2011 m. vasario 11 d.
Nr. 12
(1892)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Sąmokslas prieš valstybę

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Artėjant savivaldos tarybų rinkimams verda nuožmi užkulisinė kova. Dėl nuslėpto teistumo išbraukta daug kandidatų, tačiau aiškėja, kad kai kurie jų išbraukti  neteisėtai. Štai žmogaus teisių gynėjas, Jungtinio demokratinio judėjimo konfederacijos Kėdainių skyriaus vadovas D. Šulcas pašalintas iš sąrašo suklastojus duomenis. Kai kurie kandidatai skundžiasi, kad internete paskelbtose jų anketose paskelbti tiesos neatitinkantys duomenys. Tokia sumaištimi suinteresuoti Lietuvoje didelę įtaką turintys išdavikai – su Rytų šalių slaptosiomis tarnybomis susiję mafijos klanai. Beje, išdavystės – ne tik Lietuvos problema. Štai Rusijoje įsigalėjusi Putino klika ne tik grobsto šalies turtą ir jau valdo milijardinius turtus, bet ir atiduoda Sibirą užvaldyti kinams bei leidžia Rusijoje klestėti totalitarinėms sektoms. O Lietuvoje didžiulę įtaką turintys korumpuoti politikai be galo pralobo ir leidžia klestėti galingiems mafijos klanams bei plėšrioms tarptautinėms korporacijoms. Užsienio slaptųjų tarnybų įtakos agentų gausu Lietuvos Seime, ministerijose, prokuratūros sistemoje. Tad ar reikia pernelyg stebėtis, kad stringa rezonansinių bylų tyrimas, o piliečiai apkraunami didžiuliais mokesčiais?


Prezidentės ir premjero spaudos konferencija

Pirmadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė premjerui Andriui Kubiliui priekaištavo, kad praėjusiais metais jo vadovaujama Vyriausybė vangiai kovojo su korupcija, nesumažino monopolijų dominavimo, nesumenkino nedarbo, praleido optimalų laiką struktūrinėms reformoms bei neparuošė sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmo. Bendroje Prezidentės ir Premjero spaudos konferencijoje Prezidentė sakė: „Iš tiesų norėčiau pradėti nuo pozityvo, nors bartis irgi yra dėl ko“. Tarp pozityvių Vyriausybės darbo aspektų Prezidentė paminėjo pokyčius elektros energijos sektoriuje, vaistų kainų reguliavimą, ekonomikos ūkio augimą bei išsaugotą finansinį stabilumą. Tačiau drauge šalies vadovė teigė mananti, jog A. Kubiliaus kabinetas nesugebėjo efektyviai kovoti su korupcija, nesumažino monopolijų dominavimo, neišsprendė nedarbo problemos, neįvykdė pažado parengti apkarpytų senatvės pensijų kompensavimo mechanizmo, o apie „Sodros“ reformą vis dar kalbama tik teoriškai. „Pernai metai buvo paskelbti kovos su korupcija metais. Konstatuoju, kad ši Vyriausybė kovojo su korupcija vangiai. Turiu galvoje viešųjų pirkimų, statybų, sveikatos apsaugos sektorių ir kitus. Iš tikrųjų visi antikorupciniai įstatymai, kurie buvo pasiūlyti (dalis jų priimti arba bus priimti kovo–balandžio pavasario sesijoje), buvo pateikti Prezidentės, o ne Vyriausybės iniciatyva“, – teigė Prezidentė. „Monopolijų dominavimas mūsų ekonomikoje nesumažėjo, atvirkščiai – kilo ir šilumos kainos, ir maisto, kuro bei paslaugų kainos. Taigi monopolijų įsigalėjimą ekonomikoje arba monopolizavimas mūsų ekonomikos ir kasdieninio gyvenimo išlieka. Aišku, ši padėtis yra ilgalaikė, sudėtinga, jos per vienerius metus neišspręsi, bet iš tiesų tos problemos, kurias matome šiandien, kai šilumos ūkis monopolizuotas, kai savivaliaujama ir peržengiamos visos protingos kainų ir paslaugų tiekimo ribos, tie darbai yra labai sudėtingi, fundamentalūs ir visoms Vyriausybėms sunku juos atlikti, bet ši Vyriausybė turėjo skirti daugiau tam dėmesio“, – pridūrė D. Grybauskaitė. Prezidentė pabrėžė, kad nedarbas praktiškai nemažėjo, o jeigu ir mažėjo, tai tik dėl emigracijos.


Audra pasidarbavo

Antradienį ir trečiadienio naktį siautusi audra padarė nenumatytų nuostolių. Stiprus vėjas net keliasdešimt tūkstančių vartotojų paliko be elektros, o Kauno apskrityje iš krantų išsiliejusi Neris neleido žmonėms ramiai miegoti apsemtuose namuose, ypač esančiuose sodų bendrijose. Dar antradienio naktį Kauno ir Jonavos rajonuose prie patvinusios Neries gyvenusios šeimos buvo evakuotos. Stiprūs vėjo gūsiai visoje Lietuvoje vartė medžius, plėšė reklaminius skydus, stogus. Kretingos geležinkelio stotyje traukinys mirtinai sužalojo tarp bėgių einančius vyrus, nes dėl stipraus vėjo jie neišgirdo artėjančio ir jiems signalizuojančio sąstato. Sostinėje vėjui nuplėšus gabalą Savanorių prospekto pradžioje statomo namo sienos tik per plauką išvengta aukų. Atplyšę sienos gabalai nukrito ant greta pastato stovinčių automobilių – vienas jų apgadintas itin smarkiai. Kėdainių rajone nugriuvo dalis gyvenamojo namo. Stiprus vėjas Panevėžio rajono Paliūniškio gyvenvietėje nugriovė vandens bokštą – be vandens liko 150 žmonių.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija