2011 m. balandžio 13 d.
Nr. 28
(1908)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Paroda kaimui ir miestui

Benjaminas ŽULYS

Prieš šimtą metų Marijampolėje įvyko pirmoji Lietuvoje žemės ūkio paroda. Jos iniciatorius bei organizatorius buvo tuometinis Lietuvos prezidentas Kazys Grinius.

Neseniai Lietuvos žemės ūkio universitete (LŽŪU) vyko 16-oji tradicinė pavasarinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi... 2011“ ir 32-oji, rengiama universitete. Tai buvo didžiausia tokio profilio paroda (ekspozicijos plotas 22 hektarai), trukusi tris dienas. Pirmosios parodos plotas užėmė tik tris su viršum hektarus, ir eksponatų gausa,  įvairove, kokybe toli gražu neprilygo dabartinei. Šiais metais parodoje dalyvavo 240 įvairių firmų, bendrovių, įmonių, asociacijų, aukštųjų mokyklų atstovų, apie 400 smulkiųjų ir vidutinių ūkininkų, tautodailininkų. Be to, atvyko nemažai žemės ūkio technikos, žemės ūkio produktų gamintojų iš 17-os užsienio valstybių: Danijos, Vokietijos, Suomijos, Čekijos, Olandijos, Baltarusijos, Lenkijos ir kitų šalių. Apie 20 proc. dalyvių parodoje dalyvavo pirmą kartą.

Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius spaudos konferencijoje džiaugėsi, kad pastaruoju metu mūsų visuomenė iš naujo įvertina žemės ūkį ir jo pasiekimus. Dažnas mokosi pats kepti duoną, prisiminė daržą, sodą. Tai galima spręsti iš vaisių, daržovių sėklų, sodinukų paklausos. „Šiandien žemės ūkis jau įvardijamas  perspektyviu verslu. Šios parodos ypač laukia žemdirbiai. Jiems tai paskutinės laisvesnės dienos, kai gali susitikti su bendraminčiais, kolegomis, pasikonsultuoti su specialistais, artėjant lauko darbų maratonui“, – sakė K. Starkevičius. Net apie 10 tūkstančių ūkininkų pasinaudojo Europos Sąjungos, valstybės parama, o tai nemenkas postūmis į priekį. Beje, žemės ūkio ministras neseniai lankėsi Baltarusijoje, kur iki šiol gyvuoja kolūkiai, nors verčiasi sunkiai. (Galima priminti, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka anksčiau buvo kolūkio pirmininku...)

Neseniai LŽŪU rektoriumi paskirtas prof. Antanas Maziliauskas sakė, kad kaimui reikia daugiau jaunimo, todėl į šią aukštąją mokyklą kasmet ateina nemažai jaunuolių. Čia veikia penki fakultetai, kurie rengia žemės, miškų bei vandens ūkių specialistus. Ne tik studentai, bet ir moksleiviai iš anksto pratinami prie verslo idėjų, jiems padedama pasirinkti žemės ūkio specialybę.

Iš parodos eksponatų lankytojus labai domino pažangiausia žemės ūkio technika. Ją demonstravo bendrovės „Biržų žemtiekimas“, „RVS technologija“, „Lytagra“, „Dotnuvos projektai“„Džeirana“, Lietuvos žemės ūkio sąjunga, Lietuvos žemės ūkininkių draugija, „Svajonių projektai“, kitos organizacijos.

Į šventę atvykęs respublikos premjeras drauge su kitais lankytojais žiūrinėjo eksponatus, kalbėjosi su jų šeimininkais, įlipo į galingo traktoriaus kabiną. Išlipęs sakė, kad pasijuto tarsi papuolęs į kosminį laivą... Tokiais traktoriais, kombainais gali dirbti tik aukščiausios kvalifikacijos mechanizatoriai, prie tokios technikos vairo sėda ir inžinieriai. Parodoje buvo demonstruotas vienas galingiausių pasaulyje vikšrinių traktorių „Case Ouadrac“, kurį parodoje eksponavo UAB „Dotnuvos projektai“. Kai kurių kombainų užgriebio plotas tiesiog stebėtinas, bet jiems reikia plačių, lygių laukų. Žinoma, tokia technika kainuoja didelius pinigus.

Gausus buvo sodinukų pasirinkimas. Juos pirko ne vien kaimo žmonės, bet ir miestiečiai, nes dažnas turi kolektyvinį sodą, daržą. Pavyzdžiui, vienas trešnės sodinukas parodoje kainavo 20 litų, tiek pat – lazdynas, šilauogė – 20–25 litus. Tuoj ir Velykos, tad kai kurie parodos dalyviai atsivežė puošniai išdabintų margučių. Viena prekiautoja už vieną tokį gražuolį prašė nuo pusantro iki trijų litų. Brangoka, bet gražu.

Kaip paprastai tokiose parodose, buvo daug šviečiamojo pobūdžio  renginių ir seminarų: „Tautinio paveldo plėtra Lietuvoje“, „Maistas ir sveikata“, „Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos apžvalga“, „Socialinės ekonomikos skatinimas Lietuvos kaime“. Juos pravedė LŽŪU, Žemės ūkio ministerijos ir kitų žinybų specialistai.

Parodoje medaliais ir diplomais, Žemės ūkio ministerijos padėkomis buvo apdovanoti vertingiausi eksponatai. Susirinkusiems buvo surengta plati meninė programa, žirgų konkūras.

Kita pavasarinė paroda „Ką pasėsi... 2012“ bus surengta kitais metais kovo 29–31 dienomis.                 

Noreikiškės, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija