2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Parapijos gyvastis – Marijos legionierės

Grupė Marijos Legiono moterų
su klebonu kun. Kaziu Žąsyčiu

Grupė Marijos Legiono moterų
su klebonu kun. Kaziu Žąsyčiu

Kun. Kazys Žąsytis aukoja šv. Mišias
Pajūralio šv. Joakimo bažnyčioje

Kun. Kazys Žąsytis ir Pajūralio
pagrindinės mokyklos tikybos
mokytoja Adelė Brazauskienė
su parapijos jaunimu

Pamaldos Žadeikių Šv. Kryžiaus
Išaukštinimo koplyčioje
Autoriaus nuotraukos

PAJŪRALIS. Šv. Joakimo bažnyčioje klebonas kun. Kazys Žąsytis dirba dar tik gerą pusmetį. Pajūrališkiai džiaugiasi, kad klebonas yra labai taktiškas, malonus ir pamaldus, gražiai bendrauja su žmonėmis, vienija Pajūralio parapijos ir jo aptarnaujamų koplyčių tikinčiuosius bendrai maldai, siekia  pritraukti bažnyčion jaunimą. Savo ruožtu kun. K. Žąsytis džiaugiasi, kad parapijoje yra veiklus tikinčiųjų branduolys.

Jau beveik dešimt metų parapijoje veikia Marijos legionas, kuriam vadovauja Jadvyga Šeputienė. Savo namuose ji turi gražiai papuoštą altorėlį su Švč. Mergelės Marijos statulėle. Pas J. Šeputienę kas sekmadienį renkasi Marijos legiono moterys kalbėti Rožinį bei aptarti visus darbus, kas yra rekomenduojama Marijos legiono nuostatuose, ką įsipareigojusios atlikti šios parapijos legionierės. Marijos legiono prezidentei J. Šeputienei padeda viceprezidentė Dalija Mikašauskienė ir iždininkė Stanislava Bartušienė. Pajūralio parapijos Marijos legioną sudaro šešios moterys ir dar aštuonios pagalbininkės. Legiono moterys neapsiriboja Rožinio kalbėjimu – jos namuose lanko ligonius, senukus, negalią turinčius žmones. Per legionieres ir jie įsitraukia į Pajūralio parapijos Marijos legiono veiklą: kalba Rožinį ir kitas maldas. Legionierės yra dėkingos Telšių vyskupijoje dirbančiam dvasios tėvui apaštaliniam protonotarui Juozapui Pranciškui Gedgaudui, su kuriuo kas ketvirtį susitinka Telšiuose, kartu dalyvauja šv. Mišiose, kalba Rožinį, aptaria Marijos legiono veiklą.

Pajūralio parapijos tikintieji taip pat  yra aktyviai įsitraukę ir į Gyvojo Rožinio kalbėjimą. Rožinį kalba net aštuoniasdešimt Pajūralio parapijos tikinčiųjų.

Klebono kun. K. Žąsyčio didžiausias rūpestis – įtraukti į parapijos veiklą jaunimą. Prie to nemažai prisideda ilgametė Pajūralio pagrindinės mokyklos tikybos mokytoja Adelė Brazauskienė. Ji pati dalyvauja Marijos legiono veikloje ir kalba Gyvąjį Rožinį.

Kun. K. Žąsytis aptarnauja ir Žadeikių pagrindinėje mokykloje bei Paskarbiškių kaime veikiančias koplyčias. Kas antrą sekmadienį jose aukoja šv. Mišias. Gegužės 8-ąją kun. K. Žąsytis žadeikiškius pradžiugino atvežęs iš Vatikano gautą Dekretą, kuriuo Žadeikių koplyčiai suteikiamas Šv. Kryžiaus Išaukštinimo titulas. Šią gražią koplyčią uoliai lanko žadeikiškiai. Žadeikių pagrindinės mokyklos tikybos mokytojas Irmantas Patackas į koplyčioje vykstančias pamaldas ateina su savo ugdytiniais.

Kas antrą sekmadienį pulkelis aplinkinių kaimelių tikinčiųjų kun. K. Žąsyčio laukia Paskarbiškių Šv. Ignoto Antiochiečio koplyčioje, kuri atstatyta Paskarbiškių kaime vietoj dar XVIII amžiuje stovėjusios to paties vardo koplyčios. Tikintieji yra dėkingi kun. K. Žąsyčiui, kuris net žiemos metu, esant blogam orui, atvažiuoja aukoti šv. Mišių. Gyvenantiems atokiuose kaimeliuose, kur savaitgaliais nevažiuoja joks autobusas, labai svarbu turėti galimybę dalyvauti šv. Mišių aukoje.

Taigi Pajūralio parapijoje – gyva katalikiška veikla, kuri neapsiriboja vien tik tarp bažnyčios ar koplyčių sienų, o įsilieja į visuomenę, įtraukiant žmones maldai ir bažnyčioje, ir namuose.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija