2011 m. sausio 14 d.
Nr. 4
(1884)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Įpareigojantis Krikšto sakramento džiaugsmas

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
Siksto koplyčioje krikštija
Vatikano pasauliečių
darbuotojų šeimų naujagimius

Jėzaus klusnumas Tėvui ir solidarumas žmogui

Užbaigdamas Kalėdų liturginį laikotarpį popiežius Benediktas XVI aukojo Viešpaties krikšto šv. Mišias, kurių metu pagal nusistovėjusią tradiciją krikštijo Vatikano pasauliečių darbuotojų šeimų naujagimius. Praėjusį sekmadienį, sausio 9 dieną, istorinėje Siksto koplyčioje vykusiose pamaldose buvo pakrikštytas 21 kūdikis – 13 berniukų ir 8 mergaitės, tarp kurių buvo ir dvyniai. Vyriausiam iš pakrikštytųjų sukako keturi mėnesiai, o jauniausiajai – keturios savaitės.


Pradedant naujosios evangelizacijos epochą

Mindaugas BUIKA

Atsakomybė už plintantį netikėjimą

Popiežiaus Benedikto XVI ir Visuotinės Bažnyčios veiklos 2011 metais perspektyvos, reikia tikėtis, bus paženklintos „naujosios evangelizacijos“ dvasia. Iš tikrųjų naujos Šventojo Sosto struktūros – Popiežiškosios naujosios evangelizacijos tarybos – įsteigimas praėjusių metų rudenį kai kam galėjo atrodyti netikėtas, žinant paties Šventojo Tėvo kritišką bažnytinių institucijų „perdėtos biurokratizacijos“ vertinimą. (Pontifikato pradžioje kai kurias institucijas dėl to bandė reformuoti ir sujungti.) Tačiau naujosios tarybos įkūrimas buvo gerai apmąstytas: jos tikslas – gaivinti Bažnyčios misijų veiklą, o ypač tai aktualu itin sekuliarizuotoje Europos ir viso Vakarų pasaulio visuomenėje. Taip Šventasis Tėvas perėmė ir pratęsė savo pirmtakų Pauliaus VI ir ypač Jono Pauliaus II mokymo paveldą. Dievo tarnas Jonas Paulius II daug kartų kalbėjo apie neatidėliotinos „naujosios evangelizacijos“ poreikį rengiantis ir švenčiant didįjį 2000 metų jubiliejų, nuolat pabrėžė šiuolaikinės Bažnyčios „sąžinės ištyrimo“ svarbą, nurodė ir tam tikrą atsakomybę už dabartinį nukrikščionėjimo procesą. „Bažnyčios vaikai turi klausti savęs, kiek juos pačius paveikė sekuliarizmas bei etinis reliatyvizmas, – rašė Šventasis Tėvas 1994 metų apaštaliniame laiške „Trečiajam tūkstantmečiui artėjant“. – Klausti, kiek jie patys atsakingi už plintantį netikėjimą, nes dėl savo religinio, moralinio ir visuomeninio gyvenimo trūkumų nepaliudijo tikrojo Dievo veido.“


Jis naikina nuodėmes ir krikštija Dvasia

Kun. Vytenis Vaškelis

Šio sekmadienio Evangelija siejasi su neseniai švęsta Kristaus Krikšto švente. Kai paskutinį Kalėdų sekmadienį ant pakrikštyto Jėzaus nužengė Šventoji Dvasia ir Jis jau pasirengė perkeisti pasaulį, taip dabar šv. Jonas Krikštytojas Jį pristato kaip Dievo Avinėlį, kuris atliks tai, ko niekas iš žmonių giminės nepajėgus padaryti – sunaikins pasaulio nuodėmę (Jn 1, 29).    


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija