2011 m. gegužės 6 d.
Nr. 34
(1914)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Priešvelykinės tradicijos

Kun. Saulius Stumbra

Iš kairės: Valerija Jankūnaitė,
Elena Matulionienė,
kun. Saulius Stumbra

Verbų sekmadienio išvakarėse Klaipėdos etnokultūros centras miestelėnus ir svečius pakvietė į renginių ciklo „Tradicija ir mes“ popietę „Verba plaka. Verbos ir Didžioji savaitė“. Pilnutėlėje salėje buvo džiugu matyti daug šeimų su vaikais. Popietę vedė etnologė Valerija Jankūnaitė, svečiavosi dailininkė Elena Matulionienė ir kun. Saulius Stumbra.

Šių eilučių autorius pristatė katalikiškas Verbų ir Didžiojo Tridienio liaudies tradicijas, plačiai paliesdamas simbolių, ženklų reikšmę. „Tradicijos, papročiai bus beprasmiai, jei nekalbės apie prasmę, kodėl tai daroma“, – teigė kunigas.

Etnologė V. Jankūnaitė vaizdžiai papasakojo apie įvairiausias tradicijas, kurios prasidėdavo Verbų sekmadieniu ir baigdavosi Velykų rytu. Liaudies gyvenime būta daug įvairiausių tradicijų, papročių, net prietarų, ką būtina tuo šventu laiku daryti ir ko daryti negalima. Dauguma jų susiję su gyvenimo gerove – geru derliumi, galvijų prieaugiu ir t. t. Žmogus visada tikėjo, jog tėvų tradicijų laikymasis laiduoja Dievo palaimą.

Apžvelgus katalikiškas liaudies tradicijas ir papročius dailininkė E. Matulionienė pasakojo apie verbų rišimą ir jų įvairovę, apie kiaušinių marginimo subtilybes. Paskui popietės dalyviai turėjo galimybę patys iš kadagių, karklų, berželių šakelių pasidaryti tradicinę verbą, kurią bažnyčioje pašventinę saugos savo namuose iki kitų Verbų.

Popiežius Benediktas XVI, kalbėdamas apie liaudies pamaldumą, akino: „Liaudies pamaldumas yra didis Bažnyčios lobis, padedantis žmonėms pačiu nuoširdžiausiu būdu išreikšti savo tikėjimą. Senieji gestai ir ženklai, perduodami iš kartos į kartą, išmokstami iš tėvų ir senelių, yra turtas, kurį būtina saugoti (...) Tai kartu labai svarbi priemonė solidarumo ir artimo meilės skatinimui, šeimų vienybės ir bendruomenių narių draugystės stiprinimui“.

Vyresnieji nuvalę dulkes nuo savo protėvių tradicijų, o jauni jas pažinę skubėjo namo tinkamai pasirengti Verbų sekmadieniui ir Didžiajai savaitei.

Klaipėda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija