2011 m. kovo 25 d.
Nr. 23
(1903)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Plaukimo baseinas – dovana ateities kartoms

Gintarė Martinaitienė

Simbolinę juostelę atidarymo
iškilmėse perkirpo (iš kairės)
Prienų bendrovės „Rūdupis“
vadovas Naglis Jaruševičius,
rajono meras Juozas Bertašius,
prezidentas Valdas Adamkus,
Tautinio olimpinio komiteto
prezidentas Artūras Poviliūnas

Tikimasi, kad sporto salė
ir naujai atidarytas baseinas
taps jaunimo, rajono žmonių
bei svečių traukos centru

Vasario 18 dieną ilgai lauktas vienas svarbiausių objektų Šakiuose – plaukimo baseinas – oficialiai atvėrė duris. Atidarymo iškilmėse dalyvavo gausus būrys žinomų žmonių, politikų, Seimo narių. Prezidentas Valdas Adamkus sakė, kad Šakius galima laikyti pavyzdžiu, kaip reikia įgyvendinti tokio lygio projektus. Pasak daugelio, šis baseinas bei jo atidarymas svarbus įvykis ne tik Šakiams, bet ir visai šaliai.

Simbolinę juostelę atidarymo iškilmėse perkirpę rajono meras Juozas Bertašius, Tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas, Prienų bendrovės „Rūdupis“ vadovas Naglis Jaruševičius ir prezidentas Valdas Adamkus džiaugėsi, kad žmonės galės mėgautis ne tik sportu, bet ir „stiprinti sveikatą per vandenį“. Objektą pašventinęs Šakių vikaras kun. Arminas Lukoševičius linkėjo, kad ši vieta taptų ypatinga visiems Šakiams.

Statinys ateities kartoms

Tai, kad Šakių miestas išskirtinis, baseino atidarymo iškilmėse turbūt paminėjo visi kalbėjusieji. Prezidentas V. Adamkus teigė, kad Šakiai Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmečio proga padovanojo puikią dovaną ateities kartoms. Jam pritardamas Seimo narys Algimantas Salamakinas prisiminė, kaip prieš keletą metų su rajono vadovu dabartinėje Jaunimo kūrybos ir sporto centro vietoje braidė po aukštą žolę ir svarstė, kad būtų neblogai čia pastatyti baseiną, sporto salę. „Jei ne vietinės valdžios užsispyrimas, vargu ar būtų pavykę pasiekti tai, ką dabar turite ir galite didžiuotis“, – kalbėjo A. Salamakinas. Jis informavo, kad Lietuva, lyginant ją su kitomis Europos Sąjungos šalimis, pagal baseinų statybą atsilieka 20 kartų. Mūsų šalyje iš 60 savivaldybių 34 išvis neturi jokio baseino. Tad sveikinusieji džiaugėsi, kad nedidelis miestelis, nepaisydamas ekonominio sunkmečio ar kitų nesklandumų, sugebėjo savo krašto žmonėms pastatyti sporto, sveikatingumo bei poilsio oazę.

Merui – olimpinis apdovanojimas

Tautinio olimpinio komiteto prezidentas A. Poviliūnas teigė, kad šios baseino atidarymo iškilmės jam teikia tokį patį džiaugsmą, lyg šalies sportininkai būtų iškovoję aukso medalius. Daugelis linkėjo išugdyti ne vieną ir ne du olimpinius čempionus. Už sugebėjimą įgyvendinti projektą ir pastatyti svarbų objektą A. Poviliūnas rajono vadovui įteikė olimpinę „Aukso žvaigždę“. Pats J. Bertašius sakė, kad be kai kurių politikų, žmonių supratimo ir palaikymo, gautų lėšų, įdėto visų bendro darbo, nebūtų nei baseino, nei sporto salės, kurioje organizuojami ne tik rajono krepšinio čempionatai, bet ir Lietuvos krepšinio lygos, Baltijos krepšinio lygos Elito grupės varžybos. Tikimasi, kad salė pritrauks svečių iš sostinės ar kitų miestų, o į baseiną paplaukioti atvyks gyventojai iš aplinkinių rajonų.

„Rūdupio“ vadovas N. Jaruševičius, įteikdamas simbolinį raktą, išreiškė viltį, kad galbūt dar teks kokį kartą padirbėti Šakiuose ir čia pastatyti galbūt dar ne vieną objektą. Ši įmonė pastatė ir socialinės paskirties būstą Kęstučio gatvėje, kurio raktai prieš kelias dienas buvo išdalinti gyventojams.

Šakiai – išskirtinis miestas

Baseinas – sudėtinė beveik ketverius metus įgyvendinto projekto dalis. Pirmiausiai buvo pastatyta sporto salė, vėliau statomas ir įrenginėjamas baseinas. Bendra projekto vertė yra beveik 17 mln. litų.

Dabar, kai objektas baigtas, tiek Jaunimo kūrybos ir sporto centro administratorius Robertas Sakas, tiek rajono meras Juozas Bertašius tikina nesitikėję, kad baseino statybos ir įrengimas pareikalaus tiek daug jėgų. „Tikrai nemanėme, kad reikalavimai bus tokie aukšti ne tik pačiam baseinui, bet ir jame dirbantiems asmenims, nekalbant apie įvairiausius higienos normų reikalavimus“, – teigė meras.

Naujai atidarytame baseine bus įsteigti devyni etatai. Darbą dirbs aukštąjį išsilavinimą turintys specialistai, kuriuos atsirinkti taip pat nebuvo lengva, nes konkursas buvo nemažas, o gerų specialistų, atitinkančių keliamus reikalavimus, ne itin daug.

Vienu metu – apie 60 žmonių

Neįgaliesiems ne tik įrengtas liftas, kuriuo bus galima patekti į baseino patalpas, bet ir speciali platforma, kuria bus galima neįgalųjį nuleisti į vandenį.

Baseino antrajame aukšte bus įrengta sportinio pasirengimo salė, biliardas, tenisas, o ateityje planuojama vesti ir aerobikos treniruotes. Kol kas neplanuojama baseino takelių atskirti specialiais plūdurais, nes baseinas, visų pirma, skirtas poilsiui, o ne profesionaliajam sportui. Jeigu bus toks poreikis, prie jo bus prisitaikoma. Yra numatyta vieta, kurioje būtų statomos kėdės žiūrovams, tačiau kol kas aukšto lygio varžybų rengti neplanuojama, tad ir apie patalpų pritaikymą nesvarstoma. Pagal keliamus reikalavimus, 500 kubų vandens pripildytame baseine vienu metu galės maudytis apie 60 žmonių. Baseino dydis – 25x14 metrų. Patalpoje bus palaikoma 29° C temperatūra, o vandens – 28° C. Vaikų „varlinukyje“ ir vonioje vandens temperatūra turės būti pora laipsnių aukštesnė.

Kainos prieinamos

Šakiečiai ir miesto svečiai galės ne tik baseine pliuškentis, bet ir mėgautis sūkurine vonia bei dviem pirtimis. Vienoje pirtyje vienu metu galės kaitintis apie 15 žmonių. Taip pat bus atliekami masažai stuburo negalavimus turintiems žmonėms bei vedamos plaukimo pamokos. Tai netgi galės būti įtraukta į kūno kultūros pamokas. Kol kas neaišku, kokiomis valandomis baseinas dirbs. Pradžioje gali būti didelis žmonių antplūdis, tačiau palaipsniui visa tai susidėlios. Tuo labiau kad kainos nėra didelės, nes norima, kad pramogos baseine būtų daugeliui prieinamos.

Tarkim, suaugęs žmogus už 1 val. pasiplaukiojimą baseine turėtų mokėti 8 litus, jaunuoliai iki 18 metų – 5, o vaikai iki 5 metų į baseiną bus įleidžiami nemokamai. Kol kas neaišku, kiek kainuos baseino išlaikymas. Kaip aiškina meras, savivaldybei gali tekti prisidėti apie 30 procentų, tačiau visi niuansai paaiškės tuomet, kai baseinas pradės veikti ir bus aišku, koks žmonių lankomumas.

Šakiai
Dariaus Pavalkio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija