2011 m. kovo 4 d.
Nr. 17
(1897)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

LSMU svečiavosi „Marijos radijuje“

Džiuljeta Kulvietienė

Nuvilnijus LSMU rektoriaus inauguracijos savaitės renginiams, jų atgarsiai palietė ne tik akademinę, bet ir plačiąją visuomenę. Ta proga „Marijos radijas“ pokalbiui pakvietė universiteto atstovus. Laidoje „Akademija“ mintimis dalijosi bei į klausimus atsakė LSMU Veterinarijos akademijos kancleris prof. Henrikas Žilinskas, LSMU kapelionas kun. Artūras Kazlauskas, LSMU MA Slaugos fakulteto dėstytoja Jovita Demskytė, LSMU sielovados koordinatorė Svetlana Adler-Mikulėnienė, studentai Akvilina Krasauskaitė (MA) ir Tadas Juknius (VA).

Laidos dalyviai kalbėjo apie naująjį universitetą, jo pašaukimą. „Universiteto pašaukimas daugialypis, – sakė prof. H. Žilinskas. – Susijungė dvi aukštosios mokyklos. Medicinos akademijos pagrindinis pašaukimas yra žmogus. Veterinarijos akademijos pašaukimas yra tarnauti gamtai. Visuomenėje vyrauja supaprastinta nuomonė, kad veterinarija – gyvūnų gydymas. Ne tik. Veterinarijos gama labai plati: maistas, jo kokybė, gamtos bei aplinkos švara ir t. t. Susijungus aukštosioms mokykloms, sujungtas ir platus spektras dalykų, kurie vis tiek visi tarnauja žmogui ir jo aplinkai. Europoje keliamas uždavinys ir šūkis: „Sveika visuomenė, sveikas žmogus ir gyvūnas“, skirtas pagrindiniam tikslui – kad žmogus būtų sveikesnis, tauresnis ir laimingesnis.“

LSMU kapelionas kun. A. Kazlauskas kalbėjo apie LSMU kaip dviejų akademijų – Medicinos ir Veterinarijos – gyvavimo visumą.  Kun. A. Kazlauskas, kuris yra ir Kauno klinikų vyriausiasis kapelionas, kalbėjo ir apie Kauno klinikas, kurios žinomos kiekvienam Lietuvos gyventojui. Radijo klausytojams dviejų akademijų ir universiteto istoriją pristatė LSMU SlF dėstytoja J. Demskytė bei LSMU VA kancleris prof. H. Žilinskas.

„Naujasis universitetas – unikalus reiškinys Lietuvoje. KMU ir LVA turbūt buvo pirmieji, savo noru pareiškę norą jungtis ir tai padarę. Vienijant jėgas, atsisakant lokalių ambicijų, sprendžiami tolimi valstybės reikalai. Lietuva nėra didelė valstybė, todėl turime suprasti, kad tik suvieniję jėgas ir pasiekę rezultatų profesinėje ir mokslinėje veikloje, tampame naudingi savo valstybei, o gal ir pasauliui. Tai tas atvejis, kai tik suvieniję jėgas, mes galime pasiekti gerų rezultatų“, – laidos „Akademija“ klausytojams sakė prof. H. Žilinskas.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas įkurtas Kaune sujungus bendrą istorinį paveldą turinčius Kauno medicinos universitetą (KMU) ir Lietuvos veterinarijos akademiją (LVA). Šių aukštųjų mokyklų ištakos – 1920 m. sausio 27 dieną Kaune įsteigti Aukštieji kursai, 1922 metais reorganizuoti į Lietuvos universitetą, o 1940-aisiais – į Kauno universitetą.

Laidos dalyviai diskutavo ir tema, kada medikas pasijunta dievu. Prof. H. Žilinskas sakė, kad dieviškumo jausmą turbūt gali patirti bet kuris geras savo srities specialistas, kai dirbdamas pajunta, kad gali valdyti esamą padėtį ir susidariusias aplinkybes, kad nuo jo daug kas priklauso bei daug kas paklūsta.

S. Adler-Mikulėnienė papasakojo, ką universitete veikia akademinės sielovados darbuotojai, kam aukštajai mokyklai reikalingas ir kokias pareigas eina kapelionas.

Į laidos vedėjo klausimą, kuo ypatinga universiteto bendruomenė, prof. H. Žilinskas atsakė: „Mes turbūt nesame išskirtiniai, kažkuo ypatingi, bet esame laimingi, kad esame šiame universitete. Turbūt vienas iš didžiausių žmogaus gyvenimo džiaugsmų yra supratimas, kad atlieki savo misiją, ir būti tarp žmonių, kurie tave supranta bei palaiko.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija