2011 m. balandžio 8 d.
Nr. 27
(1907)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Medis, sušildytas rankomis ir širdimi

Jonas PETRONIS

Parodos autorius Erikas Čypas

Šią Eriko „Prieverpsčių prieverpstę“
pagaminti buvo labai sudėtinga

Zarasų krašto muziejuje atidaryta dusetiškio Eriko Čypo pirmoji personalinė paroda, kurioje eksponuojami originalūs medžio drožybos darbai – prieverpstės. Prieverspstė – tai verpiamojo ratelio lentelė, prie kurios prismeigiamas arba pririšamas verpalų kuodelis. Šio dirbinio forma, atėjusi iš amžių gilumos, mažai žinoma jaunam žmogui.

Gimė ir augo Erikas prie poetų apdainuotų Sartų. Čia susipažino su menu. Dusetose nuo seno ypatingas dėmesys skiriamas dailei. Jos paslapčių Eriką išmokė savo darbui atsidavę mokytojai, tarp kurių – ir žinomas pedagogas Romualdas Pučekas. Mokydamasis Dusetose Erikas susidomėjo medžio drožyba. Atvyko į Kauną norėdamas mokytis medžio drožybos, tačiau tais metais priėmimo į šią specialybę nebuvo, tuomet vaikinas pasirinko artimą specialybę – mokėsi meninių baldų gamybos staliaus profesijos. Mokykloje gimė pirmieji Eriko darbai – mediniai plaktukai su drožinėtomis saulėmis ir ąžuoliniai ornamentuoti kampainiai. Mokykloje išmoko gaminti medinius baldus su inkrustuotomis detalėmis, pats iš chirurgijos skalpelių ir metalo pjūkliukų pasigaminti drožybos instrumentus.

Po mokslų E. Čypas sugrįžo į gimtinę ir įsidarbino Plungės „Minijos“ Zarasų filiale. Jam teko dirbinių ruošiniuose drožinėti įvairias puošybos detales. Nors serijinis darbas atimdavo daug laiko, energijos, tačiau ir laisvalaikiu Erikas neatsitraukė nuo įrankių – domėjosi senovinių baldų restauravimu. Šiuo metu E. Čypas dirba Dusetų kultūros namų renginių organizatoriumi, bet drožybos neatsisakė, jau ketvertą metų dalyvauja kūrybos darbų parodose.

Prieš kurį laiką į Dusetas atvyko Zarasų krašto muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė ir žinomas etnologas Vytautas Tumėnas. Jie įkalbino ir suviliojo Eriką užsiimti prieverpsčių drožyba. Pabandė jaunas žmogus, patiko jam šis menas. Atradęs laisvą valandėlę dusetiškis imdavo įrankius ir droždavo. Gimus naujai idėjai, Erikas imdavosi kito gaminio, kad nepamirštų originalios minties. Taip ir gimdavo visa grupė prieverpsčių. Eriko dirbtuvėse rikiavosi nauji darbai ir sumanymai. Nors jie atimdavo daug kūrybinių bei fizinių jėgų, bet suteikdavo kūrybos džiaugsmą, naujų sumanymų idėjas, dvasinę palaimą.

Parodoje pateikiami darbai, kuriuos Erikas išdrožė per septynis mėnesius. Prieverpsčių tiek daug, kad paroda iš ties įspūdinga. Parodos pristatymo metu apie kiekvieną darbą  Erikas galėjo daug papasakoti. Visos jo prieverpstės pagamintos iš vientiso medžio, nė viena figūra nepriklijuota. Be to, savo piešiniais idėjų tėveliui pasiūlydavo dukros Lukrecija ir Emilija.

Tą vakarą E. Čypas papasakojo daug įdomių faktų iš prieverpsčių istorijos. Išleisdami jaunamartę už vyro, tėvai kraičiui dukrai įduodavo ne tik verpimo ratelį, bet ir stengdavosi, kad prieverpstė būtų gražiausia.  

Parodos pristatymas kaip niekad sulaukė daug svečių, lankytojų. Autorių sveikino rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius, savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Sekonas, Seimo narys Algimantas Dumbrava, rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, Eriko tėvai Janina ir Vytautas Čypai, žmona, dukros, brolis Olivijus, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys. Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas su šio krašto menininkais džiaugėsi, kad gimsta dar vienas menininkas, linkėjo jam kūrybinio polėkio. Daug Eriko draugų, bičiulių atvyko į parodą iš įvairių Lietuvos kampelių. Renginyje koncertavo trimitininkai Giedrius Lazdauskas, Mangirdas Trimonis, Benediktas Prakapavičius.

Zarasai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija