2011 m. vasario 18 d.
Nr. 13
(1893)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kairo misionieriai: revoliucija prasideda dabar

Emocinga egiptiečių reakcija sužinojus
apie Hosnio Mubarako atsistatydinimą

Penktadienį Egipte po 18 dienų trukusių masinių protestų iš prezidento pareigų atsistatydino Hosnis Mubarakas. Apaštalinis nuncijus Kaire arkivyskupas Luisas Maiklas Fitzdžeraldas katalikiškai naujienų agentūrai „Misna“ pasakojo, kad Kairo Tariro aikštėje bemaž milijonas žmonių taikiai džiūgavo, ore plevėsavo Egipto vėliavos. Aikštėje buvo pilna ne tik jaunimo, bet ir šeimų, moterų ir vyresnio amžiaus žmonių. Nuncijus išreiškė viltį, kad šis istorinis momentas taps žingsniu į naują taiką ir Egipto gerovės epochą. Jis palinkėjo, kad politikai, suprantantys žmonių poreikius, atkurtų ramybę ir pagerintų šalies padėtį.

Kairo įvykių liudininkas misionierius kun. Lučianas Verdoskija, priklausantis komboniečių kongregacijai, pasakojo, kad penktadienio rytą nesuskaičiuojamos žmonių minios plaukė į Tariro aikštę. Kun. L. Verdoskija šiomis dienomis kalbėjosi su jaunimu. Visi jie teigė, kad gimė ir užaugo prezidento Mubarako valdymo metais ir nepažino kitokios tikrovės. Iš naujovių ir laisvės troškimo prasidėjo permainos, kurios pranoko visas prognozes, nustebino tiek režimo atstovus, tiek opoziciją. Dabar žmonės jaučiasi laisvi ir gali suprasti žodžio „laisvė“ prasmę. Pasak kunigo, dalyvauti mitinge – tai dalyvauti šventėje. Nors ir buvo kilusi įtampa ir vyko susirėmimai, tačiau egiptiečiai parodė tvirtą charakterį. Žmones didžiuojasi, kad gali pakeisti savo šalį.

Tai, kas šiomis dienomis vyksta Egipte, yra labai svarbu tiek arabų šalims, tiek visam pasauliui. Tai, kas vyks Egipte, nėra tik vidaus problema. Protestuose dalyvaujantis jaunimas reikalauja ne tik socialinių garantijų ir laisvių – keičiasi ir islamas. Mitinguose žmonės reikalauja religijos ir politikos atskyrimo. Jie pasisako tiek prieš karinę diktatūra, tiek prieš islamišką revoliuciją ir nori kurti laisvą bei modernią valstybę. Beje, po sausio 25 dienos policija nebesaugo bažnyčių, tad buvo galima laukti išpuolių, panašių į gruodžio 31 dieną įvykdytą išpuolį Aleksandrijos bažnyčioje. Tačiau nieko panašaus neįvyko.

Pagal VR

Išsamiau apie Bažnyčios reakciją į įvykius Egipte rašysime trečiadienio numeryje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija