2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Sekmadienis prie Nykos

Romas BACEVIČIUS

Jaunimas prie paminklo tremtiniams
ir laisvės kovotojams Gerdžiūnuose

Birželio 19 dieną, sekmadienį, prasmingas Gedulo ir vilties dienos minėjimas vyko Šakių rajone, buvusiame Paežerėlių valsčiuje. Net keturiose vietose – Ilguvoje, Gerdžiūnuose, Merkeliūnuose ir Mikniškėse – pagerbti tremtyje bei laisvės kovose žuvusieji. Renginio dalyviai prisiminė prieš 70 metų prasidėjusius Lietuvos gyventojų trėmimus, paminėjo šio krašto partizaną Praną Runą-Daugirdą, jo 60-ųjų žūties metinių proga.


Budavonės kankinių atminimas gyvas žmonių širdyse

Birutė NenėnienĖ

Jaunieji Vilkaviškio vyskupijos
piligrimai pėsčiomis atkartoja
prieš 70 metų į mirtį iš
Lankeliškių išvežtų, o vėliau
nužudytų kunigų Vaclovo Balsio,
Jono Petrikos ir Justino
Dabrilos kelią į Budavonės mišką

Sodria vasaros pradžios žaluma ir žiedais pasikaišiusios trys birželio 17–19 dienos buvo skirtos paminėti Budavonės tragedijos 70 –osioms ir Vilkaviškio vyskupijos įsteigimo 85–osioms metinėms. Iškilmės vyko trijose skirtingose Vilkaviškio dekanato vietovėse: Lankeliškiuose, Budavonės miške (Bartninkų parapija) bei Vilkaviškio Katedroje ir sutraukė daug ne tik vietinių įvairaus amžiaus žmonių, bet ir iš tolimesnių parapijų: Lazdijų, Prienų, Alytaus.


Paminklas žuvusiems Varviškės mūšyje

Gintaras Lučinskas

Leipalingio klebonas kun. Paulius
Marčiulionis šventina paminklą

Birželio 11 dieną Leipalingyje (Druskininkų sav.) vyko renginys, skirtas paminėti 1923 m. kovo 23 dieną Varviškės mūšyje žuvusiems Lietuvos kariuomenės kariams ir Šaulių sąjungos nariams.

Į Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčią atvyko Alytaus apskrities A. Juozapavičiaus šaulių rinktinės Alytaus, Druskininkų ir Lazdijų kuopų šauliai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Lazdijų skyriaus nariai, žuvusiųjų giminės bei kiti svečiai. Parapijos klebonas kun. Paulius Marčiulionis aukojo šv. Mišias už Varviškės mūšyje žuvusius Lietuvos kariuomenės karininkus, karius ir šaulius. Vėliau šaulių rikiuotė atidavė pagarbą bei buvo padėtos gėlės prie paminklo (pastatytas 1928 m., atstatytas 1989 m.) žuvusiems kovose už Lietuvos laisvę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija