2011 m. kovo 30 d.
Nr. 24
(1904)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kruvinas kleptokratijos ratas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lietuvą sukrėtė vaizdai, parodyti pert televiziją, kuriuose užfiksuota, kaip girtas Vilniaus apygardos teismo  teisėjas Z. Birštonas griuvinėjo, o paskui necenzūriniais žodžiais išplūdo žurnalistus. Beje, šis teisėjas buvo vienas iš Eglę Kusaitę slaptame teisme teisiančios kolegijos narių. Z. Birštonas jau pažalintas iš teisėjų, tačiau toks jo elgesys – dar vienas smūgis ir šiaip jau nedidelį autoritetą turinčiai teismų sistemai. Jau reikalaujama ir Vilniaus apygardos teismo vadovo A. Šumsko atsistatydinimo.

Puolimas prieš ryžtingą prokuratūros sistemos valymą pradėjusį generalinį prokurorą Darių Valį dar kartą įrodo, kad korupcinė teisinė sistema nėra linkusi lengvai pasiduoti. Šių metų pradžioje D.Valys nedvejodamas atleido girtavimu ir skandalingu elgesiu viešoje vietoje pasižymėjusį prokurorą A. Kliunką, o kiek vėliau – A. Kliunkos artimą bendražygį, buvusį KGB pareigūną A. Stepučinską. Vėliau generalinis prokuroras atleido dar visą grupę abejotina veikla pasižymėjusių prokurorų. Tokie D.Valio veiksmai nepatiko korumpuotų klanų vadeivoms ir prieš generalinį prokurorą prasidėjo nuožmus puolimas – jis nuolat aršiai kritikuojamas laikraščių puslapiuose, televizijos laidose, jį puola ir kai kurie politikai.

Tokia padėtis susiklostė per pastaruosius du nepriklausomos valstybės egzistavimo dešimtmečius, kurie pasižymėjo brutaliais politiniais nužudymais ir nuožmiu korupcinės kriminalinės santvarkos architektams neįtikusių žmonių persekiojimu. Žurnalistai V. Lingys ir K. Žičkus, politikas ir diplomatas S. Lozoraitis, saugumo pareigūnas J. Abromavičius, teisėsaugos darbuotojai – prokurorai G. Sereika, V. Kazlauskaitė, policijos pareigūnas S. Piskunovas, buvęs „Mažeikių naftos“ vadovas G. Kiesus, politikas J. Paliakas, saugumo pulkininkas V. Pociūnas, kovotojas su pedofilija D. Kedys – tai tik dalis kriminalinių struktūrų ir korumpuotų politinių jėgų užsakymu nužudytų žmonių. Daugelis šių nusikaltimų neištirti iki šiol. Kai kuriais atvejais nuteisti tik vykdytojai, o užsakovai taip ir neišaiškinti. Dėl V. Lingio nužudymo nuteistas tik vienas iš užsakovų – B. Dekanidzė, o kiti – įtakingi „Vilniaus brigados“ vadeivos D. K., J. G. bei tarptautinės mafijos magnatai R. Fančinis, R. Brandvainas ir B. Naifeldas nenuteisti. Tačiau režimui neįtikę asmenys – disidentas J. Petrusevičius, klaipėdietė E. Kusaitė, politinis pabėgėlis iš Čečėnijos Gatajevas, Dudajevas, V. Jelchojevas, visuomenės veikėja, judėjimo „Vytis“ narė V. Anankienė – buvo persekiojami, grubiai pažeidžiant žmogaus teises.

Kodėl Lietuvos žmonės skurdinami, žeminami, kodėl klesti žmogaus teisių pažeidimai, vis daugiau girtaujama, auga savižudybių skaičius, vyksta didžiulė emigracija – faktiškai masinė deportacija į Vakarus? Tai vyksta todėl, kad Lietuvoje įsigalėjo kleptokratija – apsivogusių politikų grupuočių ir mafijos klanų primesta santvarka. Pralobę politikai ir su jais susiję apžvalgininkai oriai postringauja apie mūsų šalyje egzistuojančias problemas ir jų sprendimo būdus, o tuo tarpu didelė dalis tautos visiškai skursta arba vos suduria galą su galu. Iš tiesų dažnai per televizijas matomi veidai – politikai ir įtakingi teisininkai turi nemažą įtaką, bet pagrindiniai galios svertai yra kitų asmenų rankose: daugelio svarbių sprendimų priėmimą lemia retai viešojoje erdvėje matomi asmenys – įtakingi oligarchai bei „pilkieji kardinolai“ . Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas susijęs su partijos „šešėliniu iždininku“ R. Ruškuliu. O tiek politikos olimpe, tiek verslo pasaulyje didelę įtaką turintys R. Rutkauskas ir V. Miltienis dalyvauja slaptuose pasitarimuose ir atlieka tarpininkų vaidmenį.

Sakoma, kad žuvis pūva nuo galvos. Kai politikos olimpe vyksta kriminalizacija, tai kriminalizacijos procesai plinta ir po visą kraštą. Klesti organizuoti nusikaltimai – korupcija, kontrabanda ir prekyba narkotikais. Didmiesčiuose narkotikais prekiaujama net prie mokyklų. Net ir kaimuose siautėja vietinės gaujos, kurios verčiasi vagystėmis, plėšimais, vagia elektros kabelius, taip padarydami didžiulius nuotolius elektrą tiekiančioms įmonėms, vagia gyvulius, apiplėšia kaimo parduotuves, net ūkininkų grūdų sandėlius. O tokių nusikaltimų tyrimas ne visur vyksta sklandžiai – kai kuriuose rajonuose policija dirba efektyviai, o kai kuriuose Žemaitijos ir Rytų Lietuvos rajonuose, kur vietos teisėsauga labiau korumpuota, tokie nusikaltimai retai kada ištiriami.

Tam, kad mūsų krašte būtų pasiektos esminės permainos, būtinos ryžtingos reformos teisinėje sistemoje, ekonomikos, kultūros ir švietimo sferose. Teisinėje srityje tiesiog būtina teismų reforma – Prisiekusiųjų teismo įvedimas. Lietuvoje įsigalėjusi kleptokratija jau atvedė mūsų šalį į aklavietę. Atsidūrėme tarp skurdžiausių Europos valstybių – greta Rusijos, Ukrainos, Bulgarijos. Kruvinas kleptokratijos ratas bus sustabdytas tik tada, kai nuo valdžios bus nušalintas kriminalizuotas elitas ir ištirti šio elito veikėjų įvykdyti nusikaltimai, o nusikalstamu būdu įgytas turtas konfiskuotas. Turtuolių getuose (tokiuose kaip Laurų kvartalas) įsikūrę elito nariai priešinasi pažangioms permainoms ir puola visus, kas tik jiems trukdo – tiek pažangius politikus, tiek ryžtingus valstybės pareigūnus, tokius kaip Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Ž. Plytnikas ir generalinis prokuroras D. Valys. Bet vargu ar jiems pavyks sustabdyti bręstančias reformas. Jau artėja kleptokratijos krachas – „nesustabdysi upės bėgimo“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija