2011 m. kovo 23 d.
Nr. 22
(1902)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

naujienų vaivorykštė

Pristatytas muziejus, įkurtas buvusiame KGB kalėjime Lvove

Stasys POVILAITIS

Ruslan Zabilyj ir Eugenijus
Peikštenis renginio metu

Renginio dalyviai

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejuje Vilniuje buvo pristatytas 2009 metais Lvovo mieste (Ukraina) įkurtas okupacinių režimų aukoms atminti skirtas muziejus „Lonskio kalėjimas“. Su muziejaus istorija ir veikla supažindino šio muziejaus direktorius, istorikas Ruslan Zabilyj. Renginį vedė Genocido aukų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis.

„Lonskio kalėjimas“ muziejaus lankytojus supažindina su  lenkų, nacių ir sovietų okupaciniais režimais, atskleidžia didvyrišką Ukrainos patriotų kovą už šalies nepriklausomybę ir demokratiją.

1919–1923 metais okupacinė lenkų valdžia Ukrainos teritorijoje suprojektavo ir specialiai pastatė kalėjimą, kuriame buvo kalinami tuometinei okupacinei valdžiai nepalankūs ukrainiečiai ir kitų tautybių patriotai. Tragiškiausias kalėjimo istorijos puslapis – masinės politinių kalinių žudynės 1941 m. birželio 22–28 dienomis. Jas vykdė NKVD kariuomenė. Tada buvo nužudytas 1681 politinis kalinys. 1941–1944 metais kalėjimu naudojosi vokiečių gestapas – čia buvo kalinami sukilėliai antihitlerininkai ir pogrindžio pasipriešinimo dalyviai. 1944–1991 metais pastate veikė NKVD-MGB-KGB vidaus kalėjimas. Jame buvo laikomi sukilėliai ir jų šeimų nariai, o nuo XX amžiaus septintojo dešimtmečio –  žinomi Ukrainos disidentai.

Buvusiose kalėjimo patalpose įkurtas muziejus yra gražus paminklas tūkstančiams Ukrainos patriotų, kurie kovojo ir žuvo už Ukrainos valstybės nepriklausomybę.

Po 2010 metų Ukrainos prezidento rinkimų pasikeitus šalies valdžiai tolimesnei muziejaus veiklai iškilo realus pavojus. Prieš muziejaus vadovą Ruslan Zabilyj buvo pradėtas baudžiamasis persekiojimas. Istorikas kaltinamas prisidėjęs prie paviešinimo slaptų Ukrainos KGB dokumentų, išslaptintų 2008–2010 metais. Ši veikla buvo įvardinta kaip „bandymas išduoti valstybės paslaptis“. Žiniasklaida R. Zabilyj pavadino „ypač pavojingu istoriku“.

„Lonskio kalėjimas“ Lvove laukia lankytojų ir iš Lietuvos.

Vilnius
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija