2011 m. gegužės 11 d.
Nr. 35
(1915)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Skaitykla

Lyrizmo kupinos eilės

Albina KAVALIAUSKIENĖ

Genė Sereikienė Kėdainių
Šv. Juozapo bažnyčioje
sakralinės poezijos renginyje

„Būki arti“ – taip vadinasi ketvirtoji kėdainietės poetės Genės Sereikienės  knyga. Joje spausdinamos lyrizmo kupinos eilės apie tikėjimą ir meilę, paguodą ir viltį. Poetės sakralūs kalbėjimai tarsi užkoduoja žmogaus būtį žemiškoj kelionėj, jo brandoje, dvasios polėkiuose, meilėje. „Nuostabiausia gyvenime – žodžių, širdies malda, kuri veržiasi iš dvasios buveinės, – sako ji. – Privalome ugdyti valią. Valia tarsi jausmas ir logika, padedantys suvokti Jėzaus žodžių reikšmę ir prasmę“. „Kas palieka manyje ir aš jame, tas duoda daug vaisių: nuo manęs atsiskyrę, jūs negalite nieko nuveikti“, – šie Jėzaus žodžiai augo ir kerojo Valerijos dvasioje, skleidėsi mokytojos talentu, poetės žodžiu, dukters, motinos Meile, ieškant savosios būties esmės.

G. Sereikienė – religijos mokslų bakalaurė, Kėdainių Šv. Jurgio parapijos katechetė. 1998 metais Kėdainiuose įkūrė Kėdainių krašto literatų klubą „Varsna“ ir jam vadovauja. Rajoninio laikraščio rubrikoje „Nevėžio aidai“ pristato literatūrinį puslapį, skaitytojams pateikia brandžiausius literatų eilėraščius.

Laisvalaikiu fotografuoja, rašo eiles, pasakas, esė, humoreskas. Su mokiniais nepraleidžia sekmadieninių pamaldų Šv. Jurgio bažnyčioje, adoruoja. „Laisvalaikio beveik neturiu, – teigia poetė. – Metams bėgant suprantu, kad niekas nėra taip brangu, kaip kitiems atiduotas laikas. Todėl sau sakau: kiekviena nauja diena – man skirtojo kelio pradžia…“

G. Sereikienė išleido tris poezijos knygas: „Gertrudytė“, „Žemės keleiviui“, „Dievo raidė būsiu“. Jos kūryba publikuota žinomuose poezijos rinkiniuose ir almanachuose.

 2006 metais laikraščio „Kėdainių garsas“ skaitytojai G. Sereikienę išrinko metų žmogumi. Naujoji knyga „Būki arti“ pristatyta Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje, Josvainių bendruomenės centro žmonėms. Pasak Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios klebono Artūro Stanevičiaus, G. Sereikienės sakraliniai eilėraščiai „verti būti šalia maldynų. Eilėraščiai – poetės kalba, mąstymas, džiaugsmas, tikėjimas, viltis… Jie atveria gerą, mylinčią, talpią ir dosnią širdį, sklidiną Lietuvos ir Dievo, namų ir artimųjų, žemės ir dangaus, dienos ir nakties“.

Knygoje „Būti arti“ eilėraščiai suskirstyti į vienuolika temų: „Mylėti tavo širdimi“, „Aš Malda“, „Adoracijos motyvas“, „Sielos ramybė – saulės giesmė“ ir kt. Kiekvienai temai skirta keletas eilėraščių. Autorė įsileidžia Kristų į save, kad Jis lydėtų kiekvieną džiaugsmo ir skausmo akimirką, kad padėtų paprasčiausiai mylėti visa, kas mus supa. Jo prisilietimu palaimintos mūsų mintys, žodžiai, darbai negali prieštarauti Aukščiausiojo Valiai.

Atvėrei, Viešpatie,
Vartus į būtį
Ir leidai
Žmogumi man būti –
Regėti Tavo akimis,
Keliauti Tavo pėdomis,
Mylėti Tavo širdimi…

Temoje „Brydė laukuos altorių Madonos“ eilės – Švč. Mergelei Marijai. Poetė suvokia, kaip auga nenumaldomas noras suartėti visa savo esybe su „Žemės Motinų Motina – Švč. Mergele Marija“. Pasak poetės, visas žmogaus gyvenimas yra tarsi malda – kažko prašome, viliamės, tikimės, svajojame ir dažnai užmirštame padėkoti, kai svajonės išsipildo.

Knygą pagyvina poetės nuotraukos: Kėdainių Šv. Jurgio, Šv. Juozapo bažnyčių fragmentai, Paberžės kryžius, Švč. M. Marijos statula šalia Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios, Dangaus fragmentas ir kt. Knygoje – dvasininkų palinkėjimai poetei.

Kėdainiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija