kad tokia teroristų strategija sukelia sunkių pasekmių visiems gyventojams, kadangi išpuoliai sukelia visiško nesaugumo aplinką, trukdančią taikiam ir ramiam bendruomenės sambūviui. Kai kurie ekspertai nurodo, jog teroristinių išpuolių prieš krikščionis tikrasis tikslas – kelti chaosą Artimųjų Rytų regiono šalyse, taip grasinant tarptautinei taikai ir atskirų problemų (Irako, Izraelio ir Palestinos) sprendimui. „Aš meldžiuosi už aukas ir jų šeimų narius ir drąsinu bažnytines bendruomenes likti ištikimoms neprievartos liudijimui, kurio moko Evangelija“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Jis taip pat priminė, kad 2010 metais įvairiose pasaulio šalyse buvo nužudyti 23 pastoracijos darbuotojai, įskaitant Turkijos katalikų vyskupą.

Apie smurto, konfliktų ir karų netektis popiežius Benediktas XVI kalbėjo sausio 1 dieną aukotų šv. Mišių homilijoje. Kaip minėta, tos Šv. Petro bazilikoje celebruotos Dievo Gimdytojos iškilmei skirtos pamaldos kartu buvo švenčiamos ir kaip Pasaulinė taikos diena.

„Šiandien mes norime prisiminti šauksmą daugybės vyrų, moterų, vaikų ir senelių, tapusių aukomis karų, kurie yra baisiausia smurto apraiška istorijos veide“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Pažymėjęs 7-ajame dešimtmetyje jo pirmtako Pauliaus VI pradėtą tradiciją melsti Viešpaties taikos Naujųjų metų pradžioje, jis pripažino, kad tai lieka aktualu, kadangi „karo logika dar, deja, nėra pilnai įveikta“.

Todėl Naujų metų pradžioje tikintieji kviečiami melstis, kad visus pasaulio pakraščius pasiektų ta taika, kurią Kristaus Gimimo naktį piemenims skelbė angelai: „žemėje ramybė geros valios žmonėms“. Savo karšta malda popiežius Benediktas XVI prašė, kad „kiekvienas asmuo ir visos tautos, ypač atsakingi už jų valdymą, ryžtingai žengtų taikos keliu“. Jis pažymėjo, kad taika yra išmelsta Dievo malonė, todėl jos siekiant žmonėms pirmiausia reikia susitaikyti su pačiu Viešpačiu. Tuo pat metu taika yra ir žmogiškoji vertybė, kurią svarbu diegti socialinėje ir politinėje plotmėje atsakingu visuomeniniu ir asmeniniu veikimu. Todėl, ragindamas ištvermingai tęsti visas pasaulyje pradėtas taikos derybas, Šventasis Tėvas linkėjo, kad kiekvienas žmogus alsuotų taikos dvasia ir taikiai veiktų visose kasdienio gyvenimo aplinkybėse.

Naujas kvietimas į šv. Pranciškaus miestą

Po šv. Mišių susitikęs su piligrimais šv. Petro aikštėje popiežius Benediktas XVI kalbėjo apie religijos laisvės ir taikos santykį. Tai labai rimtas iššūkis, kadangi religinė diskriminacija ir tolerancijos stoka kelia grėsmę nacionalinei ir tarptautinei santarvei, dėl to pastaruoju metu labiausiai kenčia krikščionys. „Šiandien mes esame liudininkai dviejų tarpusavyje priešingų tendencijų, kurios yra vienodai negatyvūs kraštutinumai, – aiškino Šventasis Tėvas. – Laicizmas atkakliai stengiasi marginalizuoti religiją ir uždaryti ją į privačią sritį, o fundamentalizmas siekia ją primesti panaudodamas jėgą.“ O juk iš tiesų Dievas kviečia žmoniją pas save meilės planu, laukdamas laisvo, atsakingo ir nuoširdaus atsako.

„Todėl ten, kur pripažįstama religijos laisvė, iš tikrųjų yra pripažįstamas ir žmogiškasis orumas pačiose jo ištakose“, – tvirtino popiežius Benediktas XVI. Pasak jo, tokiu būdu galima nuoširdžiai siekti tiesos ir gėrio, sutvirtinti moralines nuostatas ir pilietinio sambūvio institucijas. Dėl šios priežasties ir galima sakyti, kad religijos laisvė yra tiesiausias kelias į taiką, kuri negali būti pasiekta ginklais, ekonomine ar politine galia bei žiniasklaidos priemonėmis. „Taika yra sąžinės veikimo pasekmė, jeigu ji atvira tiesai ir meilei. Tegul Dievas padeda mums eiti šiuo keliu ir Naujaisiais metais, kuriuos Jis dovanojo gyventi“, – linkėjo Šventasis Tėvas.

Po sukalbėtos „Viešpaties Angelo“ maldos jis priminė, kad šiemet sukanka ketvirtis amžiaus nuo garsiosios taikdariškos popiežiaus Jono Pauliaus II iniciatyvos, kada 1986 metų rudenį šv. Pranciškaus mieste Asyžiuje buvo surengtas pasaulio religijų vadovų Maldos už taiką susitikimas. „Dėl tos priežasties spalio mėnesį aš atliksiu piligrimystę į šv. Pranciškaus miestą, kviesdamas savo brolius krikščionis iš kitų konfesijų bei pasaulio religinių tradicijų lyderius ir savo širdyse visus geros valios žmones prisijungti šioje kelionėje, kad prisimintume tą svarbų pirmtako istorinį gestą ir iškilmingai atnaujintume visų religijų tikinčiųjų įsipareigojimą tikėjimu gyventi meilės tarnystėje“, – pranešė Benediktas XVI. Jis pabrėžė, kad tie, kurie keliauja pas Dievą, negali aplenkti taikos, kaip ir tie, kurie kuria taiką, negali neartėti prie Dievo, todėl ši iniciatyva visuotinai turi būti palaikyta maldose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija