2011 m. kovo 4 d.
Nr. 17
(1897)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


Naujienų vaivorykštė

Apsilankė angelai

Benjaminas ŽULYS

Teigiama, kad angelai yra pašaukti tarnauti, padėti žmonėms. Kaip sakoma Teologijos žodyne, tai – tarnaujančios dvasios tiems, kurie paveldės išganymą. Tokia mintis vyravo neseniai Kauno keramikos muziejuje surengtoje dailės parodoje, pavadintoje „Čia praskrido angelas“. Keturiolika dailininkų – Liudvikas Ivaškevičius, Žydrė Januškaitė, Agnė Mataitytė, Julija Pociūtė, Artūras Rimkevičius ir kiti pateikė keramikos, tekstilės, medžio, stiklo kūrinių angelų tema. Vieni jų meldžiasi sudėję delnus, kiti pučia trimitus... Pavyzdžiui, J.Pociūtė savo mintis apie šias dvasias išreiškia nemažame popieriaus pluošte. Ketvirtoje parodoje per pastaruosius porą mėnesių dalyvauja menininkas L. Ivaškevičius, o platesnė ekspozicija veikia Birštone. Iš viso šis dailininkas dalyvavo maždaug 60 parodų ne vien Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Jo kūryboje vyrauja sakralinė tematika.

Beje, prie Kauno keramikos muziejuje pateiktų darbų nėra jų pavadinimų, o tik autorių vardai ir pavardės. Renginio organizatorės sakė, kad autoriai nenori savo mintį įsprausti į kokius nors rėmus, žiūrovams duota laisvė – gal jie patys ką nors sumąstys, gal ir pasiūlys.

Dera pastebėti, kad angelų įvaizdis Lietuvoje yra gan paplitęs. Anykščiuose veikia Angelų muziejus, Kaune, pačiame miesto centre stovi Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia. Ir kitose vietovėse yra nemažai statinių, skulptūrų, paveikslų, medžio drožinių, skirtų angelams. Jis minimas vaikams skirtose maldelėse, kitose maldose.

1938 m. Vilniuje buvo išleista giesmė angelui. Penkiolikoje dvieilių kreipiamasi į angelą, giedama apie jo dvasingumą, gerumą, kitas dorybes. Antai pirmajame dvieilyje sakoma : „Angele, Šventasis mano, Tavo globoj Dievas gano / Mano sielą nuodėmingą, kad ir ji būtų laiminga“. Šią giesmę sugiedojo susirinkusieji parodoje.

Parodos darbų autoriai sako, kad svarbu prie kūrinio ilgiau stabtelėti, o ne vien skubiai praeiti pro šalį. Dera kūrinį skaityti, su juo bendrauti, stengtis perskaityti žinią, kurią nori perduoti kiekvienas autorius. „Norėtųsi, kad toji žinia kiekviename žmoguje sužadintų norą tapti vienas kitam angelais“, – papildė kūrėjų mintis parodos organizatorė L. Mačiulaitytė.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija