2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Myli gamtą – myli Dievą...

Visagalis Viešpats Dievas, sukūręs savo nuostabiausią kūrinį –žmogų – padovanojo jam ir gamtą. Gyvename nuostabiausių spalvų, garsų bei vaizdų pasaulyje, todėl privalome saugoti ir branginti motinėlę gamtą. Ji ne tik teikia mums grožį, malonumą, bet ir maitina, rengia ir palaiko sveikatą. Gamtoje nesame vieniši. Mus supa augalų įvairovė, džiugina paukšteliai, žvėreliai ir visokia kitokia gyvastis. Niekas taip nebuvo susidraugavęs su gamta kaip šv. Pranciškus Asyžietis. Jis be galo mylėjo kiekvieną augalėlį, gyvūnėlį. Pasak legendos, šv. Pranciškus net kalbėjosi su paukšteliais, žvėreliais, padėjo susidraugauti vilkui su ėriuku. Savo sukurtų giesmių bei himnų posmais šv. Pranciškus šlovino Viešpaties kūriniją – Gamtą.

Džiugu, kad šią žvarbią ir gilią žiemą, paskatinti pedagogų, miškininkų ir medžiotojų, šv. Pranciškaus Asyžiečio pavyzdžiu pasekė ir Šilalės rajono moksleiviai. Ypač gražios iniciatyvos ėmėsi Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos mokiniai. Šioje gimnazijoje dar žiemos pradžioje buvo surengta akcija „SOS žvėreliams 2011!“ Sveikos gyvensenos grupės mokiniai, vadovaujami mokytojų Birutės Knyzelienės ir Danutės Žiauberienės, kviečia Šilalės miesto bei aplink miestą gyvenančius gyventojus paaukoti miško gyvūnams maisto atliekų „baltojo bado“ metu. Maisto atsargos kaupiamos gimnazijoje, o paskui išvežamos į miškus. Tad šios gimnazijos gimnazistai dažnai pasuka į miškus ir pamiškes su runkeliais, bulvėmis, grūdais, šienu ir kitomis gėrybėmis pamaitinti žvėrelių.

Aktyviai į akciją „Globokime žvėrelius“ įsijungė ir Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos, Pajūralio pagrindinės mokyklos moksleiviai. Jiems padeda miškininkai ir medžiotojai. Žvėreliais ir paukšteliais šią atšiaurią žiemą rūpinasi ir  kitos Šilalės rajono mokyklos.

O tu, „XXI amžiaus“ skaitytojau, ar padedi šią gilią žiemą badaujantiems žvėreliams ir paukšteliams?  Ar į šį kilnų ir Dievui patinkantį darbą įjungi savo šeimos atžalas? Gal maisto atliekas suverti į šiukšlių konteinerį, užuot jomis pamaitinęs badaujančią gyvūniją. Visi kartu rūpinkimės  žvėreliais ir paukšteliais.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija