2011 m. balandžio 20 d.
Nr. 30
(1910)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Penkių kartų keramikai

Benjaminas ŽULYS

Kauno keramikos muziejuje atidaryta Tarptautinė Baltijos šalių keramikų darbų paroda „Pavasaris 2011“. Paroda surengta jau penktą kartą. Organizatoriai pamena, kad pirmoje parodoje dalyvavo 37 keramikos meistrai vien iš Kauno, nes šis miestas laikomas Lietuvos keramikos centru. Kaunas ir toliau puoselėja keramikos meno tradicijas – parodose dalyvauja vis daugiau atlikėjų ne vien iš Kauno, bet ir kitų Lietuvos miestų. Maža to, šioje parodoje savo darbus eksponuoja apie 80 meistrų iš Švedijos, Rusijos, Estijos, Latvijos. Nors keli metai visuomenei atrodo ne tiek daug, bet jau galima regėti keramikos meistrų augimą, atlikimo stilių įvairovę.

Paroda tarsi savotiškas keramikos metraštis pristato net penkių kartų atlikėjų darbus, pradedant vyresniosios kartos dalyviais, baigiant akademiniu jaunimu. Kiekvienas darbas – išskirtinis, savitas, nepakartojamas. Lankytojai būtinai stabteli prie Elzbietos Lengvinaitės įspūdingo darbo, pavadinto „Gal tautiečiai sugrįš“. Jame daugiau nei 20 miniatiūrinių paukščių inkilėlių, deja, visi tušti. Jie laukia svetur išskridusių paukščių. Tik ar tikrai tuose inkiluose apsigyvens jų šeimininkai, dar nežinia. Rimas Inokaitis pateikia savąją M. K. Čiurlionio „Jūros simfonijos“ viziją. Anne Turn, Maruta Raude į savo spalvingą kūrinį įtaisė einantį laikrodį, kurį pavadino „Tikra meilė“. Juris Bergins savo kūrinį pavadino „Etruskai“, eksponuojamas stilizuotas D. Jazgvičiūtės lėktuvėlis –  „Reikėjo berniukams padangių žydrių“...

Dauguma darbų stebina spalvų įvairove, jų raiška. Elvyros Petraitienės portrete „Nijolė“ gausu ryškių spalvų. Menininkė gyvena ir kuria atokiame Dzūkijos miške. Kaip sakė viena jos bičiulė, Elvyra tarsi semiasi grožio iš miško medžių, žvėrelių, paukščių, visos aplinkos. Tai ją įkvepia, skatina mąstyti, kurti.

Keramikai žino, kiek reikia įdėti pastangų, kol gauni trokštamą rezultatą. Be to, reikia nemažai žinių. Todėl ištveria tik kantriausieji, atkakliausieji. Vyresniosios ir viduriniosios kartos meistrai džiaugiasi, kad šia sritimi susižavi jaunimas, perimantis vyresniųjų tradicijas, jas plėtojantis naujomis raiškos formomis.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija