2011 m. sausio 26 d.
Nr. 7
(1887)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Romų  efektas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Ekonominės realijos Lietuvoje išlieka itin sudėtingos: šilumos kainos siekia neregėtas aukštumas – už standartinio 45–60 kvadratų buto šildymą tenka pakloti 600–700 litų. Nors kainas valstybė tvirtina kas penkerius metus, stebina vos ne dvigubai pabrangęs šildymas. Apmokėti tokias sumas labai sudėtinga, o daliai žmonių tai yra nepakeliama našta – juk dauguma pensininkų gauna tik 600–900 litų per mėnesį. O ir didelės dalies dirbančiųjų pajamos nėra didelės – vos 670–1000 litų per mėnesį. Ypač sunku bedarbiams, vienišiems ir mažas pajamas gaunantiems žmonėms. Tuo tarpu elito pajamos daugelį kartų didesnės. Neseniai paskelbti ministrų ir viceministrų atlyginimai svyruoja nuo 8800 iki 10 600 litų, o kai kurie iš jų dar ir Seimo nariai, taigi dar gauna ir 5500 litų Seimo nario algas ir 2200 litų vadinamosioms kanceliarinėms išlaidoms. Dalis Seimo narių dar turi ir verslus – štai A. Šedžius ir B. Bradauskas yra klestintys verslininkai, labai dažnai besirodantys ir televizijos ekranuose.

Praėjusią savaitę kovos su korupcija fronte  įvyko neeilinis įvykis: sausio 19 dieną buvo suimtas Kauno miškų urėdas Juozas Jarmalavičius ir kartu su juo veikęs Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vyresnysis specialistas Audrius Gelumbauskas. Jie kaltinami korupciniais nusikaltimais – piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir valstybinio turto iššvaistymu stambiu mastu. Sausio 21 dieną teismas leido šiuos pareigūnus suimti (J. Jarmalavičių – dešimčiai dienų, A. Gelumbauską – mėnesiui). Tyrimą šių sunkiais nusikaltimais įtariamų valstybės pareigūnų atžvilgiu atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros pareigūnai.

Romai  atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre – nuo sausio mėnesio pradžios pradėti eskaluoti skandalai dėl romų kilmės dainininko Radžio Aleksandrovičiaus kilmės. Vilniaus čigonų taboro baronas, tikriausiai paskatintas vieno provokacijas mėgstančio televizijos prodiuserio, pareiškė, kad garsus dainininkas slepia savo kilmę, kad jo tėvai yra brolis ir sesuo. Tad po garsiai nuskambėjusio I. Jurgelevičiūtės skandalo kuriamas dar vienas, ko gero, stambesnis skandalas. Taip juodųjų viešųjų ryšių technologijų meistrai ir veikia, viešąją erdvę užpildydami neva sensacingais „atradimais“. Tad ir šis triukas – „romų efektas“ – tai dar viena specialiai sukurta manipuliacija, kuria siekiama nukreipti dėmesį nuo tikrųjų problemų – klestinčios korupcijos, vis didėjančio skurdo ir socialinės atskirties.

Lietuvoje didelę įtaką turintys korumpuoti politikai – putinofilai ir galingų oligarchinių korporacijų statytiniai. Mūsų krašte pastaruoju metu labai retai svarstoma Rusiją valdančio Kremliaus režimo, Rusijos slaptųjų tarnybų bei energetikos koncernų keliama grėsmė. O juk pasaulyje vis dažniau pripažįstama, kad Rusijos lyderiai V. Putinas ir I. Sečinas yra nuoseklūs stalininių tradicijų sekėjai. Štai ką apie tai rašo britų istorikas Simonas Montefiore: „Putinas buvo 2008 metų rugpjūtį vykdytos Rusijos karinės agresijos prieš Gruziją pagrindinis strategas. Neatsitiktinai Putinas savo kabinete laiko dalį Stalino bibliotekos. Jam Stalinas yra užburiantis vadovo pavyzdys. Putinas savo nuožmiais veiksmais ir savo atvirai deklaruojamu imperializmu labai primena savo pirmtaką“.

Tiesos ir melo kryžkelės dažnai persipina tarpusavyje. Žvelgdami į pastarųjų kelerių metų įvykius regime, kiek melo buvo paskleista per tuos metus ir kaip buvo puolami tiesą atskleidžiantys politikai, valstybės pareigūnai ir aktyvūs piliečiai. Tai galima matyti ir stebint rezonansinės Kauno pedofilijos bylos tyrimą. Praėjusį savaitgalį Kaune vyko tarptautinė konferencija „Pedofilija Lietuvoje ir pasaulyje“. Šioje konferencijoje buvo aptariamas pedofilijos plitimas ir kalbama apie tai, kokių veiksmų reikia imtis šiam grėsmingam reiškiniui pažaboti. Konferencijoje dalyvavęs paramos fondo „Biblijos studijos“ vadovas, aktyvūs visuomenės veikėjas Alvydas Vėberis teigė: „D. Kedžio atskleistas pedofilijos skandalas parodė, kaip teisinės priemonės ir įstatymai naudojami teisingumui paminti. Kauno pedofilijos skandalas marinamas, teisieji visaip persekiojami, netgi žudomi. Nužudytas ir pats D. Kedys, kuris siekė atskleisti ir išaiškinti nusikaltėlius. Lietuvoje regima visiška teisinė degradacija, korupcija, nusikaltimai aukščiausiuose valdžios sluoksniuose. Susidorojama su tais, kurie ieško teisybės – jie niekinami, žeminami, šmeižiami. Prieš juos fabrikuojamos baudžiamosios bylos. Sovietinė hidra tęsia buvusios imperijos darbą. Tačiau įtakingi nusikaltėliai gyvena neramiai ir nežino, už kurio kupsto užklius. Tačiau teisiajam nėra ko bijoti. Nebijokime ir netylėkime, jei teisieji tylės, akmenys pradės kalbėti. Būkime drąsūs ir neleiskime tyčiotis iš tautos“. Lietuvoje melas ir tiesa persipina, melas vis dažniau dominuoja. Tiesos žodį norima užgniaužti, tam pasitelkiant visas įmanomas priemones. Apie melo pavojus kadaise rašė žymus mūsų tautos filosofas Antanas Maceina: „Pasaulyje tiesos dvasia gyvena šalia melo dvasios, gėris – šalia blogio, šventumas – greta demoniškumo. Melo dvasia – tai tikra antikristinės gyvybės versmė. Melo dvasia, įsigalėjusi žmoguje, neišvengiamai jį padaro antikristu. O tiesa apima ir žodį, ir mintį, ir daiktą. Kristus yra aukščiausias būties matas ir tuo pačiu pati tiesa. Todėl melo dvasia sukyla prieš Kristų pirmoje eilėje. Ši dvasia pavojinga tuo, kad kai kuriuos Kristaus šalininkus paverčia fariziejais. O fariziejaus kelias į antikristinę bendruomenę yra labai tiesus. Melo dvasia ypatingu būdu graso Kristaus karalystės nariams, nes pažadina juose savimeilę ir per ją nuveda juos tolyn nuo Bažnyčios.“

Krašte įsigalėjusios išnaudotojiškos politikos dominavimas kelia tiesioginę grėsmę  valstybei ir daugumai piliečių. Politikos ir ekonomikos raidą šiandienos pasaulyje išsamiai nagrinėjantis ekonomistas ir psichologas Danielis Kanemanas teigia: „Valstybinė politika, kuri formuojama tik aklai atsižvelgiant į visuomenės nuomonę, – absurdiška politika. Bet politika, visiškai atmetanti visuomenės nuomonę, – išnaudotojiška ir į aklavietę vedanti politika. Tuo atveju, jei tokia politika įsigali, padėtis valstybėje primena viduramžius – niūrius feodalizmo laikus“. Lietuvoje įsigalėjusios išnaudotojiškos politikos ir korupcinių projektų – tokių kaip 3K dominavimas jau atvedė Lietuvą iki aklavietės. Tam, kad pasiektume proveržį iš šios sudėtingos situacijos, reikia tiek pažangių politikų, tiek visuomenės pastangų. O tiesos atskleidimas ir visokių propagandinių manipuliacijų nustūmimas į antrą planą būtų vienas iš esminių teisinės demokratinės valstybės atkūrimo instrumentų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija