2011 m. gegužės 27 d.
Nr. 40
(1920)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

TVF vadovą teismas paleido iš kalėjimo

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Dominikui Strausui-Kanui
teismas paskyrė namų areštą

Gegužės 20 dieną teismas iš kalėjimo paleido seksualiniu priekabiavimu kaltinamą buvusį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovą Dominiką Strausą-Kaną. Dar būdamas kalėjime gegužės 19 dieną jis atsistatydino iš pareigų. D. Strauso-Kano paleidimas buvo susijęs su keliomis griežtomis sąlygomis – D. Strausas-Kanas turėjo sumokėti milijono dolerių užstatą, jam paskirtas namų areštas – jis visą laiką turės praleisti išnuomotame būste Niujorke, be to, turės nešioti ant kojos elektroninę apyrankę. Kai kurie niuansai sunkiai suvokiami europiečiams, nes tai išimtinai JAV taikomos priemonės – TVF vadovas turės samdytis apsaugą, kuri jo neišleistų iš namų, už šią apsaugą jis turės mokėti 200 tūkstančių dolerių per mėnesį. Beje, D. Strausui-Kanui gresia itin griežta bausme – net iki 70 metų kalėjimo.

Jau yra atskleista TVF direktorių apkaltinusios viešbučio kambarinės asmenybė – tai iš Afrikos kilusi juodaodė Nafisata Diallo. Paaiškėjo ir tai, kad D. Strausas-Kanas buvo nuolatinis prestižinių viešnamių klientas. Vieno tokio viešnamio savininkė Kristina Devis teigia, kad TVF vadovas buvo vienas iš kelių dešimčių garsenybių, kurie nuolat lankosi šioje įstaigoje. Tarp viešnamio klientų yra daug garsių aktorių, politikų, žurnalistų, verslo magnatų. D. Strausas-Kanas šiame viešnamyje ėmė lankytis 2006 metų sausyje ir nuo tada dažnai naudodavosi jo prostitučių paslaugomis. K. Devis teigimu, TVF vadovas ypač mėgo patyrusios „sekso deivės“, kilusios iš Serbijos I. Niči draugiją. Už seksualines paslaugas D. Strausas-Kanas atsiskaitydavo dosniai – mokėdavo nuo 1000 iki 2500 dolerių už dvi valandas. K. Devis pavaldinės TVF vadovą dėl jo aistringo temperamento vadindavo „gorila“ ir „karštuoju viliotoju“. Prieš kelias dienas D. Strausą-Kaną užstojo jo buvusi žmona Bridžita Žilmet: „Aš pragyvenau su Dominiku daugiau kaip dešimt metų ir gerai jį pažįstu – jis tikrai nėra brutalus žmogus. Jis daro klaidų, bet yra taktiškas ir švelnus“, – teigia B. Žilmet.

Plačiai nuskambėjusi D. Strauso-Kano byla nėra vienareikšmė. Regimos tam tikrų suinteresuotų grupių – įtakingų politikų ir verslo magnatų pastangos, kad naujuoju TVF vadovu taptų jų remiami kandidatai. Kai kurios grupuotės buvo suinteresuotos D. Strauso-Kano pašalinimu iš posto, tad ši plačiai nuskambėjusi byla dėl seksualinio priekabiavimo tapo puikiu pretekstu. Daug Prancūzijos politikų bei žurnalistų mano, kad prieš DSK (taip dažnai vadinamas TVF vadovas) yra suregztas sąmokslas. Egzistuoja šio skandalo moralinė pusė, tačiau ir iki šiol vieša paslaptis buvo TVF vadovo aistra moterims. Yra daug „kompromatų“ apie politikus ir tarptautinių organizacijų vadovus – vieni jų turi daug meilužių arba naudojasi prostitučių paslaugomis, kiti prasiskolinę, dar kiti – aistringi lošėjai. Tokių, kurie neturi jokių neigiamų aistrų ar polinkių, yra nedaug. Tiesa, ir apie juos kartais bandoma sukurpti sensacijų.

Reuters nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija