2011 m. gegužės 4 d.
Nr. 33
(1913)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Jonas Paulius II paskelbtas palaimintuoju 

Palaimintojo Jono Pauliaus II
portretas Šv. Petro bazilikos fasade

Atvelykio ir Dievo Gailestingumo sekmadienio šv. Mišiose Romoje, kurias  koncelebravo kardinolai ir ganytojai iš viso pasaulio, daugiau kaip milijono tikinčiųjų akivaizdoje popiežius Benediktas XVI priėmė Romos vikaro kardinolo Agostino Valinio prašymą įrašyti į palaimintųjų sąrašą Garbingąjį Dievo tarną Joną Paulių II. Kaip skelbiama iškilmingoje beatifikacijos formulėje, nuo dabar Jonas Paulius II gali būti vadinamas palaimintuoju ir jo liturginė šventė (nustatytose) vietose ir suderinamai su teisės normomis bus minima spalio 22 dieną. Netrukus buvo atidengta Palaimintojo Jono Pauliaus II nuotrauka Šv. Petro bazilikos fasado centre ir išstatyta jo relikvija. Ampulę su palaimintojo Jono Pauliaus II krauju nešė dvi vienuolės: buvusi pal. Jono Pauliaus II namų vedėja Vatikane, lenkė sesuo Tobiana ir palaimintojo užtarimu stebuklingai išgijusi prancūzė sesuo Marie Simon-Pierre. Relikvijorių su ampule jos nunešė popiežiui Benediktui XVI, paskui iškėlė ant altoriaus ir išstatytą relikviją pagerbė su keliais Romos ir Prancūzijos jaunimo atstovais.

Su Šventuoju Tėvu šv. Mišias koncelebravo dauguma Romos Bažnyčios kardinolų, įskaitant Vilniaus arkivyskupą Audrį Juozą Bačkį. Prie Altoriaus atnašavo Kolegijos dekanas Andželo Sodano, Valstybės sekretorius Tarcizijus Bertonė, Romos vikaras Agostinas Valinis, Krokuvos emeritas Francišekas Macharskis, palaimintojo Jono Pauliaus II asmeniniai sekretoriai Krokuvos ir Lvovo ganytojai kardinolas Stanislavas Dzivišas ir arkivyskupas Miečislavas Mokryckis. Šv. Mišiose dalyvavo ir penki Lietuvos Bažnyčios ganytojai, vyskupai E. Bartulis, R. Norvila, J. Žemaitis, J. Matulaitis, J. Ivanauskas. Komuniją dalijo apie tūkstantis kunigų, tarp kurių buvo Lietuvių Šv. Kazimiero kolegijos kunigų.

Šv. Mišių Eucharistijos aukoje buvo prašoma visų šventųjų, taip pat palaimintojo Jono Pauliaus II užtarimo: „Teįteikia Jis tau mus kaip amžiną dovaną, kad laimėtume dalį su tavo išrinktaisiais – su Mergele Marija, šventąja Dievo Gimdytoja, su šventaisiais apaštalais ir garbingaisiais kentėtojais, su palaimintuoju Jonu Pauliumi II ir visais šventaisiais, kurių užtarimas, kaip tikime, nuolat mums teikia pagalbą“.

Po šv. Mišių visiems jų dalyviams buvo sudaryta galimybė pagerbti Palaimintojo palaikus, kurie dabar jau yra relikvijos, prie jo karsto, išstatyto Šv. Petro bazilikoje priešais didįjį Altorių. Pirmasis savo pirmtaką pagerbė popiežius Benediktas XVI ir koncelebrantai. Po jų – karališkosios šeimos, valstybių vadovų vadovaujamos ir kitos oficialios delegacijos, tarp kurių buvo Lietuvos ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus vadovaujama vyriausybės delegacija, kurią sudarė jos vadovas su žmona, Seimo narys Mantas Adomėnas, vyriausybės kancleris Deividas Matulionis ir Lietuvos katalikų mokslo akademijos valdybos pirmininkas Paulius Subačius. Po delegacijų sekė Diplomatinio korpuso prie Šventojo Sosto nariai, tarp jų Lietuvos Respublikos ambasadorius Vytautas Ališauskas.

Prie palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II relikvijų karsto prieiti galėjo šv. Mišiose dalyvavę vyskupai bei eiliniai tikintieji. Pirmieji palaimintąjį pagerbė šv. Mišiose dalyvavę ligoniai ir neįgalieji.

Išsamiau apie beatifikacijos iškilmes rašysime penktadienį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija