2011 m. kovo 23 d.
Nr. 22
(1902)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Japonija pradeda naują istorijos etapą

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Stichinės nelaimės auka

Padėtis Japonijoje išlieka sudėtinga – šalį vis dar krečia požeminiai smūgiai, daug žmonių per galingus žemės drebėjimus prarado namus ir glaudžiasi pas gimines ar draugus. Iš pažeistos elektrinės radiacija sklinda vis didesniu spinduliu. Didelis radiacijos lygis užfiksuotas ir už 220 kilometrų nuo Fukušimos elektrinės esančiame Tokijuje. Paskelbta, kad avarijos ištikta Fukušimos atominė elektrinė tikrai nebus atstatoma. Fukušimos elektrinė veikė nuo 1972 metų – daugiau nei trisdešimt aštuonerius metus. Per tragiškų įvykių savaitę žuvo 25 elektrinės darbuotojai.

Kovo 20 dieną Japonijoje užfiksuoti požeminiai smūgiai, kurių galia siekė 5,5 ir 5,9 balus. Tą pačią dieną vieno namo griuvėsiuose aptikti du gyvi žmonės – 16 metų jaunuolis ir 79 metų moteris, devynias dienas prabuvę griuvėsiuose. Šis atvejis nustebino daugelį specialistų – paprastai teigiama, kad žmonės griuvėsiuose gali išlikti gyvi tik tris–šešias paras.

Pastaruoju metu Japonijai iškilo didžiulė radiacijos grėsmė. Radiacija jau aptinkama ir maisto produktuose – jos kiekis atskiruose produktuose nuo 20 iki 27 kartų viršija leistiną normą. Daugiausia užteršti pieno produktai ir špinatai. Kovo 19 dieną ištyrus Tokijo vandentiekio tiekiamą vandenį, nustatyta, kad vandenyje yra radioktyvaus jodo. Rusijos Tolimųjų Rytų regione klostosi dramatiška padėtis – žmonės šluoja parduotuves ir vaistines, kaupia maisto ir vaistų atsargas. Ypač perkamas cukrus, druska, kruopos, muilas ir kiti būtiniausi produktai.

Šio regiono gyventojai mano, kad radiacija iš Japonijos jau pasiekė ir Rusijos Tolimuosius Rytus, tik vietos valdžia slepia pavojų. Keli Prancūzijos ekspertai dar kovo 18 dieną pareiškė, kad radioaktyvus debesis jau kovo 22–25 dienomis praslinks per didžiąją dalį Europos. Kai kurie ekspertai sukritikavo šias prancūzų išvadas. Šiuo metu iškyla daug klausimų, į kuriuos nėra aiškių atsakymų. Kaip ir Černobylio avarijos atveju, tikroji tiesa gali atsiskleisti kur kas vėliau. Nors kai kurių Japonijos valdžios atstovų veiksmai kritikuojami, bet didelė dalis Japonijos žiniasklaidos palankiai įvertino N. Kano vadovaujamos šalies vyriausybės veiksmus šioje tragiškoje situacijoje.

Dar nuo kovo 12 dienos daugelyje pasaulio kraštų vyksta labdaros kampanijos – renkamos piniginės lėšos, šilti drabužiai ir antklodės. Labdaros kampanijos rengiamos Kanadoje, Jungtinėse Amerikos Valstijoje, Australijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių. Lėšas renka ir Japonijos žydų bendruomenė, suorganizavusi įvairias akcijas Pietryčių Azijos valstybėse ir surinkusi jau daugiau kaip 5 milijonus dolerių. Lietuvoje per penkias dienas surinkta 242 tūkstančiai litų.

Ši katastrofa – didžiulis išbandymas Japonijai. Taip, kaip tragiška Antrojo pasaulinio karo pabaiga Japonijai buvo atskaitos taškas naujam šalies istorijos periodui, ši katastrofa bus dar vienas atskaitos taškas. Japonai pasižymi didele disciplina, valia ir sumanumu, tad tikimasi, kad šalis laipsniškai susitvarkys su tragiškais katastrofos padariniais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija