2011 m. vasario 9 d.
Nr. 11
(1891)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


Naujienų vaivorykštė

Vertėja, piešianti mandalas ir kurianti mezginių kolekcijas

Audronė  BEREZAUSKIENĖ,

Anykščių  rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių  viešoji bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Jūratė Ivanauskienė
A. Avižos nuotrauka

J. Ivanauskienės piešta
knygos iliustracija

J. Ivanauskienės piešta mandala

J. Ivanauskienės verstų knygų viršeliai

Anykščių rajono savivaldybės  L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje organizuota paroda „Jūratė Ivanauskienė – vertėja, dailininkė, dizainerė“. Parodoje eksponuojamos autorės verstos knygos, pieštos mandalos, nuotraukos ir kiti dokumentai iš asmeninio archyvo. Parodą parengė Kraštotyros ir leidybos skyriaus vyr. bibliotekininkė Ligita Matulienė.

J. Ivanauskienė (g. 1971 m.) gyvena Anykščių krašte, Paandrioniškio k. 1989 metais baigusi Klaipėdos 19-ąją vidurinę mokyklą Jūratė mokėsi Klaipėdos prekybos mokykloje, įgijo prekybininkės specialybę, 1999–2004 m. neakivaizdžiai studijavo Klaipėdos universitete ir įgijo rekreacijos ir turizmo bakalauro išsilavinimą. 2001 m. vieną semestrą studijavo Turku (Suomija) universitete.

Nuo 2004 metų J. Ivanauskienė iš anglų ir rusų kalbų išvertė daugiau kaip dvi dešimtis knygų. Tarp autorės vertimų – net 500 puslapių knyga „Namų aplinka: statyba ir tvarkymas“. Šią knygą 2008 m. J. Ivanauskienė išvertė kartu su Kaziu Sadausku ir Milda Urbonaite.

2005 m. J. Ivanauskienė iliustravo savo vyro, teatro režisieriaus, žurnalisto, publicisto Juozo Ivanausko knygą „Keleivio užrašai: esė“. Jūratė praktikuoja jogą, nritya jogą ir čigong, domisi rusų literatūra, įvairių kultūrų sakraline muzika, Indijos menu, įvairių kultūrų šventraščiais. Laisvalaikį ji skiria pažinimui, kelionėms, kuria mezginių kolekcijas. Jūratės mezginiai originalūs – ji sukūrė megztų aksesuarų kolekciją moterims, vyrams ir vaikams (2010 m.).

Kitas J. Ivanauskienės pomėgis – piešimas. Ji  sukūrė mandalų ciklą (akvareliniai pieštukai, pastelė, tušas, 2008-2009 m.). Mandalos piešimas – tai kūrybinis procesas, kurio metu kuriama harmonija iš vidaus į išorę. Mandalų kūrėjai sako, kad žmogaus pasąmonėje glūdi didžiuliai atminties lobiai, tik reikia juos atverti. Juose daugybė idėjų ir išminties. Mandalos piešimas – vienas iš būdų galinčių atverti tuos pasakiškus lobynus. Jūratės mandalos žavi spalvų deriniais. Sakoma, kad spalva tapytojui yra kaip garsas muzikui – galinga išraiškos priemonė. Dailininkės sukurtų spalvų harmonija patvirtina jos pačios sutarimą su savimi. Negali nesižavėti mandalų grožiu, kuris atskleidžia autorės vidinius dvasinius turtus. Ž. F. Mile yra pasakęs: „Reikia išmokti tapyti taip, kad patį paprasčiausią ir kasdieniškiausią reiškinį priverstum skambėti didingai“. Jūratė moka ne tik kiekvieną reiškinį priversti  skambėti, bet ir kiekvieną dieną paversti švente.

Pastaruoju metu bendradarbiaudama su profesore dr. Louisa Silva iš Oregono valstijos (JAV) J. Ivanauskienė parengė projektą ir iš anglų į lietuvių kalbą išvertė sutrumpintą profesorės knygą „Čigong masažas vaikams, turintiems sensorinių ir savireguliacijos sutrikimų: iliustruotas vadovas tėvams ir praktikuojantiems gydytojams“.

Sausio 31 – vasario 1 dienomis vertėjos J. Ivanauskienės dėka JAV profesorė dr. Louisa Silva Klaipėdos universitete (Sveikatos mokslų fakultete) pristatė savo mokslinį tyrimą, kaip padėti vaikams, sergantiems autizmu, ir pravedė praktinį seminarą tėvams.

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija