2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Per Šv. Antano atlaidus – sakralinių darbų paroda

Jaunimo pasirodymo kulminacija.
Sveikina klebonas kun. Žydrius Kuzinas

Dailininkas Alfonsas Šuliauskas

Skulptorius Modestas Grigaliūnas
Romo Kvietkevičiaus-Sadausko nuotraukos

Ratnyčia. Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčioje per Šv. Antano atlaidus šv. Mišias aukojo buvęs klebonas kun. Almantas Kibirkštis. (Dabar jis – Dubičių Švč. Jėzaus Širdies parapijos administratorius, aptarnaujantis ir Rudnios parapiją). Ilgai lauktas svečias Sumos homilijoje, primindamas Švč. Trejybės slėpinį, sakė, kad reikia siekti pajausti Dievo Dvasią savyje. Žmonės turi savo laime dalintis, nes gera, kai matai ir kitus laimingus. Ragino stiprinti bičiulystę su Dievu ir Jame atrasti ramybę bei džiaugsmą. Priminė, kad ir minimas šv. Antanas suvokė Švč. Trejybės slėpinį ir per visą savo trumpą gyvenimą stengėsi dalinti save kitiems. Pasak jo, šv. Antanas ir šiandien nori mums pasakyti, jog turime būti misionieriais savo aplinkoje: šeimoje, darbe, parapijoje ir savo gyvenimu liudyti Dievo Meilę. Todėl būtina šventojo prašyti ne materialių dalykų, bet tikėjimo malonės, susigrąžinti Dievą į širdis, padėti atsikratyti nuodėmės ir blogio. Reikėtų suvokti, jog esame Dievo vaikai, gal ne visada šio pasaulio priimami ir suprantami, bet liudijantys, nešantys, skelbiantys Gerąją Naujieną, Dievo Meilę pirmiausia savo šeimoje. Reikia nebijoti imtis savo kryžiaus, sekti Kristumi, nes mylintiems Dievą viskas sugrįžta gėriu. „Myliu Jus visus iš širdies“, – baigė homiliją kunigas. Po šv. Mišių žmonės bendravo su kun. Almantu, dėkojo, džiaugėsi susitikimu, linkėjo sveikatos ir sėkmingos kunigo tarnystės, prašė jų nepamiršti ir dažniau aplankyti. Šiuo susitikimu džiaugėsi ir mūsų parapijos klebonas kun. Žydrius Kuzinas. Džiaugėsi jis ir, pristatydamas žinomo dailininko Alfonso Šuliausko sakralinių darbų parodą. Pasak jo, ir kryžius, kurį sukūrė du Dzūkijos menininkai, rodo, jog kiekvienas tikro menininko kūrinys ateina iš Dievo ir yra Dievo meilės žiburys.

Parodos pristatymą papuošė dailininko vaikaičio Miko atlikti muzikiniai kūrinėliai, taip pat Palaimintojo Jono Pauliaus II malda ir Motinos Teresės mintys. Pastarieji yra įamžinti ir dailininko darbuose. Kalbėdamas A. Šuliauskas pasidžiaugė, kad klebono kun. Žydriaus Kuzino dėka bažnyčia pražydo meno kūrinių parodomis. Jis jaučiasi tarsi pakylėtas, kad gali vaikystės parapijos šventovėje surengti savo kūrinių parodą. Kažkada į šią bažnytėlę už rankelės jį vedusi Mama, o šiandien jau pati tik iš paveikslo stebi sūnaus darbų pristatymą. Dailininko kūryba susieta su katalikybės istorija. Įdomi tema – moterys. Viena iš jų – Marija Magdalietė. Paveiksle pabrėžtas momentas, kaip Kristus atėjo padėti ne tiems, kuriems sekasi, bet tiems, kurie paslysta, nusikalsta, o po to stipriai gailisi savo nuodėmių. „Marijos Magdalietės tema suteikia viltį, kad ir mums bus atleista“, – teigė dailininkas. Tokį gailestingą Kristaus žvilgsnį norėtų pajusti kiekviena moteris. O šie paveikslai tokie tikroviški yra todėl, jog, pasak autoriaus, jo ranką vedžiojo Dievo ranka. Tikras grožis yra palaikomas Dievo. Paskui A. Šuliauską sveikino, dėkojo, linkėjo kūrybinės ugnelės gausus būrys jo gerbėjų, draugų, pažįstamų.

Po to klebonas pakvietė į prie bažnyčios  kuriamų skulptūrų parką. Pirmiausia buvo perskaityta Palaimintojo Jono Pauliaus II malda „Kirilas ir Metodijus, Rytų misionieriai“. Tada jis, o ir Dievulis iš dangaus silpnu lietučiu, pašventino Europos globėjų – šventųjų Kirilo ir Metodijaus, bei apaštalo Jono regėjimo skulptūras. Jas iš medžio sukūrė menininkas Modestas Grigaliūnas. Dvasininkas padėkojo ir pasidžiaugė, kad už visų darbų slypi begalinis teologinis turinys. Žmogus ilgą laiką ieškojo tikrojo tikėjimo, daug skaitė, lankėsi Rusijos vienuolynuose ir kitur. Apsilankius  menininko namuose, nustebino, jog kiekvienas darbas talpina savyje šventraštinį turinį. Perskaičius dvasinius užrašus, pastebi jų nepaprastą gelmę ir Dievo veikimo gyvenime įžvalgą.

Po Sumos šv. Mišių vyko parapijos jaunimo grupės teatralizuotas pasirodymas „M. K. Čiurlionis jaunimo akimis“. Pasirodymo metu jaunimas dėkojo ir šlovino Dievą giesmėmis, muzikiniu kūriniu. Žinoma, tai ne profesionalių aktorių pasirodymas. Tai kiekvieno jaunuolio širdimi išgyventos, arčiau prisiliestos prie genijaus asmenybės akimirkos. Ir tai jaudino...

Ratnyčios bažnyčia pasirinkta neatsitiktinai. M. K. Čiurlionio tėvas čia vargoninkavo. Šeima gyveno ligi šiol išlikusioje klebonijoje. Čia mažasis Kastukas žengė pirmuosius žingsnius į pasaulio pripažinimą. Iš tiesų žmonės buvo nustebinti jaunimo meile tautos paveldui, dvasinėms vertybėms ir pasaulio genijui M.K.Čiurlioniui. Klebonas kun. Ž. Kuzinas  padėkojo tikintiesiems už gausų dalyvavimą. Paminėjo, kad jaunimas yra tarsi angelai, nuolat pagelbstintys ne tik vaidinimuose, bet ir pačiais įvairiausiais darbais, giesmėmis ir savo džiaugsmingu jaunatvišku buvimu parapijoje. Grupė susilaukė gausių plojimų. Juos sveikino menotyrininkas A. Nedzelskis, jų artimieji, draugai. Šis jaunimo pasirodymas tai – partnerystė, įgyvendinant  Druskininkų poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos ,,Branduma“ savivaldybės remiamą projektą, skirtą kompozitoriaus ir dailininko M. K.Čiurlionio 100-osioms mirties metinėms paminėti.

„Kaip tai nuostabu būti reikalingam žmonėms ir jausti šviesą savo delnuose“. (M.K.Čiurlionis).

Alvyra Grėbliūnienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija