2011 m. gegužės 25 d.
Nr. 39
(1919)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

 

Šiame numeryje:

Kai teismo
sprendimas
absoliučiai
nesuprantamas

Netekome
žymaus teisininko,
žmogaus teisių gynėjo

Garliavos įvykių aidai

Popiežiaus palinkėjimai miesto bendruomenei

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas Venecijoje
plaukia gondola

Perspėjimas dėl „skystos“ visuomenės

Pristatant popiežiaus Benedikto XVI socialinį mokymą būtina aptarti jo kalbą, pasakytą Venecijos kultūros, meno ir verslo atstovams, kuri galbūt apibendrintai tiktų kiekvieno miesto veikliai bendruomenei. Susitikimas su Šventuoju Tėvu vyko senojoje Marijos Ligonių Sveikatos bazilikoje, į kurią jis iš Venecijos centrinės Šv. Morkaus aikštės buvo nuplukdytas gondola. Gegužės 8 dieną vykusio vizito metu sakytoje kalboje Popiežius apmąstė su šia vieta susijusias „vandens“ (it. kalboje „aqua“), „sveikatos – išganymo“ („salute“) ir „prakilniosios“ („serenissima“ – toks buvo senosios Venecijos respublikos titulas) sąvokas.


Pagerbė Vietinės rinktinės karius

Renginio dalyviai
Alfredo Pliadžio nuotrauka

Gegužės 17 dieną Vilniuje, Panerių memoriale, vyko Lietuvos vietinės rinktinės karių savanorių, prieš 67-erius metus sušaudytų Aukštuosiuose Paneriuose, pagerbimo ceremonija. Joje dalyvavo krašto apsaugos viceministrė Indrė Pociūtė-Levickienė, krašto apsaugos ministrės patarėjas atsargos generolas Jonas Algirdas Kronkaitis, laikinai einantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijų tyrimo centro direktoriaus pareigas Arūnas Bubnys, mons. Alfonsas Svarinskas, gyvieji istorijos liudininkai – Lietuvos vietinės rinktinės kariai, kiti svečiai.


A. Kubiliaus pergalė sustiprins jo pozicijas

Linas ŠALNA

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) praėjusią savaitę dalyvavo šou renginyje – rinko partijos pirmininką. Rinkimuose rungtyniavo du kandidatai: dabartinis lyderis, premjeras Andrius Kubilius ir partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Kiti iškelti kandidatai buvo atmesti iš anksto pagal parinktas „demokratines“ nuostatas. Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad konservatoriams ir toliau vadovaus A. Kubilius: už jį balsavo 5546 TS-LKD nariai, už I. Degutienę – 4628. I. Degutienė sako nesijaučianti „labai pralaimėjusi“, nes, kaip ji sakė, „atvirai pasakius, galvojau, kad pralaimėsiu daugiau.“ Iš pradžių, suskaičiavus dviejų trečdalių skyrių balsus, pirmavo I. Degutienė, surinkusi 2878, o A. Kubilius tuo laiku buvo gavęs 2519 balsų. Esminis lūžis, po kurio A. Kubilius ėmė pirmauti, įvyko suskaičiavus Kauno balsus. Išties jeigu toks gana gausus skyrius kaip Kauno būtų balsavęs kitaip, pavyzdžiui, 600 balsų (iš turėtų 1128 balsų) daugiau būtų skyręs I. Degutienei, pergalė būtų atitekusi jai. Savo balsavimu konservatyvieji Kauno konservatoriai išgelbėjo „modernistą“, „reformatorių“ Kubilių – mat jie šiuo atveju balsavo už jiems palankesnį sprendimą – už „generalinę partijos liniją“.


Lemtingo pasirinkimo metas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Savaitgalį vykę valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimai nebuvo sensacingi. Kaip ir prognozuota, partijos lyderiu vėl tapo A.Kubilius. Tam, kad būtų pasiektas A. Kubiliui palankus  rezultatas,  buvo pasitelkti ir administraciniai resursai, kai kurių TS-LKD skyrių vadovai atkakliai agitavo tik už dabartinį premjerą. Tad pergalė pasiekta remiantis savo valdžia ir net grūmojant, kad Kubiliui netapus pirmininku iškils grėsmė Lietuvai.


Gyvenimo kelyje – gerų darbų pėdsakas

Loreta EŽERSKYTĖ

Romas Petras Šaulys su žmona Gražina

Gegužės 15-ąją vepriškiui Romui Petrui Šauliui sukako 70 metų. Visuomeninės organizacijos „SOS Vepriuose“ įkūrėją ir direktorių, aktyvų visuomenininką, įvairių projektų sumanytoją ir rėmėją R. P. Šaulį pažįsta daugelis ukmergiškių. „Gyvenime patyriau visko. Išgyvenau nelengvus vaikystės metus. Atsidūręs  Sibire kabinausi į gyvenimą ir svajojau grįžti į Lietuvą, kad galėčiau dirbti jos labui. Netrukus bus trisdešimt metų, kai gyvenu Vepriuose. Visa mano veikla skirta šio nuostabaus krašto gražinimui, istorijos išsaugojimui, gyvenimo palengvinimui žmonėms, kurie kenčia nepriteklius, kuriuos kamuoja ligos, ištinka nelaimės“, – sako jubiliatas. Ir priduria, kad kelrodžiu jam yra Motinos Teresės pasakyti žodžiai: „Gerieji jūsų darbai bus užmiršti rytoj. Vis dėlto darykite gerus darbus.“


Gyvenimas aukštesnių idealų vardan

Zigmas Tamakauskas

„XXI amžiaus“ redakcija sveikina savo visuomeninį bendradarbį istorijos mokytoją metodininką Zigmą  Tamakauską, švenčiantį savo gyvenimo 75-erių metų jubiliejų, ir linki jam geros sveikatos, gražaus Dievo laiminamo kūrybinio gyvenimo kelio.

Jubiliato gyvenimo kelias buvo prasmingas, pašvęstas aukštesnių idealų siekimui. Jau mokydamasis „Aušros“ gimnazijos 9-ojoje klasėje Zigmas įsitraukė į tautinę pogrindinę veiklą, buvo ministrantu, patarnavo šv. Mišioms Šv. Gertrūdos ir Mokinių bažnyčiose, o jas uždarius – Katedroje.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija