2011 m. balandžio 15 d.
Nr. 29
(1909)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Baltarusijos sostinėje įvykdytas teroro aktas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Prezidentas Aleksandras Lukašenka
lankosi sprogimo vietoje

Teroro aktas įvykdytas metro
stotyje „Oktiabrskaja“

Gėlės ir žvakutės žuvusiųjų atminimui

Balandžio 11 dieną Baltarusijos sostinėje Minske įvyko galingas teroro aktas, per kurį žuvo 12 žmonių, sužeista per 200, iš jų 157 gydomi ligoninėse, o likusieji išleisti ambulatoriniam gydymui į namus. Kai kurie ligoninėse gydomi žmonės yra sunkios būklės, jie gydomi reanimacijos skyriuose.  Balandžio 11 dieną apie 18 valandą vietos laiku metro stotyje „Oktiabrskaja“ nugriaudėjo galingas sprogimas. Ši metro stotis yra netoli prezidento Aleksandro Lukašenkos rezidencijos Minsko centre. Šioje rezidencijoje yra ir A. Lukašenkos kabinetas, čia dirba ir pagrindiniai jo patarėjai. Sprogmenys buvo įdėti į kelioninį krepšį ir palikti po suoliuku. Prie sprogmenų buvo pridėta varžtų, vinių bei dalimis susmulkintų automobilinių raktų. Sprogmenys buvo detonuoti nuotoliniu būdu – per radijo bangomis veikiantį siųstuvą. Po teroro akto pasklido gandas apie neva sprogusį keleivinį autobusą, bet netrukus paaiškėjo, kad tai netiesa.

Vyksta teroro akto tyrimas. Svarstoma, kas galėjo organizuoti šį sprogimą. Pirmoji versija – šį teroro aktą organizavo Baltarusijos KGB. Tbūtų klasikinis metodas, kurį dabar naudoja Rusijos FSB, o kadaise naudodavo ir carinės Rusijos ochranka. Po pačių slaptųjų tarnybų organizuotų teroro aktų įvedami antidemokratiniai įstatymai, didinamas slaptųjų tarnybų finansavimas. Todėl kartais  tokius teroro aktus organizuoja patys slaptųjų tarnybų vadovai. Antroji versija – teroro aktą surengė Baltarusijos opozicijos atstovai. Ši versija mažai tikėtina, nes organizuoti teroro aktą metro, kuriame žuvo nekalti žmonės, būtų opozicijos idėjų kompromitavimas. Trečioji versija – šį galingą sprogimą surengė užsienio šalių slaptosios tarnybos. Tai galima versija, nes pastaruoju metu Europos pakraščiuose vykdomos įvairių slaptųjų tarnybų operacijos, kuriomis siekiama sukelti sumaištį ir paveikti geopolitinę padėtį.

Paaiškėjo, kad žmogus, kurį užfiksavo vaizdo kameros po suoliuku padedant  sprogmenis, nepanašus į milicijos sudarytą fotorobotą. Baltarusijos KGB vadovas V. Zaicevas pareiškė, kad „sprogdintojas yra tvirto sudėjimo 25–27 metų vyriškis, 175–178 centimetrų ūgio, apsirengęs ruda striuke ir ruda kepuraite ant galvos“. Naktį iš balandžio 12-osios i 13-ąją sulaikyti du įtariamieji, galimai susiję su teroro akto organizavimu. Balandžio 13-oji Minske ir visoje Baltarusijoje paskelbta gedulo diena.

AFP, Reuters nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija