2011 m. kovo 2 d.
Nr. 16
(1896)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


Skaitykla

Knyga apie Anykščių dvasios saugotojus

Vytautas Bagdonas

Anykščių dvasios saugotojai
Vygandas Račkaitis ir Milda
Telksnytė Nuotraukos iš Anykščių
L. ir S. Didžiulių viešosios
bibliotekos Kraštotyros
ir leidybos skyriaus

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyrius išleido knygą apie žymius Anykščių krašto rašytojus, publicistus, žurnalistus, pirmuosius Teresės Mikeliūnaitės kultūros premijos laureatus, Anykščių rajono garbės piliečius Mildą Telksnytę ir Vygandą Račkaitį. Šie anykštėnai, ilgus dešimtmečius dirbantys kūrybinį darbą, tikrai verti „Anykščių dvasios saugotojų“ vardo – būtent taip pavadino knygą jos sudarytojai.

L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje jau senokai kaupiama medžiaga apie Anykščių kraštui nusipelniusių žmonių gyvenimą ir veiklą. Bibliotekoje saugomi M. Telksnytei ir V. Račkaičiui rašytų žymių rašytojų, poetų, kultūros ir visuomenės veikėjų laiškai, recenzijos, straipsniai apie juos, nuotraukos ir kiti dokumentai, atspindintys šių kūrėjų darbų svarbą ir nuopelnus Anykščių kraštui. Toji medžiaga, paskelbta knygoje, sudarys galimybę platesniam skaitytojų ratui pažvelgti į įvairiapusišką anykštėnų šviesuolių veiklą, susipažinti su jų kūrybiniu bei visuomeniniu gyvenimu.

Knygoje spausdinami mokytojo Vaclovo Bražėno,  rašytojo Rimanto Vanago, publicisto Vytauto Visocko, muziejininko Vytauto Balčiūno, žurnalistų – Tautvydo Kontrimavičiaus, Aldonos Kačerauskienės, Almos Valantinienės, Audronės Pajarskienės, bibliotekininkės Romualdos Bražėnienės ir kitų autorių straipsniai apie šios veiklios šeimos gyvenimą bei kūrybą. Medžiaga pateikiama atvirkščia chronologine metų seka – naujausi straipsniai knygos pradžioje. Tekstus pagyvina nuotraukos iš Anykščių viešosios bibliotekos fotonuotraukų archyvo  bei autorių asmeninio albumo.

M. Telksnytės ir V. Račkaičio kūrybos bibliografija sudaryta iš dviejų dalių. Pirmosios dalies, kurią parengė buvusios bibliotekos darbuotojos Germa Aviltienė ir Bronė Gvozdienė, chronologinės ribos 1961–1994 metai, aprašai pateikiami chronologine tvarka. Antroji dalis apima 1995–2009 metus, aprašai pateikiami abėcėlės seka.

M. Telksnytė ir V. Račkaitis surinko įvairiuose archyvuose išlikusius Anykščių krašto rašytojos prozininkės, dramaturgės, visuomenininkės L. Didžiulienės-Žmonos kūrinius, laiškus bei kitą archyvinę medžiagą ir išleido jos „Raštus“. Milda ir Vygandas parašė beletristinę rašytojo Jono Biliūno  biografiją „Į aukštą kalną“. Almanache „Anykščiai: krašto kultūros istorijos puslapiai“ redaktorius V. Račkaitis atskleidė Anykščių krašto praeities puslapius, pateikė dar nežinomus faktus apie iškilius krašto žmones. Šie  autoriai 18 metų leido laikraštį „Kregždutė“ – vienintelį katalikiškos bei tautiškos pakraipos Lietuvoje jauniesiems skaitytojams skirtą periodinį leidinį, žadinantį dvasingumą, gerumą, meilę gimtinei, savo krašto tradicijoms. Sutuoktiniai išleido nemažai kraštotyros leidinių, prozos, poezijos, miniatiūros bei impresijos žanro kūrinių.

Knygą sudarė Anykščių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė.

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija